Base description which applies to whole site

2.2. Rechtspleging en rechtsbijstand

De maatschappij stelt ook de komende jaren hoge eisen aan het rechtsbestel. De wijze waarop de organisaties die verantwoordelijk zijn voor het functioneren van rechtsbescherming, rechtshandhaving en geschiloplossing moet aansluiten op maatschappelijke behoeften.

Drie doelen staan centraal:

  • een doelmatig functionerend rechtsbestel;

  • de kwaliteit en integriteit van de juridische dienstverlening;

  • de toegankelijkheid van het rechtsbestel.

Hogere instroom Rechtspraak

De begroting van de Rechtspraak is in belangrijke mate gebaseerd op de verwachte instroomontwikkelingen op de afzonderlijke rechtsterreinen (straf, civiel, bestuur). De economische recessie leidt tot een toename van het aantal zaken. Om de instroomontwikkelingen zo goed mogelijk in te kunnen schatten zijn voor de afzonderlijke rechtsterreinen (ketenbrede) prognosemodellen ontwikkeld die jaarlijks op basis van onder andere de meest recente macro-economische ontwikkelingen en de gerealiseerde instroom worden geactualiseerd. De uitkomsten laten een fors stijgende instroom zien, zeker in een aantal categorieën (arbeidszaken, faillissementszaken en handelszaken). Gegeven de budgettaire problematiek worden maatregelen voorbereid om met deze stijging te kunnen omgaan.

Herziening gerechtelijke kaart

In het verlengde van de parlementaire goedkeuring van het voorstel tot herziening van de gerechtelijke kaart (zie Kamerstukken 29 279, nrs., 85, 90, 97 en 100) en van de beoogde inwerkingtreding van de Evaluatiewet modernisering rechterlijke organisatie (wetsvoorstel «Deetman») zal het jaar 2011 in het teken staan van verdergaande voorbereidingen voor de implementatie van de nieuwe gerechtelijke kaart.

Toezicht op notarissen, advocaten en gerechtsdeurwaarders

In de brief van de minister van Justitie aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten – Generaal (Kamerstukken 32 123 VI, nr. 87) zijn de contouren geschetst van de in de toekomst wenselijke en mogelijke aanpassingen van de wettelijke regelingen van het toezicht op notarissen, advocaten en gerechtsdeurwaarders neergelegd. In 2011 zal hieraan nadere invulling worden gegeven.

Licence