Base description which applies to whole site

2. Totstandkoming beleidsinformatie

Beleidsdoorlichtingen

Met ingang van 2010 voert de afdeling onderzoek van de Auditdienst beleidsdoorlichtingen uit in overleg met betrokken beleidsdirecties. Dit gebeurt op basis van de meerjarige planning van beleidsdoorlichtingen in elk beleidsartikel. Voor beleidsthema's die onderdeel uitmaakten van de Heroverwegingen (o.a. toerusting onderwijs) zijn beleidsdoorlichtingen uitgesteld en zal gebruik worden gemaakt van de inzichten uit de heroverwegings-onderzoeken.

Informatiebeleid

Bij informatiebeleid en keteninformatisering gaat het om de uitwisseling van informatie tussen OCW, scholen, burgers en andere overheden. In 2011 zal op basis van een nieuw kabinetsbeleid het strategisch informatiebeleid herijkt worden. Belangrijke onderdelen hierin zullen zijn: het ontwikkelen van gemeenschappelijke bouwstenen in de infrastructuur, samenwerking in de keten, ontwikkeling van indicatoren, en openbaarheid en transparantie. De noodzakelijke samenwerking met de partijen in de onderwijssector zal daarbij verder vormgegeven worden. In het kader van openbaarheid wordt binnen het project Informatiebeleid Publiek verder gewerkt aan het ontsluiten van alle OCW-data en -gegevens voor intermediairs. Tot slot wordt ook in 2011 gewerkt aan de verdere professionalisering van de rol van chief information officer (CIO), inclusief portfolio- en risicomanagement binnen het departement.

Invoering persoonsgebonden nummer in het PO

Met de invoering van het onderwijsnummer kunnen schoolloopbanen scherp in kaart worden gebracht. Voor het voortgezet onderwijs (VO) kan dit al vanaf schooljaar 2003/2004. Met ingang van 2010/2011 werkt ook het primair onderwijs (PO) met het onderwijsnummer. Inzicht in de schoolloopbanen helpt om onderwijsprestaties van de deelnemers, scholen en instellingen en het gehele onderwijsstelsel beter in beeld te krijgen. Door samenwerking met het CBS komen ook achtergrondkenmerken van deelnemers beschikbaar. Hiermee wordt de kennisbasis voor onderwijsbeleid verder versterkt. Zo speelt nu al de onderwijsnummerinformatie een belangrijke rol bij de aanpak van het voortijdig schoolverlaten.

Licence