Base description which applies to whole site

2. Ruimte bieden aan ondernemerschap en innovatie

Ondernemerschap en innovatie zijn de motoren voor duurzame economische groei en de basis voor een sterke concurrentiepositie. Een gezond vestigingsklimaat daagt mensen uit, biedt heldere regels en een goede toegang tot kapitaal. EZ ondersteunt grote en kleine bedrijven bij het verkrijgen van kapitaal en de inzet van medewerkers voor R&D. Het neemt onnodige regeldruk weg en zorgt voor een goede (digitale) loketfunctie van de overheid voor ondernemers. Hierdoor wordt ruimte gecreëerd voor innovatie en groei die nodig is om de Europa 2020-strategie te realiseren. Deze is erop gericht om structurele uitdagingen zoals vergrijzing, globalisering en klimaatverandering het hoofd te bieden.

In een goed vestigingsklimaat spelen marktordening en een adequate bescherming van consumenten een belangrijke rol. Via de Mededingingswet, de Elektriciteits-, Gas-, Telecommunicatie-, Post- en Warmtewet en de Wet handhaving consumentenbescherming werkt EZ aan gezonde concurrentieverhoudingen, voldoende bescherming voor consumenten en goed functionerende markten.

In 2011 werkt EZ onder meer aan:

  • Een nieuw wetsvoorstel voor de Aanbestedingswet en de implementatie van aanvullend beleid.

  • Meer synergie in de innovatieinstrumenten voor het MKB, zoals de innovatievouchers en de innovatieprestatiecontracten.

  • De toegankelijkheid van de kredietmarkt voor grote en kleine bedrijven. Vanwege het belang van een gezonde vermogensverschaffing aan bedrijven, heeft het demissionaire kabinet besloten om crisismaatregelen ter ondersteuning van de kredietverlening aan bedrijven met een jaar te verlengen tot eind 2011. De garantieregelingen zullen er, voor bedrijven die in de kern gezond zijn, aan bijdragen dat vermogensverschaffers aan de vraag naar krediet kunnen voldoen.

  • Een betere digitale overheidsdienstverlening voor bedrijven. Via e-factureren, e-herkenning, Standard Business Reporting en specifieke projecten in het kader van Slim Geregeld Goed Verbonden. En een verdere vermindering van de administratieve lastendruk met 6,5%.

  • De nationale implementatie van de Europa 2020-strategie, bijvoorbeeld op het terrein van innovatie, industriebeleid, klimaat en de digitale agenda. En de inzet op een hoog beschermingsniveau van de Europese investeringbeschermingsovereenkomsten (IBO’s).

  • De implementatie van het New Regulatory Framework, het Europese reguleringskader voor de telecomsector. Hierbij wordt transparantie over internetverkeer door aanbieders van internettoegang verplicht gemaakt.

  • Een aanpassing van het Nationaal Frequentieplan en het beschikbaar stellen van het 800 MHz spectrum voor elektronische communicatiediensten (is deel van Digitaal Dividend). Ook zullen de GSM-vergunningen in het 900 en 1 800 MHz spectrum opnieuw worden uitgegeven.

Licence