Base description which applies to whole site

3.2. Toelichting op de nog niet eerder opgenomen mutaties

1) Vsv-programmagelden RMC-regio's G4 (decentralisatie-uitkering)

Voor het jaar 2012 ontvangt de gemeente Amsterdam een eenmalige aanvullende uitkering van € 150 000 voor de invoering van passend onderwijs, in samenhang bezien met voortijdig schoolverlaten (VSV) en de invoering van de Zorg voor Jeugd in Amsterdam.

2) Mannenopvang

In 2015 treedt naar verwachting het nieuwe stelsel voor vrouwenopvang in werking. Daarin wordt ook de opvang van specifieke groepen slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties geregeld. In afwachting daarvan is een tweede verlenging van het convenant pilot mannenopvang in juni 2012 getekend door de G4 en het ministerie van VWS. Het convenant geldt met terugwerkende kracht van 1 januari 2012 tot 1 januari 2015. De G4 krijgen hiervoor in 2012 € 1,2 miljoen via de algemene uitkering van het gemeentefonds.

3) We Can Young (decentralisatie-uitkering)

Via de decentralisatie-uitkering «We Can Young» ontvangen vijftien gemeenten in 2012, 2013 en 2014 elk € 20 000 euro per jaar. Deze gemeenten willen zich inzetten voor de gezamenlijke doelstelling de relationele en seksuele weerbaarheid van jongeren te vergroten en daarmee een bijdrage leveren aan de preventie van geweld tegen vrouwen. Jongeren (changemakers) worden zich bewust van de ongelijkheid en stereotiepe beeldvorming die ten grondslag ligt aan geweld en proberen met eigen acties een cultuurverandering te realiseren.

4) LHBT emancipatiebeleid (decentralisatie-uitkering)

Via de decentralisatie-uitkering LHBT-emancipatiebeleid (LHBT: Lesbische vrouwen, Homoseksuele mannen, Biseksuelen en Transgender personen) ontvangen de gemeenten Alkmaar, Almere, Enschede, Lelystad en Tilburg in 2012, 2013 en 2014 ieder € 20 000 per jaar. Daarnaast ontvangt de gemeente Amsterdam in 2012, 2013 en 2014 € 50 000 per jaar. Deze gemeenten hebben als gezamenlijke doelstelling de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBT verder te bevorderen, in Nederland en waar mogelijk ook internationaal.

5) Regiospecifiek Zuiderzeelijn (decentralisatie-uitkering)

In juni 2008 is het Convenant Regiospecifiek Pakket (RSP) Zuiderzeelijn ondertekend door voorheen Verkeer en Waterstaat, de Stuurgroep Zuiderzeelijn en de provincies Fryslân, Groningen, Drenthe en Flevoland. De projecten uit het RSP richten zich op versterking van de ruimtelijke en economische structuur in Noord-Nederland en het verbeteren van de bereikbaarheid van deze regio, via openbaar vervoer en weg. In 2012 wordt aan het gemeentefonds € 16,482 miljoen toegevoegd ten gunste van de gemeente Assen in verband met het RSP Zuiderzeelijn.

6) Nationale gebiedsontwikkelingen (decentralisatie-uitkering)

Via de decentralisatie-uitkering Nationale gebiedsontwikkelingen ontvangen in 2012 de gemeente Emmen € 4 miljoen voor het Dierenpark Emmen, de gemeente Rotterdam € 5,032 miljoen voor het project Hart van Zuid, de gemeente Tilburg € 0,631 miljoen voor het project Spoorzone, de gemeente Zaandam € 0,532 miljoen voor het project Inverdan en de gemeente Dordrecht € 2 miljoen voor het project Westelijke Dordtse Oever.

7) Quick Wins Binnenhavens (decentralisatie-uitkering)

De minister van I&M wil het restbudget van de regeling Quick wins Binnenvaart primair inzetten voor een versterking van het landelijke netwerk van binnenhavens en inlandterminals langs achterlandverbindingen en hoofdvaarwegen. Hieraan wordt invulling gegeven door, op basis van cofinanciering, middelen beschikbaar te stellen via een decentralisatie-uitkering aan gemeenten voor een beperkt aantal havengerelateerde gebiedsontwikkelingen. In dit kader ontvangen in 2012 de gemeente Venray € 4 miljoen, de gemeente Oss € 4 miljoen, de gemeente Tiel € 0,7 miljoen en de gemeente Bergen op Zoom € 1,3 miljoen.

8) Bodemsanering (decentralisatie-uitkering)

De decentralisatie-uitkering Bodemsanering wordt voor het uitkeringsjaar 2012 incidenteel verhoogd met € 10,75 miljoen ten gunste van de gemeenten Amsterdam (Pilot nazorg; € 0,1 miljoen), Enschede (Sanering Poolmansweg; € 0,6 miljoen), Zwolle (Symposium proeftuin water; € 50 000) en Zaanstad (Bodemverontreiniging Hembrugterrein; € 10 miljoen)

9) Bedrijventerreinen (decentralisatie-uitkering)

De Toppermiddelen worden waar mogelijk en wenselijk verder gedecentraliseerd. In 2012 wordt € 1,525 miljoen aan de decentralisatie-uitkering Bedrijventerreinen toegevoegd. De verdeling is als volgt: Breda (Spinola/Terheijdenseweg; € 0,661 miljoen), Hengelo (Twentekanaal Hengelo Middengebied; € 0,24 miljoen), Zaanstad (Kanaalzone Zaanstad; € 0,384 miljoen) en Eindhoven (De Hurk; € 0, 24 miljoen).

10) Green Deal (decentralisatie-uitkering)

Op 3 oktober 2011 is een Green Deal gesloten met de gemeente Rotterdam. Aan de gemeente wordt hiervoor voor 2012 een bedrag van € 60 000 beschikbaar gesteld.

11) Focusgemeenten (decentralisatie-uitkering)

In het kader van het project integrale aanpak gemeenten werken het Rijk en twaalf focusgemeenten samen om kwalitatieve informatie te verwerven over (bedoelde en onbedoelde) effecten van de samenloop van maatregelen in het sociale domein voor gemeenten (en personen) en innovatieve voorbeelden van integrale aanpakken te verzamelen en te verspreiden onder alle Nederlandse gemeenten. Hiertoe worden aan de focusgemeenten eenmalig middelen (€ 1,776 miljoen) verstrekt die bijdragen aan het realiseren dan wel doorontwikkelen van samenhangend onderwijs-, zorg- en arbeidsmarktbeleid op lokaal en regionaal niveau dat inwoners in staat stelt naar vermogen te participeren.

12) Platform Woonoverlast (decentralisatie-uitkering)

De gemeente Amersfoort ontvangt in 2012 incidenteel € 50 000 via de decentralisatie-uitkering «Platform Woonoverlast». Het Ministerie van BZK ondersteunt hiermee het initiatief tot oprichting van een «Landelijk Platform Woonoverlast».

13) Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (decentralisatie-uitkering)

Het Ministerie van BZK zal in 2012 een eenmalige impuls geven aan de fysieke aanpak in de focuswijken in Rotterdam-Zuid van € 30 miljoen. De rijksbijdrage wordt via een decentralisatie uitkering in het gemeentefonds, ingezet voor sloop en onteigening van woningen en aanvullend op investeringen in de openbare ruimte en leefbaarheid in de betreffende wijken van Rotterdam.

14) Transitiekosten RUD

In het bestuurlijk overleg van 28 juni jongstleden zijn de minister van Infrastructuur en Milieu, de VNG en het IPO tot een akkoord gekomen betreffende de compensatie voor de transitiekosten van het RUD proces. Alle partijen gaan akkoord met een eenmalige tegemoetkoming van € 25 miljoen, zodat de terugverdientijd kan worden bekort. Dit bedrag wordt toegevoegd aan de fondsen middels de verhoudingen die blijken uit het onderzoek naar de terugverdientijd. Er wordt om die reden € 19,2 miljoen toegevoegd aan het gemeentefonds en € 5,8 miljoen aan het provinciefonds.

Licence