Base description which applies to whole site

2.1 Overzicht uitgaven- en ontvangsten mutaties

suppletoire mutaties 2013 (Voorjaarsnota) (x EUR 1 mln.)
   

Art.nr.

Uitgaven

Ontvangsten

Stand vastgestelde begroting 2013

 

972,6

972,6

         

– Belangrijkste suppletoire mutaties:

     
         

1.

Voordelig saldo 2012

6.09

 

59,3

 

– Toevoeging voordelig saldo 2012 aan artikelen

div.

62,2

2,9

2.

Prijsbijstelling tranche 2012

div.

19,6

19,6

3.

Overboeking naar XII: KRW kasschuif

1.02/6.09

– 17,3

– 17,3

4.

Overboeking naar XII: Verbeterprogramma waterkwaliteit

3.02/6.09

– 1,0

– 1,0

5.

Overboeking naar XII: Provinciefonds/SNN

1.02/6.09

– 0,5

– 0,5

6.

Desaldering

1.01/1.09

4,2

4,2

 

Diversen

 

– 0,2

– 0,2

Stand 1e suppletoire begroting 2013

 

1.039,6

1.039,6

Toelichting

1. Voordelig saldo 2012

De artikelen in de begroting van het Deltafonds, die vorig jaar nog in het Infrastructuurfonds waren opgenomen, vertonen over het jaar 2012 een voordelig saldo van in totaal ca. € 59,3 mln. Dit saldo wordt gevormd door de saldering van de in dat jaar op die artikelen gerealiseerde uitgaven en ontvangsten.

Het voordelig saldo is ten gunste van ontvangstenartikel 6.09 (Bijdragen ten laste van de begroting van HXII) gebracht. In dit wetsvoorstel is naast deze ontvangstenverhoging ook het volledige voordelig saldo op de juiste uitgaven- en ontvangstenartikelen (producten) verwerkt. Het betreft hier alleen de begrotingtechnische verwerking van het saldo 2012. Voor een meer uitvoerige verklaring, wordt verwezen naar de toelichtingen in betreffende suppletoire wetten over 2012 (Najaarsnota en slotwet).

2. Prijsbijstelling tranche 2012

De prijsbijstelling over 2012 is in de begroting van hoofdstuk XII over 2013 geparkeerd op het begrotingsartikel Nominaal en Onvoorzien. Door middel van dit wetsvoorstel wordt deze nu overgeboekt naar het Deltafonds en op de juiste artikelen/projecten verwerkt.

3. Overboeking naar XII: KRW kasschuif

Door de decentralisatie van KRW-synergieprojecten in 2012 op het Infrastructuurfonds, is middels de verwerking van het saldo 2012 een negatief budget in 2013 op HXII ontstaan. Middels een kasschuif met het Deltafonds wordt dit opgelost

4. Overboeking naar XII: Verbeterprogramma Waterkwaliteit

De bijdrage van € 5,9 mln. vanuit het Verbeterprogramma Waterkwaliteit Rijkswateren aan het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO), verwerkt in de ontwerpbegroting 2013, blijkt niet meer benodigd te zijn en wordt in deze Voorjaarsnota teruggedraaid.

5. Overboeking naar XII: Provinciefonds/SNN

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt voor de periode 2013–2016 een bijdrage van € 2 mln. beschikbaar aan het instituut Wetsus, waarbij wordt uitgegaan van maximale spin-off voor de ambities op de Afsluitdijk. De bijdrage wordt via het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) aan het instituut Wetsus beschikbaar gesteld, waarbij de provincie Groningen als financieel loket fungeert voor het gehele SNN.

6. Desaldering

De desaldering heeft voor een bedrag van € 2,2 mln. betrekking op aankoop van ruilgronden en de onteigeningen die het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor zelfrealisatoren doen. De gronden die hierdoor verkregen worden, worden weer verkocht of doorgeleverd (in het geval van onteigening voor een andere partij), dan volgt daaruit een ontvangst. Deze hogere ontvangst wordt aangewend voor hogere uitgaven, voortvloeiend uit de aankopen van de groenden, op het project grensmaas.

Daarnaast wordt € 1,9 mln. ontvangen als gevolg van een afrekening met de waterschappen voor projecten Benedenstad Nijmegen en Terschelling Waddenzee.

Overige begrotingsmutaties

7. Regeerakkoord Rutte I

Uit het begrotingsakkoord resteerde de invulling van de «minregels» op het Infrastructuur- en Deltafonds in de periode 2014–2023. Het kabinet heeft vanwege zijn demissionaire status besloten om in begroting 2013 voor de periode 2014–2023 deze minregels op hoofdlijnen te verwerken. Inmiddels heeft besluitvorming plaatsgevonden over de (nadere) invulling van beide taakstellingen (TK, 2012–2013, 13 februari 2013, 33 400 A, nr. 48). In deze Voorjaarsnota wordt de besluitvorming budgettair verwerkt.

8. Beheer, onderhoud en vervanging

In bijlage 4.2 van de begroting Infrastructuurfonds 2012 is aangegeven hoe de door RWS vastgestelde niet gedekte beheer- en onderhoudsproblematiek van € 4,8 miljard (voor de drie onderscheiden infrastructurele hoofdnetwerken) tot en met 2020 wordt aangepakt. Eén van de getroffen maatregelen was het reserveren van middelen in de periode na 2020. In de Voorjaarsnota worden middelen ten behoeve van Beheer en Onderhoud en Vervanging, via een kasschuif met het budget voor de Planuitwerking, naar de juiste jaren gebracht.

9. Mee- en tegenvallers artikel 1 Investeren in waterveiligheid

Deze mutatie betreft mee- en tegenvallers welke vanuit artikel 01.03 «Studiekosten» voor een bedrag van € 3,5 mln. worden overgeboekt naar artikel de programmaruimte op artikel onderdeel 01.02 «Overige aanlegprojecten Waterveiligheid».

De meevallers betreffen de projecten Nederland leeft met Water (€ 3,4 mln.), Reservering Deltaprogramma (€ 0,8 mln.) en veiligheid (€ 0,5 mln.). Daartegenover staat een tegenvaller op de het deelprogramma overstijgend (€ 1,2 mln.)

10. Mee- en tegenvallers artikel 2 zoetwatervoorziening

Op de projecten tijdelijke regeling bestrijding regionale wateroverlast (€ 23,4 mln.), SUBBIED (€ 3,9 mln.) en inrichting IJsselmonding (€ 0,2 mln.) zijn meevallers opgetreden voor een bedrag van € 27,5 mln. Met de eindafrekening van de tijdelijke bestrijding regionale wateroverlast zijn de laatste subsidies vastgesteld. Het project Ijsselmonding is afgerond. Het project SUBBIED is eveneens afgerond.

11. Bijdrage van staf Deltacommissaris

Deze overboeking van art 5.02 «Overige uitgaven» betreft de bijdrage ad € 0,1 mln. van Staf Deltacommissaris aan deelprogramma overstijgende activiteiten op artikel 1.03 Studiekosten.

12. IJsselmeergebied/Veiligheid Nederland in Kaart

Op het project Integrale Inrichting Veluwe randmeren is een meevaller opgetreden van € 3,9 mln. in verband met het afronden van het project. Daarnaast is een meevaller € 9,5 mln. opgetreden op het project Natte natuurprojecten IJsselmeergebied in verband met afronding project Zuidelijke IJsselmeerkust in 2012. Vervolgens is er een meevaller ad € 6,5 mln. op het project Veiligheid Nederland in kaart opgetreden. De meevallers worden toegevoegd aan de programmaruimte binnen het artikel 01.02

13. Investeringsruimte

Met deze mutatie wordt de programmaruimte binnen het planuitwerkingsprogramma overgeboekt naar de investeringsruimte.

14. Omzetting inhuur naar ambtelijk personeel

RWS investeert in de Informatievoorzieningfunctie en heeft geconstateerd dat er een te grote afhankelijkheid bestaat van externe fte's en dat een kwaliteitsimpuls nodig is op specifieke Informatie Voorziening terreinen (industriële automatisering, beveiliging). Daarom vindt de komende jaren een omzetting plaats van 174 fte's inhuur naar 250 ambtelijke fte's. Dit totaal is de som van omzetting binnen het Deltafonds én het Infrastructuurfonds.

15. Gemeenteambassadeur Rijnmond–Drechtsteden

Betreft de vergoeding van de kosten voor de inzet van de gemeenteambassadeur Rijnmond–Drechtsteden waarvoor opdrachtverlening via de Staf Deltacommissaris plaatsvindt.

16. Vlaams Nederlandse Schelde Commissie (VNSC)

Ten behoeve van het deltaprogramma wordt een bedrag van € 0,3 mln. overgeboekt van de reservering deltaprogramma naar hoofdstuk XII. De Vlaams Nederlandse Schelde Commissie (VNSC) valt niet binnen de scope van het Deltafonds en is vanaf 2013 overgeheveld vanuit het Infrastructuurfonds naar Hoofdstuk 12. Het betreft hier de financiële middelen van dit dossier die vanuit het saldo 2012 naar 2013 verschuift op het Infrastructuurfonds naar het Deltafonds Dit saldo wordt nu vanuit het Deltafonds in de juiste jaren naar Hoofdstuk XII overgeheveld.

17. Apparaattaakstelling Rutte II

Deze mutatie betreft het aandeel van het Deltafonds in de taakstelling apparaat Rutte II.

18. Conversie Deltafonds

Bij het afsplitsen van Deltafonds en waterkwaliteit naar XII vanuit het Infrastructuurfonds is het beschikbare bedrag voor 1 fte gerelateerd aan waterkwaliteit op het Deltafonds terecht gekomen in plaats van op Hoofdstuk XII. Met deze mutatie wordt dit gecorrigeerd.

Verplichtingen

De mutaties op de verplichtingenramingen bij de artikelen houden verband met de mutaties in de uitgavenramingen alsmede mutaties om voor de verplichtingenreeks aan te sluiten bij de uitgavenramingen.

Licence