Base description which applies to whole site

1. Leeswijzer

Budgettair kader

Uit de hiervoor vermelde samenvattende begrotingsstaat blijkt dat ten opzichte van de begroting 2014 een bedrag van € 285,1 miljoen aan de uitgavenbegroting voor 2014 wordt toegevoegd en het begrotingsbedrag voor de ontvangsten 2014 met een bedrag van – € 5,2 miljoen wordt verlaagd. Dit leidt tot een uitgavenbudget van € 7.887,1 miljoen en een ontvangstenbudget van € 321,5 miljoen. Het bedrag voor de verplichtingen in 2014 is verlaagd met € 114,2 miljoen tot € 7.911,7 miljoen.

Samenvatting belangrijkste begrotingswijzigingen

Tot de belangrijkste begrotingswijzigingen worden gerekend de toekenning van € 303,6 miljoen vanuit het Budget Internationale Veiligheid (BIV) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS), die grotendeels wordt toegevoegd aan het artikel Inzet. Daarnaast is de begroting gewijzigd door de uitkomst van het begrotingsakkoord van oktober 2013 (€ 50 miljoen), de doorwerking van de eindejaarsmarge (– € 31,2 miljoen) en de neerwaartse bijstelling van de verkoopontvangsten (– € 30 miljoen).

De budgetoverhevelingen tussen de departementen bedraagt per saldo – € 10,7 miljoen. Dit betreft onder meer de overgang van de Audit Functie Defensie naar het Ministerie van Financiën (– € 8,9 miljoen) vanwege centralisatie, de bijdrage van Defensie in de exploitatiekosten van het project C2000 (– € 6,3 miljoen) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de bijdrage in Joint Sigint Cyber Unit (JSCU; – € 2,8 miljoen) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de bijdrage in de overige zakelijke lasten voor het Rijks Vastgoed Bedrijf i.o. van Wonen en Rijksdienst. Dit bedraagt structureel – € 2,0 miljoen. Daar staat tegenover de bijdrage van het Ministerie van Veiligheid en Justitie voor het project noodsleephulp (€ 3,7 miljoen) en het project Advanced Passenger Information (€ 4,8 miljoen).

Daarnaast neemt de defensiebegroting af met € 5,2 miljoen vanwege neerwaarts bijgestelde ontvangsten. De lagere ontvangsten worden vooral veroorzaakt door het verschuiven van de verkoopontvangsten (– € 30 miljoen) van roerende goederen naar latere jaren als gevolg van afnemende mogelijkheden op de markt. Als gevolg van restitutie van de belastingdienst van eerder betaalde WIA-premies en sociale lasten (€ 15,5 miljoen) nemen de ontvangsten toe.

De verplichtingen nemen per saldo met € 114,2 miljoen af. Door mutaties in de uitgaven wordt de verplichtingenstand ook aangepast. Deze mutaties worden derhalve toegelicht onder de uitgavenmutaties. Een uitzondering hierop vormt de aanpassing van de verplichtingen voor investeringen. Deze zijn verlaagd met een bedrag van € 400,0 miljoen. Dit komt voort uit de capaciteitsproblemen binnen de gehele keten van verwerving.

Toelichtingen

Per begrotingsartikel zijn de wijzigingen naar aard en oorzaak gerangschikt in een tabel met autonome en beleidsmatige mutaties. Naast de beleidsmatige mutaties worden ook omvangrijke autonome mutaties toegelicht. Conform de toezegging tijdens de begrotingsbehandeling is ook een toelichting op de investeringsquote opgenomen.

Licence