Base description which applies to whole site

32 Rechtspleging en rechtsbijstand

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2016 € 5,4 mln. meer uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 4,5 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 10,2 mln. lager dan begroot bij najaarsnota.

Toelichting

Uitgaven

Het saldo op het uitgavenkader wordt onder ander verklaard door hogere uitgaven ten laste van het budget «toevoegingen rechtsbijstand» van circa € 8 mln. ten opzichte van de najaarsnota. De reden is een grotere behoefte aan rechtsbijstand in asielzaken. Het restant saldo op dit artikel bestaat uit kleinere mutaties zoals een meevaller van € 2,8 mln. die het gevolg is van het niet in werking treden van het wetsvoorstel «eigen bijdrage van veroordeelden aan de kosten van de strafvordering» in 2016. Hierdoor zijn de implementatiekosten achtergebleven bij de raming.

Ontvangsten

De griffieontvangsten zijn € 6,6 mln. lager uitgevallen dan bij Najaarsnota geraamd. Deze lagere ontvangst hangt samen met een lagere instroom aan zaken waarbij griffierecht wordt geheven. Het restant op dit artikel is onder meer het gevolg van het wetsvoorstel «eigen bijdrage van veroordeelden aan de kosten van de strafvordering» dat in 2016 niet in werking is getreden waardoor de ontvangstenraming ad € 4 mln. niet kon worden gerealiseerd.

Licence