Base description which applies to whole site

4. Overzicht belangrijkste suppletoire mutaties 2017

Uitgaven:

Het onderhavige wetsvoorstel leidt tot een verlaging van de geraamde uitgaven 2017 van Buitenlandse Zaken (V) met per saldo EUR 55 miljoen. Dit wordt met name veroorzaakt door een lagere afdracht aan de Europese Unie.

In de volgende tabel volgt een overzicht van de meest in het oog springende beleidsmatige wijzigingen of wijzigingen met een relatief grote omvang ten opzichte van de Ontwerpbegroting 2017 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V), gevolgd door een toelichting. De overige mutaties worden bij onderdeel 5, Toelichting per beleidsartikel, toegelicht.

Bedragen x EUR 1 miljoen

Artikel

 

Mutatie

2.4

Bevordering van veiligheid, stabiliteit en rechtsorde in internationaal verband

16,4

3.1

Een democratische, slagvaardige en transparante Europese Unie die haar burgers vrijheid, recht, veiligheid, welvaart en duurzame economische groei biedt

– 78,8

Toelichting

Artikel 2.4

Het budget voor bevordering van veiligheid, stabiliteit en rechtsorde in internationaal verband in 2017 stijgt omdat het kabinet heeft besloten om in 2017 extra middelen in te zetten op het terrein van veiligheid, stabiliteit, migratiesamenwerking en opvang in de regio. In totaal is EUR 50 miljoen ter beschikking gesteld, waarvan EUR 10 miljoen voor de begroting van Buitenlandse Zaken (artikel 2.4) en EUR 40 miljoen voor de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De extra middelen op dit artikel worden ingezet voor de preventie van conflicten via de hervorming van de veiligheidssectoren in Noord-Afrika en Mali, en via de toegang tot rechtssystemen in Tunesië. Ook wordt geïnvesteerd in het tegengaan en voorkomen van radicalisering in Algerije, de Sahel en Jordanië, en het bevorderen van inclusieve conflictbeslechting in landen als Libië en Syrië. Tevens zal de steun aan de Libanese grensbewakingsautoriteiten worden uitgebreid voor het bevorderen van de stabiliteit.

Daarnaast wordt bij Voorjaarsnota de politiek overeengekomen verdeling van het Budget Internationale Veiligheid (BIV) technisch overgeheveld naar de begroting van BZ (Stabiliteitsfonds). Een deel hiervan wordt vervolgens overgeheveld naar de begroting van BHOS voor het speerpunt veiligheid en rechtsorde. Een ander gedeelte wordt weer overgeheveld naar de begroting van Defensie voor beveiliging van diplomaten en ambassades in gebieden waar dat noodzakelijk is.

Artikel 3.1

In de begroting 2017 heeft de Europese Commissie (EC)de overige ontvangsten opwaarts bijgesteld, waardoor de BNI afdracht van de lidstaten daalt. Daarnaast heeft de EC ook de reguliere aanpassingen in de grondslagen voor de BNI-, BTW- en Invoerrechtenramingen verwerkt op basis van nieuwe economische cijfers. Ok dit werkt door in de afdrachten van de lidstaten. Voor Nederland is er hierdoor sprake van een daling van de afdrachten van per saldo 78,8 mln. in 2017.

Ontvangsten:

Het onderhavige wetsvoorstel leidt tot een verhoging van de geraamde ontvangsten 2017 van Buitenlandse Zaken (V) met per saldo EUR 3,15 miljard. Dit wordt met name veroorzaakt doordat de restitutie van de Europese Unie vanuit 2016 is doorgeschoven naar 2017.

In de volgende tabel volgt een overzicht van de meest in het oog springende beleidsmatige wijziging of wijzigingen met een relatief grote omvang ten opzichte van de Ontwerpbegroting 2017 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V), gevolgd door een toelichting. De overige mutaties worden bij onderdeel 5, Toelichting per beleidsartikel, toegelicht.

Artikel

 

Mutatie

3.10

Ontvangsten EU

3.153,9

Toelichting:

Artikel 3.10:

Eind 2016 heeft het Europees parlement goedkeuring gegeven aan de vierde en vijfde aanvullende begroting voor 2016. Deze aanvullende begrotingen zijn te laat in het jaar aangenomen om nog door de Commissie te worden verwerkt in de afdrachten over 2016. De budgettaire verwerking in de Nederlandse begroting valt daarom in 2017 en verloopt via een bijstelling van de niet-belastingontvangsten. De Europese Commissie heeft daarnaast op 24 januari jl. cijfers voor de nacalculatie van de Europese afdrachten voor 2016 gepresenteerd aan de lidstaten die voor Nederland een verlaging van de afdracht leidt.

Licence