Base description which applies to whole site

Beleidsartikel 4. Woonomgeving en bouw

Op dit artikel is circa € 99.9 mln. meer verplicht. Daarnaast is er circa € 4,6 mln. meer uitgegeven. Tevens is er circa € 0,6 mln. minder ontvangen.

Toelichting

Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP)

In 2018 zijn de laatste verplichtingen voor de STEP vastgelegd in de administratie. Met het verlengen van de regeling naar 2018 is nu het gehele beschikbare budget van circa € 400 mln. tot en met 2020 verplicht. Dit vastleggen leidt tot een overschrijding op de verplichtingen van ca. € 65 mln. Het uitgavenbudget voor STEP is in 2018 met € 4 mln. overschreden, dit in verband met meer uitbetaalde aanvragen. De overschrijding wordt in mindering gebracht op het beschikbare budget voor 2019.

Revolverend fonds EGO

De verplichting van de totale bijdrage van € 40 mln. aan het Nationaal Energiebespaarfonds in 2018 en 2019 is geheel in 2018 vastgelegd en leidt tot een overschrijding van € 15 mln.

Beleidsprogramma bouwregelgeving

Naast de jaarlijkse subsidie aan het Nederlands Normalisatie-instituut is ook een projectsubsidie toegekend voor de nieuwe energieprestatiemethode van gebouwen (onderdeel van Europese regelgeving) van € 1,0 mln. Daarnaast is een subsidie toegekend aan het Bouwwerk Informatie Model Loket voor de digitalisering en verduurzaming gebouwde omgeving van € 0,5 mln. Beide bedragen leiden per saldo op deze regeling bij tot een overschrijding van circa € 1,2 mln.

RVO (beleidsprogramma Woningbouw)

De verplichting voor de jaaropdracht 2019 aan het RVO is in 2018 vastgelegd. Omdat in de jaaropdracht 2019 afspraken zijn gemaakt over vier woonregelingen (Bevordering Eigenwoningbezit, Tijdelijke Regeling Stimulering Huisvesting, Regeling Vermindering Verhuurderheffing en Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming) voor de komende 5 jaar draagt dit voor € 20 mln. bij aan de overschrijding van het verplichtingenbudget.

Licence