Base description which applies to whole site

3.6 Artikel 6 Investeringen

Verplichtingen

Investeringen nieuw materieel

Er is in 2020 € 207,8 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd verwacht. Om diverse redenen konden niet alle ten tijde van de tweede suppletoire begroting voorgenomen aanbestedingen in 2020 worden afgerond.

De grootste verlaging betreft het project Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS). Als gevolg van vertragingen in de aanbesteding is in 2020 € 97,5 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan. Er is voor € 30,0 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan voor de productie van het groot pantserwielvoertuig BOXER. De oorzaak hiervan is dat de onderhandelingen met de leverancier zijn vertraagd. Hierdoor zijn de verplichtingen voor een aantal deelbehoeften, waaronder drie extra Boxer-ambulances, vertraagd.

Op het project Defensie Bewaking- en Beveiligingssysteem is de realisatie op verplichtingen € 23,8 miljoen lager dan begroot.

De realisatie op het Nieuwe Generatie Identificatiesystemen is € 22,9 miljoen lager dan begroot als gevolg van vertragingen op meerdere deelprojecten. Het project wordt herijkt, waarbij een aantal deelbehoeften ondergebracht worden bij de projecten NH-90 en Army Ground Based Air Defence System (AGBADS).

De verplichtingenrealisatie voor het project «Precision Guided Ammunition» was € 18,0 miljoen lager dan begroot. Dit is een gevolg van vertraging in de typeclassificatie van een deel van het project (de «precision guided kit»). Deze vertraging is enerzijds veroorzaakt door een tekort aan personeel bij het Defensie Munitiebedrijf en anderzijds doordat als gevolg van COVID-19 afspraken met de industrie zijn afgezegd.

De verplichtingenrealisatie voor het project «Future Ground Based Air Defence System» was € 18,0 miljoen lager dan begroot. In 2020 is geen contract afgesloten voor dit project, omdat de kosten veel hoger uitvielen dan begroot. In 2021 vindt besluitvorming over het al dan niet continueren van dit project plaats.

De realisatie op het project Midlife Update Chinook Helikopter is € 16,2 miljoen lager dan begroot. Dit is enerzijds een gevolg van het vertragen van de ondertekening van het contract voor zelfbeschermingsmiddelen , omdat de contacten met de Amerikaanse overheid als gevolg van COVID-maatregelen moeilijker verlopen. Anderzijds is de verplichtingenrealisatie in 2021 verlaagd als gevolg van valuta- en BTW-bijstellingen.

De realisatie op het project Bouw, grondverzet en wegherstelmachines is € 15,4 miljoen lager dan begroot. Dit is een gevolg van een herijking van het project en het aanpassen van het programma van eisen, waardoor Defensie voldoet aan de eisen voor maatschappelijk verantwoord inkopen. Hierdoor zijn de deelprojecten Graaflaadcombinatie High Speed (GLC-HS) en Wissellaadsysteem (WLS) vertraagd.

Voor het project Middelgrote Havensleepboten heeft de aanbesteding in 2020 niet tot een contract geleid. Na de aanbestedingsprocedure heeft een herijking van het project plaatsgevonden en zijn nieuwe offertes aangevraagd. De verwachting is dat de contracten voor dit project niet eerder dan het derde kwartaal van 2021 ondertekend worden.

De realisatie op het project VIP-transportmiddel is € 14,0 miljoen lager dan begroot. De eerste aanbesteding heeft niet tot een contractering geleid. De verwachting is dat het contract voor dit project niet eerdere dan de tweede helft van 2021 getekend wordt.

Doordat bij een aantal Government Furnished Equipment (GFE) aanbesteding vertraging is opgelopen, is op het project Combat Support Ship CSS € 11,3 miljoen minder gerealiseerd dan begroot.

Door vertragingen in het aanbestedingsproces is € 11,0 miljoen minder gerealiseerd voor de vervanging van de torpedo MK 46. De verwachting is dat de contracten in 2021 worden afgesloten.

Op het project NH-90 is € 10,8 miljoen minder gerealiseerd op verplichtingen dan begroot. Als gevolg van moeizame harmonisatie in het internationale samenwerkingsverband en de focus op de totstandkoming van grotere, gezamenlijke programma's zijn enkele voor 2020 geplande contracten niet ondertekend.

Voor enkele projecten zijn meer verplichtingen aangegaan, zoals de midlife update van de FENNEK, de vervanging van de 127mm kanons (LCF) en het F35 jachtvliegtuig.

Investeringen infrastructuur

De € 24,1 miljoen lagere verplichtingen hangen samen met de lagere uitgaven. Dit heeft met name te maken met een factuur voor het project Legering Defensiebreed waarvan de betaling in 2020 gepland stond, maar in 2021 zal plaatsvinden.

Investeringen ITDe IT investeringen laten evenals de materieel investeringen een stijgende lijn zien. De verplichtingenrealisatie op IT investeringen is ten opzichte van de tweede suppletoire begroting € 28,5 miljoen hoger uitgevallen. Deze afwijking valt voor het grootste deel te verklaren door het project GrIT, omdat op 30 december 2020 het contract voor dit project is getekend.

BekostigingDe € 21,6 miljoen hogere verplichtingen worden onder andere veroorzaakt door het aangaan van diverse meerjarige contracten voor kennis en innovatieprojecten (€ 12,4 miljoen) en het aangaan van een meerjarig contract voor het marine 7 oceans simulator centrum (€ 8,3 miljoen).

Uitgaven

Met de 2e suppletoire begroting is een schatting gemaakt welke projecten nog tot uitgaven in 2020 zullen leiden. Door allerlei (externe) factoren kan de realisatie in de praktijk afwijken. Niet gerealiseerd investeringsbudget wordt meegenomen naar het volgende begrotingsjaar.

Investeringen nieuw materieel

Voor het project Midlife Update Chinook is ten opzichte van de tweede suppletoire begroting € 31,8 miljoen minder uitgegeven. Voor het project MALE UAV is € 17,0 miljoen minder uitgegeven. Voor beide projecten is de lagere realisatie een gevolg van een achterstand in de administratieve verwerking van FMS-betalingen door de Amerikaanse overheid. Hierdoor zijn betalingen achter gebleven ten opzichte van de planning.

Voor het project Defensie Bewaking en Beveiligingsysteem is € 21,0 miljoen minder uitgegeven dan verwacht. De leverancier heeft verdere vertraging opgelopen bij de ontwikkeling en implementatie van het systeem. Dit betekent dat het systeem later wordt opgeleverd en betalingen later gaan plaatsvinden.

De realisatie op het project Vervangende Capaciteit M-fregatten is € 13,0 miljoen lager uitgevallen dan begroot. De reden hiervoor is een vertraging in de voorbereidende fase van dit project, omdat er meer tijd nodig was voor het uitvoeren van studies en onderzoeken.

Aangeschafte dienstauto’s voor niet-operationeel vervoer konden vanwege COVID-19 niet in 2020 geleverd worden, waardoor de realisatie € 10,9 miljoen lager uitgevallen is dan begroot. De levering hiervan staat alsnog voor 2021 gepland.

De realisatie op het project Precision Guided Ammunition is € 10,5 miljoen lager. Leveringen zijn vertraagd doordat de typeclassificatie nog niet is toegekend. Door corona is een aantal bijeenkomsten vervallen, waardoor de afstemming tussen Defensie en de leverancier vertraging heeft opgelopen.

De realisatie op de hierboven benoemde projecten was in totaal € 104,2 miljoen lager dan begroot in de tweede suppletoire begroting. Tevens zijn er lagere realisaties tussen € 2 en € 10 miljoen bij 34 investeringsprojecten voor in totaal € 119,9 miljoen. Als gevolg van diverse oorzaken komen de betalingen voor deze projecten later dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd verwacht.

Investeringen infrastructuur

De voorbereiding van het project Legering Defensiebreed kon deels niet tijdig worden afgerond, waardoor er € 25 miljoen minder is uitgegeven dan gepland. Voor de aanpassing van het vastgoed als gevolg van gewijzigde regelgeving is € 20,5 miljoen minder uitgegeven dan geraamd. Het betreft met name de vervanging van brandmeldinstallaties, die naar begin 2021 doorschuiven. Voor het project renovatie en nieuwbouw NCIA (NATO Communications and Information Agency) vindt de afronding plaats in 2021, waardoor in 2020 € 10,6 miljoen minder is uitgegeven dan verwacht. Voor een aantal projecten is in 2020 meer uitgegeven dan verwacht, waaronder de inrichtingskosten en ingenieursdiensten voor de voorbereiding van nieuwe projecten.

Investeringen ITDe realisatie is € 42,6 miljoen lager dan gepland. Voor het project vervanging radio’s is € 10,9 miljoen minder uitgegeven dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. Als gevolg van de COVID-19-maatregelen zijn bijeenkomsten met vertegenwoordigers van Defensie en leveranciers geannuleerd, waardoor leveringen voor dit project en implementaties van systemen zijn uitgesteld.

Een aantal IT-projecten dat begroot stond in 2020 is nog niet in uitvoering gegeven. Daarnaast is door onzekerheden binnen FMS-cases en door beperkte beschikbaarheid van specialistisch personeel op een aantal kleinere IT-projecten minder uitgegeven dan begroot.

Licence