Base description which applies to whole site

3.2 Artikel 2 Koninklijke Marine

Verplichtingen

De verplichtingen zijn € 111,2 miljoen hoger dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. Het leasecontract voor de luchtverkenningscapaciteit van de Kustwacht Nederland is afgesloten na de tweede suppletoire begroting. Deze verwachte hogere verplichting is op 11 december als beleidsmatige mutatie gemeld aan de Eerste en Tweede Kamer. Als gevolg van de lagere uitgaven voor personele uitgaven zijn ook de verplichtingen navenant lager.

Uitgaven

Instandhouding materieel

De Marine heeft een structureel genormeerd en gevalideerd tekort op instandhouding. Om de meerjarige negatieve effecten hiervan op de materiele gereedheid van vloot en marinierseenheden te beperken, is vrijval op andere posten in de marine begroting gebruikt om € 9,6 miljoen meer uit te geven dan initieel beschikbaar.

Eigen personeel

De € 9,1 miljoen lagere uitgaven voor het eigen personeel zijn het gevolg van lagere uitgaven aan toelagen personeel. Als gevolg van COVID-19 is het vaar- en oefenprogramma drastisch aangepast waardoor minder vaar- en oefendagen zijn gerealiseerd dan gepland.

Overige personele exploitatie

De € 7,6 miljoen lagere uitgaven voor de overige personele exploitatie zijn het gevolg van minder uitgaven voor met name dienstreizen, opleidingen en vergaderkosten. Als gevolg van de COVID-19 pandemie zijn een groot aantal opleidingen uitgesteld en zijn aanmerkelijk minder dienstreizen gemaakt. Internationale vergaderingen en bijeenkomsten zijn afgelast of, waar mogelijk, vervangen door videoconferences. Een deel van de opleidingen zal later worden ingehaald.

Licence