Base description which applies to whole site

6.1 Inleiding

In deze eerste suppletoire begroting 2022 worden de budgettaire ontwikkelingen voor 2022-2026 vanaf de ontwerpbegroting 2022 toegelicht binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz) en de begrotingsgefinancierde zorguitgaven.

Het Financieel Beeld Zorg (FBZ) geeft een actueel beeld van de zorguitgaven en de ontwikkeling van het Uitgavenplafond Zorg. Na de ontwerpbegroting 2022 is een Nota van Wijziging opgemaakt naar aanleiding van de aangenomen motie Hijink en Bikker om extra middelen voor zorgsalarissen vrij te maken (kamerstukken II, 35 925 XVI, nr. 10). De uitgaven met betrekking tot COVID-19 zijn reeds eerder opgenomen in de 6e incidentele suppletoire begroting (kamerstukken II, 36 086 XVI, nr. 2).

In deze eerste suppletoire begroting 2022 worden naast de Startnota mutaties, alle overige mutaties die hebben plaatsgevonden naar aanleiding van de voorjaarsbesluitvorming 2022 gepresenteerd en toegelicht.

Het FBZ bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Paragraaf 6.1: Inleiding

  • Paragraaf 6.2: Ontwikkeling van de netto zorguitgaven en het Uitgavenplafond Zorg.

    In deze paragraaf wordt ingegaan op de ontwikkeling van de netto zorguitgaven, de ontwikkeling van het Uitgavenplafond Zorg en de toetsing van de netto zorguitgaven aan het Uitgavenplafond Zorg.

  • Paragraaf 6.3: Verticale ontwikkeling van de zorguitgaven

    In deze paragraaf wordt de verticale ontwikkeling van de Zvw, Wlz en begrotingsgefinancierde zorguitgaven toegelicht.

Verdieping van de zorguitgaven in deelsectoren

Het verdiepingshoofdstuk wordt integraal als open data beschikbaar gesteld op: Overzicht Datasets | Ministerie van Financiën - Rijksoverheid (rijksfinancien.nl) . Hierin worden de financiële bijstellingen per sector tussen de ontwerpbegroting 2022 en 1e suppletoire begroting 2022 voor de jaren 2022-2026 gepresenteerd en toegelicht.

Licence