Base description which applies to whole site

2.4 Strategische Evaluatie Agenda

Inleiding

Elke minister is op basis van de Comptabiliteitswet 2016 verantwoordelijk voor het periodiek onderzoeken van de doeltreffendheid en doelmatigheid van het gevoerde beleid. Hiervoor maken alle departementen sinds 2021 gebruik van de Strategische Evaluatieagenda (SEA), die jaarlijks in de begroting met Prinsjesdag verschijnt.

Met de investeringen van dit kabinet gaat Defensie de komende jaren grote stappen zetten naar een toekomstgerichte organisatie. De Defensienota 2022 schetst een samenhangend beeld van deze investeringen en is leidend voor de inrichting, samenstelling en toerusting van de krijgsmacht.5

Een adequaat rapportage- en evaluatiemechanisme stelt Defensie in staat om te monitoren of de doelen uit de Defensienota worden gehaald, om gericht bij te sturen, maar ook om politieke verantwoording af te leggen. De thematische indeling van de SEA is daarom in 2022 overeenkomstig de inhoud van de nieuwe Defensienota gewijzigd. Dit betekent dat voor elke actielijn uit de Defensienota een thema op de SEA is geplaatst. Dat zijn de zes thema’s:

  • Krachtige ondersteuning;

  • Een goede werkgever, verbonden met de samenleving;

  • Versterken van specialismen;

  • Meer Europese samenwerking;

  • Innoverend vermogen en nieuwe domeinen;

  • Informatiegestuurd werken en optreden.

Conform de Regeling Rijksbegrotingsvoorschriften (RBV) wordt per SEA-thema zo goed als mogelijk vermeld op welke begrotingsartikelen het thema betrekking heeft. De begroting van Defensie is echter niet ingedeeld op basis van beleidsthema’s, zoals bij veel andere ministeries het geval is, maar op organisatiedelen. Elk SEA-thema heeft daardoor betrekking op alle begrotingsartikelen.

In bijlage 7.5 zijn de zes hoofdthema’s van de SEA nader uitgewerkt. Tevens wordt in bijlage 7.5 een korte toelichting per evaluatie gegeven. De SEA bestaat daarmee uit twee onderdelen: (1) een tabel met agendering van evaluaties en onderzoeken in de beleidsagenda en (2) een nadere uitwerking per SEA-thema in de bijlage van de begroting. 

Voor een uitgebreide toelichting op de SEA-thema’s kan de Defensienota 2022 worden geraadpleegd. Klik hier om de Defensienota 2022 te downloaden.

Onderzoeken en evaluaties per thema

Thema 1. Krachtige ondersteuningDoor te investeren in de ondersteuning van gevechtseenheden (combat support en combat service support) en inzetvoorraden kan Defensie sneller, vaker en langer optreden. Defensie gaat meer en vaker oefenen in meerdere domeinen en met internationale partners. Met de onderzoeken en evaluaties die onder thema 1 ‘Krachtige ondersteuning’ worden geagendeerd, verzamelt Defensie kennis en inzichten op het gebied van training, ondersteuning van gevechtseenheden, vergroten van de voorraden, samenwerking, nationale taken en/of ondersteuning aan civiele autoriteiten.

Tabel 3 Thema 1. Krachtige ondersteuning

Evaluatie

Type onderzoek

Afronding

Relevante (kamer)stukken

Actielijn 1 Defensienota «Krachtige ondersteuning»

Periodieke rapportage

n.t.b.

 

CMX’22 / Resilient Lion ’22

Ex-post evaluatie

2022

 

Flag Officer Sea Training (FOST)

Ex-durante evaluatie

2024

 

Thema 2. Een goede werkgever, verbonden met de samenlevingDefensiepersoneel verdient een goede beloning, de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en een veilige werkomgeving. Defensie investeert daarom in arbeidsvoorwaarden, in modern personeelsbeleid en in gezonde bedrijfsvoering en werkomgeving. Daar hoort ook bij dat het vastgoed wordt aangepakt. Met de onderzoeken en evaluaties die onder thema 2. ‘Een goede werkgever, verbonden met de samenleving’ worden geagendeerd, verzamelt Defensie kennis en inzichten op het gebied van personeel, veiligheid, vastgoed en/of duurzaamheid.

Tabel 4 Thema 2. Een goede werkgever, verbonden met de samenleving

Evaluatie

Type onderzoek

Afronding

Relevante (kamer)stukken

Actielijn 2 Defensienota: «Een goede werkgever, verbonden met de samenleving»

Periodieke rapportage

n.t.b.

 

PvA Veiligheid

Ex-durante evaluatie

2022

Download het PvA hier

Barrières uitzenden vrouwelijke militairen

Ex-durante / ex-post evaluatie

2022

 

Militaire gezondheidszorg

Beleidsdoorlichting

2022

Download de opzet en vraagstelling hier

DEOS

Ex-durante evaluatie

2022

Kamerstuk 33 763, nr. 152

Etnische diversiteit

Meting

2023

 

PARESTO

Doorlichting agentschap

2023

Download de vorige doorlichting hier

Diversiteitsbeleid

Ex-durante evaluatie

2023

Download het vorige onderzoek hier

Aansturing vastgoedbeheer

Kwalitatief onderzoek

2024

Kamerstuk 34 919, nr. 91

Integraal risicomanagement

Ex-durante evaluatie

2027

 

Thema 3. Versterken van specialismenDefensie investeert gericht in een aantal capaciteiten en kwaliteiten waar we van grote meerwaarde zijn. Daarmee vergroot Defensie de gevechtskracht en effectiviteit van inzet. De krijgsmacht werkt ten aanzien van deze specialismen nauw samen met onze bondgenoten. Hiermee levert Defensie een belangrijke bijdrage aan de veiligheid van Europa. Met de onderzoeken en evaluaties die onder thema 3. ‘Versterken van specialismen’ worden geagendeerd, verzamelt Defensie kennis en inzichten op het gebied van extra capaciteiten, samenwerking met partners en bondgenoten, het materieelproces en/of duurzaam materieel.

Tabel 5 Thema 3. Versterken van specialismen

Evaluatie

Type onderzoek

Afronding

Relevante (kamer)stukken

Actielijn 3 Defensienota: «Versterken van specialismen»

Periodieke rapportage

n.t.b.

 

Defensiematerieelfonds

Ex-durante evaluatie

2027

Raadpleeg de Wet defensiematerieel-begrotingsfonds hier

Thema 4. Meer Europese samenwerkingSamenwerking is essentieel om onze veiligheid te waarborgen. We zijn sterker als we samenwerken met partners, multilateraal en bilateraal. Nederland zal hierin een voortrekkersrol vervullen. De NAVO is de hoeksteen van onze collectieve verdediging. Een sterker Europa op het gebied van gemeenschappelijke veiligheid en Defensie betekent ook een sterkere NAVO. Met de onderzoeken en evaluaties die onder thema 4. ‘Meer Europese samenwerking’ worden geagendeerd, verzamelt Defensie kennis en inzichten op het gebied van de versterking van de samenwerking in NAVO- en Europees-verband en de overige multi- en bilaterale samenwerking.

Tabel 6 Thema 4. Meer Europese samenwerking

Evaluatie

Type onderzoek

Afronding

Relevante (kamer)stukken

Actielijn 4 Defensienota: «Meer Europese samenwerking»

Periodieke rapportage

n.t.b.

 

Benutten EU-instrumenten capaciteitsontwikkeling

Ex-durante

2023

 

NL-DEU samenwerkingsverbanden

Ex-post evaluatie

2023

 

Europees Defensiefonds

Ex-durante

2024/2025

 

Thema 5. Innoverend vermogen en nieuwe domeinenAls technologische ontwikkelingen zo snel gaan als nu, is stilstand achteruitgang. Daarom blijft Defensie vooroplopen in onderzoek en ontwikkeling, en in de verkenning van nieuwe domeinen. Zulke innovatie levert vaak kansen op voor Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven in andere sectoren. Met de onderzoeken en evaluaties die onder thema 5. ‘Innoverend vermogen en nieuwe domeinen’ worden geagendeerd, verzamelt Defensie kennis en inzichten op het gebied van samenwerkingsverbanden, kennis- en technologieontwikkeling, innovatie, het ruimtedomein en/of arbeidsextensiever werken.

Tabel 7 Thema 5. Innoverend vermogen en nieuwe domeinen

Evaluatie

Type onderzoek

Afronding

Relevante (kamer)stukken

Actielijn 5 Defensienota: «Innoverend vermogen en nieuwe domeinen»

Periodieke rapportage

n.t.b.

 

Thema 6. Informatiegestuurd werken en optredenBetere toegang tot, en gebruik van data en informatie leidt tot betere besluiten en vergroot de effectiviteit van onze operaties in alle domeinen (inclusief het cyberdomein). Daartoe investeert Defensie naast een robuuste IT infrastructuur in verdere integratie en versterking van sensor-, wapen- en commandovoeringssystemen, capaciteiten om informatie sneller en beter te kunnen verwerken en defensieve en offensieve middelen in de informatieomgeving. Informatiegestuurd optreden vindt plaats binnen de geldende juridische kaders. Bovendien stelt het verbeteren van de informatiehuishouding de krijgsmacht in staat transparanter te zijn. Met de onderzoeken en evaluaties die onder thema 6. ‘Informatiegestuurd werken en optreden’ worden geagendeerd, verzamelt Defensie kennis en inzichten op het gebied van commandovoering, inlichtingen, multidomein optreden, cybercapaciteiten en/of samenwerking met (inter)nationale veiligheidspartners.

Tabel 8 Thema 6. Informatiegestuurd werken en optreden

Evaluatie

Type onderzoek

Afronding

Relevante (kamer)stukken

Actielijn 6 Defensienota: «Informatiegestuurd werken en optreden»

Periodieke rapportage

n.t.b.

 

IGO KMar

Beleidsdoorlichting

2022

Kamerstuk 31 516, nr. 31 en 33

LIMC

Ex-post onderzoek

2022

Download het instellingsbesluit hier

Missies en operatiesNederland neemt deel aan diversie (militaire) missies. Het gaat om verschillende typen missies, waaronder vredesmissies, crisibeheersingsoperaties, enhanced forward presence, snel inzetbare reactiemachten van de NAVO en de EU, trainingsmissies en militaire assistentie, nationale operaties en humanitaire operaties. De Nederlandse inzet richt zich primair op gebieden waar de Nederlandse veiligheid en belangen in het geding zijn. De inzet van de krijgsmacht in missies maakt doorgaans deel uit van een geïntegreerde aanpak.

Met de evaluaties van missies verzamelt Defensie kennis over alle SEA-thema’s. De missie-onderzoeken en -evaluaties worden derhalve in een separate tabel op de SEA geplaatst. 

Tabel 9 Missies en operaties

Evaluatie

Type onderzoek

Afronding

Relevante (kamer)stukken

MINUSMA

Ex-post evaluatie

2022

Download de onderzoeksopzet hier

C130 MINUSMA

Ex-post evaluatie

 

Download de jaarlijkse voortgangsrapportage kleine missiebijdragen 2021 hier

Resolute Support Mission

Ex-post evaluatie

2023

Download de onderzoeksopzet hier

Wapeninzet Hawija

Ex-post evaluatie

 

Kamerstuk 27925, nr. 753 en 754

Crisisaanpak inzake Afghanistan

Ex-post evaluatie

 

Kamerstuk 27925, nr. 892

20 jaar Nederlandse inzet in Afghanistan

Ex-post onderzoek

2025/2026

Kamerstuk 27925, nr. 885

Voor een toelichting per evaluatie zie bijlage 7.5: Uitwerking Strategische Evaluatieagenda.

Klik hier om het jaarverslag 2021 van het Ministerie van Defensie te downloaden, met in bijlage 2 een overzicht van afgerond evaluatie- en overig onderzoek.

Een interactieve weergave van de SEA is beschikbaar op www.rijksfinancien.nl.

5

BS2022011830

Licence