Base description which applies to whole site

3. De terugkoppeling

In het jaar 2011 heeft geen terugkoppeling naar het bestuur plaatsgevonden.

Een tiental knelpunten is vanuit de Afdeling bestuursrechtspraak aangemeld en wordt bestudeerd door de desbetreffende secties van de Afdeling advisering. Dit heeft echter nog niet geleid tot het besluit om tot daadwerkelijke terugkoppeling naar het bestuur over te gaan.

De onder punt 1 reeds genoemde Commissie Integratie Europa heeft mede tot taak om te werken aan de ontwikkeling van een betere terugkoppeling naar de Europese regelgever van de ervaringen van nationale instituties met de uitvoering en toepassing van Europese regelgeving.

Waar staat de Afdeling advisering in 2011?

De beleidsanalytisch toets is versterkt. De evaluatie van de adviezen en het volgen van ontwikkelingen met betrekking tot de uitvoering van wetten zijn geïntensiveerd. De werkgroep doorwerking van adviezen en uitspraken heeft haar rapport opgeleverd.

In 2011 heeft de Afdeling advisering één onverplicht gevraagd advies ontvangen en acht verzoeken om voorlichting waaronder een omvangrijk verzoek over het omgevingsrecht. Van de acht verzoeken waren er vier afkomstig van de Tweede Kamer. In het algemeen blijft de Afdeling (ruim) binnen de afhandelingstermijn van drie maanden. Bij omvangrijke, minder concreet geformuleerde verzoeken wordt die termijn soms overschreden.

In 2011 heeft de Afdeling geen advies uitgebracht over ontwerprichtlijnen van de Europese Unie. Evenmin over twee beleidsnota’s met belangrijke wetgevingsimplicaties. Dergelijke adviesaanvragen zijn niet aan de Afdeling voorgelegd.

Aan de vormgeving en de begrijpelijkheid van de adviezen is alle aandacht besteed waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de sectievoorzitters en de medewerkers. Dit is een van de onderwerpen geweest van de werkgroep doorwerking. Op ambtelijk niveau zijn intervisiegroepjes ingesteld.

Waar staat de Afdeling bestuursrechtspraak in 2011?

Aan effectieve rechtsbescherming wordt gestalte gegeven door tijdig, kwalitatief goed en – waar mogelijk finaal de voorgelegde geschillen te beslechten. Ondanks een hogere dan geraamde instroom is de Afdeling in substantiële mate in staat gebleken haar uitspraken binnen de daarvoor geldende termijnen te doen. Daarnaast is de motivering van haar uitspraken voor de Afdeling bestuursrechtspraak een voortdurend punt van aandacht. Daartoe is binnen de Afdeling de Werkgroep opzet en vormgeving van uitspraken werkzaam. De Afdeling hecht voorts veel waarde aan het belang van finale geschillenbeslechting. Verschillende instrumenten staan haar daarbij ter beschikking, zoals de mogelijkheid om bij een gegrond beroep de rechtsgevolgen van het vernietigde deel van het besluit in stand te laten, of om zelf in de zaak te voorzien. De Afdeling is met het oog op finale geschillenbeslechting bereid is haar oordeel in de plaats te stellen van dat van het bestuur, waarbij telkens het vinden van een goede balans tussen de beleidsvrijheid van het bestuur en de behoefte aan daadkrachtig optreden door de rechter moet worden gevonden. Om bestuursrechtspraak effectief en efficiënt te laten zijn, is het van belang dat elke zaak de behandeling krijgt die hij verdient. Binnen de Afdeling bestuursrechtspraak loopt een programma maatwerk dat voorziet in nieuwe werkwijzen gericht op die aanpak.

Rechtsvorming op de terreinen waarop de Afdeling bestuursrechtspraak rechtspreekt, is voor een belangrijk deel een gezamenlijke verantwoordelijkheid van verschillende hoogste bestuursrechters. Vorig jaar is een gezamenlijke Commissie Rechtseenheid, bestaande uit raadsheren van de Hoge Raad, leden van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en raadsheren van de Centrale Raad van Beroep en van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Deze commissie is begonnen te inventariseren op welke punten rechtseenheid tot stand kon worden gebracht. Inmiddels zijn meerdere aanbevelingen gedaan om de rechtspraak op één lijn te brengen. De aanbevelingen van de commissie strekken ook tot het voorkomen van nieuwe verschillen, door naar aanleiding van nieuwe wetgeving die meerdere colleges raakt reeds op hoofdlijnen nieuwe rechtsvragen te bespreken. De aanbevelingen zijn reeds zichtbaar in de rechtspraak tot uitdrukking gebracht. Deze uitspraken hebben tot doel op een voor de rechtspraktijk herkenbare wijze de rechtseenheid te bevorderen.

Licence