Base description which applies to whole site

3. Gemeenschappelijk Visserij Beleid (GVB): het Europees Visserijfonds (EVF) en het Eurpees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV)

Het GVB is in de eerste plaats gericht op de ontwikkeling van een verantwoorde visserijketen waarmee een evenwichtige en duurzame exploitatie van de visstand wordt bevorderd. Hiertoe zijn in EU-verband regels opgesteld, zoals beperkingen voor bepaalde visserijmethoden. Tevens zijn afspraken gemaakt ter bevordering van de stabiliteit van de vismarkt. Nederland maakt gebruik van het Europees Visserijfonds (EVF) en voor de nieuwe programmaperiode van het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) om deze doelen te bereiken.

Uitfinanciering Europees Visserijfonds (EVF) 2007–2013

Nederland ontvangt uit het EVF een communautaire bijdrage van € 48,6 mln voor de periode 2007–2013. Daarnaast levert Nederland voor deze periode een nationale bijdrage van € 72,1 mln. In 2014 vond voornamelijk uitfinanciering plaats van de in voorgaande jaren gecommitteerde bedragen. Door ontoereikende verantwoording van de uitbetaalde subsidies dreigt Nederland wel een deel van de EU bijdrage kwijt te raken.

EFMZV 2014–2020

Met de brieven van 4 april 2014 (TK 32 201 nr. 71) en 24 juni (TK 32 201, nr. 72) is de Kamer geïnformeerd over de inzet van EZ ten aanzien van het EFMZV. De EFMZV-verordening is formeel in mei 2014 vastgesteld en in juni 2014 is de omvang van de voor Nederland beschikbare financiële middelen bekend gemaakt door de Europese Commissie. Aan het voor Nederland beschikbare bedrag zal de nationale cofinanciering worden toegevoegd. De Europese Commissie heeft het Operationeel Programma (OP) begin 2015 goedgekeurd.

Het Nederlandse OP is mede tot stand gekomen op basis van input van vele stakeholders. Dit OP geeft voor de komende jaren richting en sturing aan de inzet van het EFMZV in Nederland. Hoofddoel van het EFMZV is het bijdragen aan de verwezenlijking van de doelstellingen van het hervormde GVB, dat wil zeggen aan de verdere verduurzaming en versterking van de concurrentiekracht van de visserij en aquacultuur. Het EFMZV biedt de sector kansen om initiatieven voor meer duurzaamheid, kostprijsverlaging en kwaliteitsverbetering te ontwikkelen en deze te implementeren. Het fonds zal eveneens worden ingezet om uitdagingen op te pakken en oplossingen aan te dragen voor de invoering van de aanlandplicht.

Licence