Base description which applies to whole site

2. Totstandkoming beleidsinformatie

In het jaarverslag is opgenomen in hoeverre Defensie in staat is geweest de inzetbaarheidsdoelstellingen in het algemeen en de gereedheidsdoelstellingen per operationeel commando te behalen. Over de mate waarin aan de inzetbaarheidsdoelstellingen kan worden voldaan wordt de Kamer tweemaal per jaar geïnformeerd (bij de begroting en in het jaarverslag). De gereedheidsdoelstellingen betreffen het minimum aantal eenheden dat gedurende het jaar gegarandeerd operationeel gereed dient te zijn. De operationele gereedheid van een eenheid wordt bepaald op grond van de personele gereedheid, materiële gereedheid en geoefendheid samen met de appreciatie van de commandant.

De behoefte aan meer inzicht in de doorwerking van personele en materiële knelpunten mondde tijdens het wetgevingsoverleg op 11 en 17 juni jl. uit in de motie-Eijsink/Teeven (Kamerstuk 34 200X, nr. 12). Zoals bekend, hanteert Defensie normen voor de operationele gereedheid van eenheden. Deze normen vullen de inzetbaarheidsdoelstellingen nader in, en zijn daarmee minder abstract. Zij bieden bovendien goede aanknopingspunten om de personele en materiële gereedheid, alsmede de geoefendheid, inzichtelijk te maken. In reactie op de motie-Eijsink/Teeven is vanaf de begroting 2016 de halfjaarlijkse inzetbaarheidsrapportage aangepast (Kamerstuk 33 763, nr. 84). De rapportage maakt duidelijk wat de verwachte tekortkomingen in 2016 zullen zijn ten opzichte van de gereedheidsnorm. Het jaarverslag over het begrotingsjaar 2016, dat in mei 2017 zal verschijnen, moet de Kamer in staat stellen de prognose te toetsen.

De totstandkoming van de gereedheidsinformatie verliep in 2015 op een ordelijke wijze en was voor het grootste deel controleerbaar. In 2015 zijn wederom stappen gezet om de gereedheidsinformatie verder te uniformeren. Zo moet de informatie over personele en materiële gereedheid op een uniforme wijze gegenereerd en gerapporteerd worden. In de praktijk bestaan echter nog verschillen tussen en binnen de operationele commando’s. Met de verdere implementatie van SAP zal dit verminderen. Voor de informatie over de geoefendheid zijn er uniforme totstandkomingsprocessen opgesteld. De ontwikkeling van een basisadministratie voor geoefendheid zal nog enkele jaren in beslag nemen.

Licence