Base description which applies to whole site

Bijlage 3: Inhuur externen

Deze bijlage geeft een beeld van de uitgaven (voor baten-lastendiensten: de kosten) voor inkoop van adviseurs en tijdelijk personeel (inhuur externen) conform de rijksbrede definitie in de Rijksbegrotingsvoorschriften 2020. Het betreft de inhuur externen bij het kerndepartement, de adviesraden, de inspecties, het SCP, PD ALT en de baten-lastendiensten (RIVM, CIBG en CBG).

Tabel 75 Uitgaven inhuur externen 2019 (bedragen x € 1.000)

Programma- en apparaatskosten

 
  

1. Interim-management

2.652

2. Organisatie- en Formatieadvies

266

3. Beleidsadvies

2.712

4. Communicatieadvisering

4.324

  

Beleidsgevoelig (som 1 t/m 4)

9.954

  

5. Juridisch Advies

652

6. Advisering opdrachtgevers automatisering

14.873

7. Accountancy, financiën en administratieve organisatie

15.740

  

(Beleids)ondersteunend (som 5 t/m 7)

31.265

  

8. Uitzendkrachten (formatie & piek)

15.069

  

Ondersteuning bedrijfsvoering

15.0691

  

Totaal uitgaven inhuur externen

56.288

  

Kosten ambtelijk personeel

444.527

  

Percentages externe inhuur

11,2%

  
1

Hierin is een bedrag van €1,721 mln. verwerkt dat niet is gespecificeerd over de eerste 7 categorieën.

VWS heeft in 2019 de norm voor de maximale inhuur van externen met 1,2% overschreden. Met name bij het CIBG en DUS-I was sprake van relatief hoge uitgaven voor externe inhuur. Het CIBG heeft als registerorganisatie veel met ontwikkelingen en projecten op het terrein van ICT te maken, waarbij uit het oogpunt van flexibele capaciteit en specifieke deskundigheid relatief veel gebruik gemaakt wordt van externe inhuur. Meer specifiek voor 2019 houdt de hogere inhuur van externen bij het CIBG onder meer verband met van het sturen op een integraal i-portfolio op het gebied van infra- en applicatielandschap, bijvoorbeeld door de inrichting van het CIO Office CIBG, het werken onder Architectuur en het opstellen en concreet maken van de Visie Gezond Applicatielandschap. DUS-I is onderdeel van het kerndepartement van VWS. Als shared service organisatie voert DUS-I subsidieregelingen en beleidskaders uit in opdracht van de beleidsdirecties van OCW en VWS. Het opdrachtenpakket van DUS-I is in 2018 en in 2019 aanzienlijk gegroeid en veranderd. Het aantal regelingen, beleidskaders en tegemoetkomingen nam toe en ook de doelgroepen van aanvragers namen toe in aard en omvang. Deze groei in het opdrachtenpakket is, in eerste instantie, opgevangen met de inhuur van externen.

Inhuur externen buiten raamovereenkomstenIn onderstaande tabel wordt weergegeven in hoeveel gevallen in 2019 door het Ministerie van VWS buiten de raamovereenkomsten om externe krachten zijn ingehuurd boven het voor de organisaties van het rijk afgesproken maximumuurtarief van € 225 (exclusief BTW).

Tabel 76 Inhuur externen buiten raamovereenkomsten

Inhuur externen buiten raamovereenkomsten

2019

Aantal overschrijdingen maximumuurtarief

1

Toelichting1

 
1

In 2019 is éénmaal boven het maximumtarief ingehuurd. Voor de subsidie aan stichting Juzt voor Gecontroleerde Zorgoverdracht – waarbij continuïteit van zorg gewaarborgd moest blijven – is het maximumtarief overschreden door de inhuur van een onafhankelijk accountantsbureau (Deloitte). Deze inhuur was nodig vanwege de vereiste specialistische kennis en ervaring. Deze was niet binnen VWS beschikbaar.

Licence