Motie Schouw
In juni 2011 is de motie-Schouw (Kamerstukken II 2011–2012, 21 501-20, nr. 537) ingediend en aangenomen. Deze motie zorgt er voor dat de landenspecifieke aanbevelingen van de Raad op grond van de nationale hervormingsprogramma's een eigenstandige plaats krijgen in de departementale begrotingen. Voor IenW heeft de Raad geadviseerd om in 2024 door te gaan met de gestage uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan.
Herstel en veerkrachtplan
In oktober 2023 is het aangepaste Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan(HVP)goedgekeurd, inclusief een REPowerEU-hoofdstuk. Het Nederlandse HVP bestaat uit 50 maatregelen. IenW geeft uitvoering aan de volgende zes maatregelen:
– Programma European Rail Traffic Management System
– Programma veilige, slimme en duurzame mobiliteit
– Programma Intelligente Wegkantstations
– Programma Luchtvaart in Transitie
– Project Zero Emission Services
– Project Digitale Infrastructuur Logistiek
Over de voortgang van de implementatie van het HVP wordt de Kamer tweejaarlijks geïnformeerd. In het voorjaar van 2024 is dit gebeurd door middel van het Nationaal Hervormingsprogramma en in het najaar met een Kamerbrief.
In deze brief is de Tweede Kamer tevens geinformeerd over de goedkeuring van het eerste betaalverzoek. Met deze goedkeuring ontvangt Nederland € 1,3 miljard. Onderdeel van het eerste betaalverzoek betrof de IenW mijlpaal «Planstudie Kijfhoek Belgische Grens».
Op 13 december 2024 heeft het kabinet het tweede betaalverzoek met een omvang van € 1,2 miljard ingediend bij de Europese Commissie. Onderdeel van dit tweede betaalverzoek beteft de IenW mijlpalen «Planstudie Noord-Nederland» en «Intelligente Wegkantstations». Over de beoordeling van dit tweede betalingverzoek wordt de Tweede Kamer door de minister van Financiën geïnformeerd.