Base description which applies to whole site

Realisatie periodieke rapportages

Beleidsdoorlichtingen en Periodieke Rapportages voor Buitenlandse Zaken worden uitgevoerd door de Directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie IOB. Tot 2019 zijn beleidsdoorlichtingen uitgevoerd per beleidsthema. In de periode 2019-2022 zijn beleidsdoorlichtingen uitgevoerd per begrotingsartikel. Sinds 2023 worden periodieke rapportages uitgevoerd per beleidsthema conform de Strategische Evaluatie Agenda.

Voor het meest recente overzicht van de programmering van periodieke rapportages/beleidsdoorlichtingen, zie het overzicht ingepland en uitgevoerd onderzoek op evaluaties.rijksfinancien.nl.

Voor de realisatie van deze en andere grote (evaluatie)onderzoeken, zie Bijlage 2: Afgerond evaluatie- en overig onderzoek.

Tabel 1 Realisatie beleidsdoorlichtingen

Thema

Artikel(en)

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Kamerstuk

Duurzame economische ontwikkelingen, handel en investeringen

1.1, 1.2, 1.3

    

X

  

34124-25

Voedselzekerheid

2.1

X

      

34 124-15

Water

2.2

X

      

34 124-16

Internationaal klimaatbeleid

2

      

X

31793-267

Beleidscoherentie en effecten op voedselzekerheid, water en klimaat in ontwikkelingslanden

2

      

X

36180-131

Multilaterale samenwerking en overige inzet

5.1

X

      

31 271-29

 

Periodieke Rapportage Internationaal klimaatbeleid – conclusies & aanbevelingen:

Conclusies:

  • De strategie voor diplomatie, waarbij Nederland andere landen aanspoorde om hogere ambities te stellen voor het terugdringen van broeikasgasuitstoot, was goed. De beleidsdirectie zette ambassades en andere spelers in. De samenwerking met bedrijven, experts, organisaties en landen die dezelfde doelen nastreven, was effectief en hielp hogere klimaatambities te bevorderen.

  • In de meeste jaren zijn vier grote doelen en streefcijfers van het beleid gehaald.

  • Arme en kwetsbare groepen worden te weinig betrokken en bereikt.

  • Investeringen uit de private sector kunnen waarde toevoegen. Door met publiek geld in te zetten op extra investeringen vanuit de private sector komen extra middelen voor klimaatactie vrij. Het is soms onduidelijk of de activiteiten die door de private fondsen ondersteund worden, echt iets toevoegen aan ontwikkeling. Ook is vaak niet duidelijk of de publieke fondsen de private investeerder iets bieden wat niet al door de financiële markt geboden wordt.

Aanbevelingen:

  • Besteed aandacht aan doelgroepen: kwetsbare en arme mensen:

    • Baseer programma’s altijd op een analyse van de klimaatrisico's en van de kwetsbaarheid van achtergestelde groepen in de lokale context. Verbeter ook de monitoring tijdens de uitvoering en de evaluaties achteraf.

    • Bevorder gerichte klimaatfinanciering voor arme en kwetsbare landen en groepen en een ‘rechtvaardige transitie’.

  • Ontwikkel langetermijnstrategieën voor coherent beleid:

    • Ontwikkel of steun langetermijnstrategieën in de watersector en op het gebied van voedselzekerheid, die rekening houden met alle relevante sectoren, zoals landbouw, waterbeheer, klimaat en energie.

  • Bevorder gemengde publiek-private investeringen en de toegevoegde waarde van deze investeringen:

    • Private investeringen kunnen veel extra geld opleveren en daarom is het belangrijk deze te bevorderen. Verzeker je er daarbij echter van dat de gemengd publiek-private programma’s additioneel zijn, zodat het publieke geld goed wordt besteed.

Voor meer informatie, zie Resultaten Periodieke Rapportage Internationaal klimaatbeleid.

Periodieke Rapportage Coherentie van het Nederlands beleid en effecten op voedselzekerheid, water en klimaat:

Hoofdbevindingen:

  • Beleidscoherentie draagt positief bij aan het behalen van voedselzekerheid, water en klimaatdoelstellingen.

  • Het Nederlandse ontwikkelingsbeleid heeft bijgedragen aan voedselzekerheid, water en klimaatdoelen in ontwikkelingslanden. Deze resultaten zijn positief beïnvloed door beleidscoherentie. Externe coherentie tussen het werk van Nederland en partnerlanden had het grootste positieve effect, vooral bij projecten die passen in bredere langetermijnstrategieën.

  • Ander Nederlands beleid – beleid voor goederenimport en waardeketenverduurzaming,  en landbouwbeleid – bleek in eerdere jaren niet coherent te zijn met het ontwikkelingsbeleid. De afgelopen jaren zijn de negatieve effecten verminderd door interventies voor waardeketenverduurzaming  en duurzame productie. Toch blijft er enige incoherentie bestaan, door het ontbreken van Nederlands beleid om duurzame productie te koppelen aan duurzame consumptie in Nederland.

Aanbevelingen:

  • Ondersteun nationale langetermijnstrategieën van partnerlanden

  • Zet beleidsdialoog voort en ondersteun de institutionele capaciteit van partnerlanden

  • Maak langetermijnafspraken voor programma’s

  • Werk vanuit een geïntegreerde systeembenadering aan een gedifferentieerde aanpak

  • Vergroot de rol van ambassades

  • Verschuif de nadruk bij monitoring en evaluatie van project- naar programmaniveau.

Voor meer informatie, zie Resultaten – Periodieke rapportage van de coherentie van het Nederlands beleid en effecten op voedselzekerheid, water en klimaat.

Licence