Base description which applies to whole site

2.2 Werkprogramma 2011

Deze beleidsagenda voor 2011 beperkt zich tot de speerpunten van het huidige beleid. Onze centrale missie is het streven naar een goed functionerend openbaar bestuur, een veilige samenleving en een overheid waar burgers op kunnen vertouwen. Daarmee borgen wij de kernwaarden van onze democratie. Dat is de missie waar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – ook in 2011 – blijvend aan werkt.

Veiligheid

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties streeft naar een samenleving met minder criminaliteit, minder sociale overlast en minder verloedering van de woonomgeving. Een samenleving bovendien, waarin mensen zich veilig voelen en waar respect de norm is.

De motie-Van Raak (Kamerstukken II, 2009–2010, 29 628, nr. 212) verzoekt het kabinet om de invulling van de bezuinigingen op de politie te stoppen. Bij brief van 2 juli 2010 (Kamerstukken II, 2009–2010, 29 628, nr. 216) heb ik aangegeven dat de motie, zoals gevraagd, zal worden betrokken bij de voorbereiding en behandeling van de begroting 2011, dan wel aan de orde zal komen bij de besprekingen over de vorming van een nieuw kabinet. Gezien de demissionaire status van het kabinet-Balkenende IV kunnen hierover in de voorliggende – beleidsarme – begroting geen toezeggingen worden gedaan. Het ligt derhalve voor de hand dat deze motie aan de orde komt bij de besprekingen over de vorming van een nieuw kabinet.

  • Om sociale overlast en fysieke verloedering te verminderen, is met 40 gemeenten afgesproken dat zij in 2010 en 2011 ieder vijf maatregelen nemen. Hiervoor is in 2010 extra geld beschikbaar gesteld.

  • Eind 2011 zijn er in totaal 500 extra forensisch assistenten en 500 extra wijkagenten aan het werk. Dit draagt bij aan een hoger ophelderingspercentage en aan de veiligheid in de wijken.

  • De Wet veiligheidsregio’s verbetert de bestuurlijke en operationele slagkracht van de rampenbestrijding en de crisisbeheersing. In 2011 moet de rampenbestrijding op orde zijn en iedere veiligheidsregio heeft dan een flinke slag gemaakt naar een professionele organisatie voor rampenbestrijding en crisisbeheersing.

    Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ziet toe of eind 2011 alle veiligheidsregio’s voldoen aan de basisvereisten. Momenteel voldoen 9 regio’s aan de basisvereisten. De andere 16 regio’s moeten in 2010 en 2011 hard aan de slag om deze te vervullen. Bij 3 regio’s treffen wij daartoe zonodig maatwerkmaatregelen.

  • De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) verricht in 2011 wederom onderzoek in binnen- en buitenland om tijdig dreigingen, politieke ontwikkelingen en risico’s te onderkennen die niet direct zichtbaar zijn. De dienst wil hierbij zijn effectiviteit vergroten.

  • De Politiewet wordt niet voor 1 januari 2011 gewijzigd. De herziening van het politiebestel wacht op het volgende kabinet. Met de Korpsbeheerders is wel afgesproken dat de vorming van het Politiedienstencentrum (PDC) doorgaat. In 2011 zullen de eerste investeringen daartoe worden gedaan. In samenspraak met de Minister van Justitie wordt de uitvoering van het huidige toezicht op de politie herzien.

Een goed functionerend openbaar bestuur

  • Personeel met een publieke taak moet in veilige omstandigheden het werk kunnen doen. Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak worden niet geaccepteerd en mogen nooit normaal worden gevonden. De inzet op dit terrein wordt daarom onverminderd voortgezet.

  • Woensdag 2 maart 2011 vinden de verkiezingen voor de leden van de Provinciale Staten plaats. Voor deze verkiezing wordt het instructiemateriaal voor stembureauleden verbeterd. Ook wordt het onderzoek naar een nieuw model voor het papieren stembiljet afgerond, waarbij het doel is het stembiljet beter bruikbaar te laten zijn voor kiezers met beperkingen en dat makkelijker te tellen is. Bij dat laatste zal ook worden gekeken naar de mogelijkheid om elektronische hulpmiddelen te gebruiken bij het tellen van de papieren stembiljetten

  • De Staatscommissie Grondwet komt in het najaar van 2010 met een advies over het verbeteren van de toegankelijkheid van de Grondwet. In 2011 vindt de besluitvorming hierover plaats.

Omvang, kwaliteit en organisatie Rijksdienst

  • Het project Vernieuwing Rijksdienst is in volle uitvoering; 2011 is een essentieel jaar, waarin de helft van de taakstelling moet worden gerealiseerd. Uiterlijk eind 2011 moet het aantal ambtenaren bij de rijksoverheid met 12 800 fte zijn verminderd. In 2010 en 2011 worden tevens meerdere projecten uitgevoerd om de kwaliteit van de (rijks)overheid te verbeteren.

Licence