Base description which applies to whole site

4.2 AANSLUITING SZA EN BEGROTING SZW

Het grootste deel van de uitgaven uit de begroting van SZW valt onder het budgettaire kader Sociale Zekerheid en Arbeidsmarkt (SZA), er is echter een aantal uitzonderingen. Deze bijlage bevat een aansluiting tussen de begroting van SZW en de uitgaven die vallen onder het SZA-kader.

Tabel 4.2.1 SZA uitgaven 2013 (x € 1 mln)
 

Begrotingsgefinancierde uitgaven

Premiegefinancierde uitgaven

Totaal

A Totaal artikelen

30 225

53 524

83 750

1. Correctie dubbeltelling rijksbijdragen

9 556

   

2. Uitgaven Rijksbegroting eng

380

   

3. Ontvangsten (excl. werkgeversbijdrage KO)

652

310

 

B Totale SZA-uitgaven (constante prijzen) (A – 1 – 2 – 3)

19 638

53 214

72 852

       

4. Loon- en prijsbijstelling

216

   
       

Totale SZA-uitgaven (lopende prijzen) (B + 4)

19 854

53 214

73 068

Bron: SZW, financiële administratie

De totale begrotingsgefinancierde uitgaven bedragen komend jaar € 30,2 miljard, terwijl de totale premiegefinancierde uitgaven € 53,5 miljard bedragen. In het samenstel van deze uitgaven (€ 83,8 miljard) is echter sprake van een dubbeltelling. De sociale fondsen worden namelijk voor een deel gevuld uit begrotingsmiddelen. Een van de oorzaken daarvan is dat de opbrengsten van de AOW-premie onvoldoende zijn om de uitgaven te dekken. Zonder de bijdrage vanuit de begrotingsmiddelen zou het ouderdomsfonds, bij een gelijkblijvend premiepercentage, een structureel exploitatietekort laten zien. Daarnaast worden er begrotingsmiddelen naar de fondsen overgeboekt om de fondsen te compenseren voor lagere premie-inkomsten als gevolg van de herziening van het belastingstelsel in 2001. Al deze zogeheten «rijksbijdragen» worden verantwoord op beleidsartikel 12 van de begroting. Om dubbeltelling van de rijksbijdragen te voorkomen worden de begrotingsgefinancierde uitgaven verminderd met de rijksbijdragen van € 9,6 miljard. Verder vallen de apparaatsuitgaven van SZW en enkele andere uitgaven niet onder het SZA-kader maar onder het kader Rijksbegroting-in-enge-zin. Deze uitgaven worden dan ook niet meegeteld. De ontvangsten van bijna € 1,0 miljard18 worden op het totaalbedrag in mindering gebracht. De totale uitgaven onder het SZA-kader bedragen dan € 72,9 mld. De begrotingsgefinancierde uitgaven staan in de begroting vermeld in constante prijzen. Het SZA-uitgavenkader is echter in lopende prijzen. De uitgaven worden daarom verhoogd met de relevante loon- en prijsbijstellingen. De totale uitgaven binnen het SZA-kader komen daarmee in 2013 op € 73,1 miljard.

18

De ontvangsten van de begrotingsartikelen in het SZA-kader (€ 652 mln) wijken af van de totale artikelontvangsten in de taartdiagram aan het begin van deze begroting (€ 1 758 mln). In het taartdiagram zijn ook de artikelontvangsten die betrekking hebben op het kader Rijksbegroting-in-enge-zin en de werkgeversbijdrage kinderopvang meegenomen. Beide behoren niet tot het SZA-kader.

Licence