Base description which applies to whole site

Toelichting

Ad 1. In het kader van de uitvoering van de Nota Ruimte worden de middelen die zijn toegekend aan het project Zuidplaspolder, gedecentraliseerd naar het Provinciefonds (€ 6,7 miljoen). Daarnaast wordt er € 1 miljoen overgeboekt naar het Provinciefonds ten behoeve van het project bodemsanering Thermphos in Zeeland. Tot slot worden er middelen, in het kader van het bodemsaneringsbeleid, gedecentraliseerd naar het Gemeentefonds ten behoeve van het knelpunt Enschedeterrein in Haarlem (€ 4,1 miljoen).

Ad 2. IenM is voornemens om een lening te verstrekken aan Saba in het kader van infrastructurele werken op Saba. Nadere besluitvorming hierover volgt in het voorjaar 2015 in de ministerraad. De getroffen reservering op de begroting van IenM Hoofdstuk XII zal niet meer in 2014 benodigd zijn.

Ad 3. Op artikel 16 Spoor zijn er hogere uitgaven als gevolg van onvoorziene uitgaven voor de extra ondersteuning parlementaire enquête Fyra, nieuwe concessies en de lange termijn Spooragenda.

Ad 4. Door een gerechtelijke uitspraak zijn er lagere uitgaven op geplande uitgaven voor 2014 die betrekking hebben op het project Geluidsisolatie Schiphol fase 2 en 3 (GIS 2/3).

Ad 5. De ontvangsten van de veilingopbrengsten emissiehandel in het Europese Emissions Trading System (EU ETS) vallen in 2014 circa € 20 miljoen lager uit dan geraamd. Dit wordt veroorzaakt door lagere prijzen voor het aantal te veilen emissierechten.

Ad 6. INTERREG is een Europese subsidieregeling, waarin partijen uit meerdere landen samenwerken op het terrein van innovatie, duurzaamheid, bereikbaarheid en regionale gebiedsontwikkeling. Als gevolg van besluitvorming van de Europese Commissie is er sprake van een vertraging (bijna € 5 miljoen) op artikel 19. Op artikel 21 is er sprake van hogere uitgaven voor Digitale Atlas Natuurlijk Kapitaal (DANK), instrumentering entodocinenorm en voor het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG) waarvoor middelen van INTERREG zijn ingezet van in totaal bijna € 2 miljoen in 2014.

Ad 7. Op de toezichttaken Kernfysische Dienst is sprake van hoger uitvallende kosten voor de dienstverlening RIVM als gevolg van wijziging van het kostprijsmodel.

Ad 8. Bij Najaarsnota 2014 wordt er € 12,9 miljoen overgeboekt van het Infrastructuurfonds naar de begroting Hoofdstuk XII en € 4,2 miljoen van HXII naar het IF. Per saldo leidt dit dus tot een verhoging van de uitgaven in 2014 met € 8,7 miljoen. Voor een nadere toelichting op de overboekingen tussen HXII-IF wordt verwezen naar de toelichtingen bij de verdiepingsparagraaf van artikelonderdeel 26.01.

Ad 9. Bij Najaarsnota 2014 ontvangt IenM € 0,7 miljoen van het Ministerie van Economische Zaken ten gunste van het voedingsartikel van het Deltafonds. Voor een nadere toelichting op de overboekingen tussen HXII-DF wordt verwezen naar de toelichtingen bij de verdiepingsparagraaf van artikelonderdeel 26.02.

Ad 10. Het overschot op artikel 98 is voornamelijk het gevolg van een bewustere afweging van externe inhuur, lagere kosten voor informatiemanagement, snellere invulling van de taakstelling en lagere uitkeringen Sociale Zekerheid.

Ad 11. Voor het onderhoud van de motoren van het regeringsvliegtuig (KBX) zijn er extra kosten in 2014. Dit wordt deels gedekt uit artikel 99 nominaal en onvoorzien en uit het saldo van over- en onderschrijdingen op Hoofdstuk XII.

Ad 12. Bij Najaarsnota worden de uitgaven verhoogd in het kader van Partners voor Water (HGIS). Dit wordt met name veroorzaakt door hogere uitgaven dan was voorzien.

Ad 13. De meerontvangsten op artikel 13 worden ingezet ter dekking van hogere uitgaven Basisregistraties. Daarnaast zijn er onderzoeken van kennisinstellingen (zoals het Planbureau voor de Leefomgeving en Kennisinstituut voor Strategie) die niet meer in 2014 worden uitgevoerd. Dit gaat gepaard met een verlaging in de geraamde ontvangsten. Bij Miljoenennota 2015 is gemeld dat IenM voor te leveren diensten bijna € 13 miljoen ontvangt. Op basis van nieuwe inzichten (minder diensten) wordt deze waarde bijgesteld. Dat betekent dat zowel de ontvangsten- als de uitgaven plafonds worden verlaagd.

Ad 14. Dit betreft diverse overboekingen tussen ministeries, onder andere naar het Ministerie van Economische Zaken ten behoeve van de Autoriteit Consument en Markt voor toezichtstaken spoorwegwet (€ 1,2 miljoen), luchtvaart (€ 0,3 miljoen) en Loodsenwet (€ 0,4 miljoen). Tevens is er sprake van een afdracht aan het BTW compensatiefonds betreffende het project A12/A20 Parallelstructuur Gouwe (€ 0,9 miljoen). Daarnaast is er voor het op orde brengen van de drinkwaterkwaliteit op Saba, Bonaire en St. Eustatius in Caribisch Nederland € 3,9 miljoen overgeboekt naar het BES-fonds.

Licence