Base description which applies to whole site

2. AGENDA DELTAFONDS

Deltaprogramma

Het Deltaprogramma heeft als doel ons land nu en in de toekomst te beschermen tegen hoog water en de zoetwatervoorziening op orde te houden. Het financieel fundament onder het Deltaprogramma is het Deltafonds.

Werken aan waterveiligheid en zoetwatervoorziening vraagt continu inspanningen en investeringen. Het aantal mensen en de waarde van het te beschermen goed veranderen, onder invloed van economische en demografische ontwikkelingen. Ook water en bodem veranderen in de loop van de tijd: de zeespiegel stijgt en de bodem daalt. Daarbij verandert het klimaat, waardoor het warmer wordt en rivierafvoeren en regenval grotere extremen zullen vertonen. Het Deltaprogramma is het nationale programma waarin Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen samenwerken om Nederland veilig en aantrekkelijk te houden.

In het Deltafonds worden projecten verantwoord die bijdragen aan waterveiligheid en zoetwatervoorziening. Het doel van het waterveiligheidsbeleid is te komen tot een duurzame beheersing van overstromingsrisico’s op een maatschappelijk aanvaardbaar niveau. Ingezet wordt op meerlaagsveiligheid, opgebouwd uit 3 lagen:

  • Preventie, beperking van de kans op overstroming, als primaire pijler van het beleid;

  • Ingrepen in de ruimtelijke inrichting om de gevolgen van overstroming te beperken;

  • Beperking van de gevolgen bij een overstroming door met name te zorgen dat de rampenbeheersing op orde is.

Voor een duurzame en economisch doelmatige zoetwatervoorziening wordt onder andere ingezet op het benutten van kansen voor de economie. Voor het oplossen van huidige knelpunten worden kosteneffectieve maatregelen getroffen die het systeem meer flexibel maken en daardoor minder kwetsbaar voor extremen. Ook wordt ingezet op vergroting van de zelfvoorzienendheid van gebruikers en regionale waterbeheerders.

De lijn die in het Nationaal Waterplan is uitgezet, is de huidige veiligheid op orde krijgen en voorbereiden op de toekomst. Dit gebeurt via de uitvoeringsprogramma’s die onderdeel zijn van het Deltaprogramma, met behoud van eigen sturing, organisatie en financiering. Dit zijn de grote projecten: tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2, waaronder Zwakke Schakels Kust), Ruimte voor de Rivier, Maaswerken alsmede het n(ieuw)HWBP en de deelprogramma’s waarin de deltabeslissingen worden voorbereid. Een nadere toelichting op deze programma’s is te vinden in het MIRT-projectenboek 2014 alsmede het Deltaprogramma 2014, waarin wordt ingegaan op het voorbereiden van maatregelen en voorzieningen op het gebied van waterveiligheid en zoetwatervoorziening.

Licence