Base description which applies to whole site

BIJLAGE 2 AANSLUITING SZA EN BEGROTING SZW

Het grootste deel van de uitgaven uit de begroting van SZW valt onder het budgettaire kader Sociale Zekerheid en Arbeidsmarkt (SZA), er zijn echter een aantal uitzonderingen. Deze bijlage bevat een aansluiting tussen de begroting van SZW en de uitgaven die vallen onder het SZA-kader.

Tabel B.2.1 SZA uitgaven 2014 (x € 1 mln)
 

Begrotings-gefinancierde uitgaven

Premie-gefinancierde uitgaven

Totaal

A Totaal artikelen

33.756

56.946

90.702

1. Correctie dubbeltelling rijksbijdragen

11.103

   

2. Uitgaven Rijksbegroting eng

812

   

3. Ontvangsten (excl. werkgeversbijdrage KO)

683

433

 

B Totale SZA-uitgaven (constante prijzen) (A – 1 – 2 – 3)

21.158

56.513

77.671

       

4. Loon- en prijsbijstelling

170

   
       

Totale SZA-uitgaven (lopende prijzen) (B + 4)

21.329

56.513

77.842

Bron: SZW, financiële administratie

De totale begrotingsgefinancierde uitgaven bedragen komend jaar € 33,8 miljard, terwijl de totale premiegefinancierde uitgaven € 56,9 miljard bedragen. Wanneer deze uitgaven worden opgeteld (€ 90,7 miljard) is echter sprake van dubbeltelling. De sociale fondsen worden namelijk voor een deel gevuld uit begrotingsmiddelen. Een van de oorzaken daarvan is dat de opbrengsten van de AOW-premie onvoldoende zijn om de uitgaven te dekken. Zonder de bijdrage vanuit de begrotingsmiddelen zou het ouderdomfonds, bij een gelijkblijvend premiepercentage, een structureel exploitatietekort laten zien. Daarnaast worden er begrotingsmiddelen naar de fondsen overgeboekt om de fondsen te compenseren voor lagere premie-inkomsten als gevolg van de herziening van het belastingstelsel in 2001. Al deze zogeheten rijksbijdragen worden verantwoord op beleidsartikel 12 van de begroting. Om dubbeltelling van de rijksbijdragen te voorkomen worden de begrotingsgefinancierde uitgaven verminderd met de rijksbijdragen (€ 11,1 miljard). Verder vallen de apparaatsuitgaven van SZW en enkele andere uitgaven niet onder het SZA-kader maar onder het kader Rijksbegroting eng. Deze uitgaven worden dan ook niet meegeteld. De ontvangsten van ongeveer € 1,1 miljard31 worden op het totaalbedrag in mindering gebracht. De totale uitgaven onder het SZA-kader bedragen dan € 77,7 miljard. De begrotingsgefinancierde uitgaven staan in de begroting vermeld in constante prijzen. Het SZA-uitgavenkader is echter in lopende prijzen. De begrotingsgefinancierde uitgaven worden daarom verhoogd met de relevante loon- en prijsbijstellingen. De totale uitgaven binnen het SZA-uitgavenkader komen daarmee in 2014 op € 77,8 miljard.

31

De ontvangsten van de begrotingsartikelen in het SZA-kader (€ 683 miljoen) wijken af van de totale artikelontvangsten in het taartdiagram aan het begin van deze begroting (€ 1.766 miljoen). In het taartdiagram zijn ook de artikelontvangsten die betrekking hebben op de budgetdiscipline Rijksbegroting in enge zin en de werkgeversbijdrage kinderopvang meegenomen. Beide behoren niet tot het SZA-kader.

Licence