Base description which applies to whole site

E: Toelichting

Verplichtingen

Vanwege de vertraging van de verdere digitalisering van het visum-aanvraagproces zijn minder verplichtingen aangegaan. Daarnaast is het budget voor bijdragen aan Instituten verlaagd waardoor de verplichtingen zijn verlaagd.

Uitgaven

Artikel 4.1

Zoals gemeld in de Eerste Suppletoire Begrotingswet is het budget voor consulaire dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland verlaagd omdat een deel is ingezet voor consulaire informatiesystemen ten behoeve van de vreemdelingenketen. De geplande uitgaven ten behoeve van de vreemdelingenketen werden daarom toegevoegd aan artikel 4.2.

Artikel 4.2

Zoals gemeld in de Eerste Suppletoire Begrotingswet is ter realisatie van de kwaliteitsdoelen uit het Regeerakkoord inzake de diplomatieke dienst is afgesproken om voor de periode van drie jaar incidentele investeringsmiddelen in te zetten. Ten behoeve van de vreemdelingenketen wordt hiervan gebruik gemaakt om de consulaire dienstverlening verder te digitaliseren. Daarnaast steeg het budget als gevolg van een overheveling van het budget voor consulaire informatiesystemen (artikel 4.1) naar dit artikel.

Artikel 4.3

De lagere uitgaven op dit artikel zijn het gevolg van een aantal budgetoverhevelingen. Voor de financiering van het Dutch Design Fashion Architecture (DDFA) werd EUR 1 miljoen overgeheveld naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarnaast werd EUR 1,1 miljoen overgeheveld naar artikel 4.4 voor de landenprogramma’s publieksdiplomatie.

Artikel 4.5

Zoals gemeld in de Eerste Suppletoire Begrotingswet daalden de uitgaven voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale organisaties in Nederland omdat de jaarlijkse bijdrage voor het Internationaal Strafhof is opgenomen onder artikel 1.1.

Ontvangsten

Artikel 4.10

Als gevolg van verhoging van de paspoortleges zijn de ontvangsten hoger dan geraamd. Ook is er een lichte toename van het aantal paspoortaanvragen.

Artikel 4.20

Als gevolg van een toename van het aantal visumaanvragen zijn de ontvangsten hoger dan geraamd.

Licence