Base description which applies to whole site

6.2 Rijksbrede bedrijfsvoeringsonderwerpen

6.2.1 Grote lopende ICT-projecten

In 2022 voerde het ministerie van Financiën een aantal projecten uit met een ICT-component van meer dan € 5 mln. Over de status van deze projecten per 31 december 2022 wordt in het Rijks ICT-dashboard (RID) gerapporteerd. Deze informatie wordt vervolgens in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk opgenomen die de Tweede Kamer elk jaar op 1 mei ontvangt. De Belastingdienst heeft in 2022 3 nieuwe projecten op het RID opgenomen. Voorgenomen nieuwe ICT-activiteiten van meer dan € 5 mln. zijn voor een toets aangemeld bij het Adviescollege ICT-toetsing.

6.2.2 Audit Committee 

Het Audit Committee (AC) is in 2022 vijf keer bijeengekomen. Naast de vaste agendapunten werden in het AC strategische onderwerpen als informatiebeveiliging, het werven en behouden van personeel en grensoverschrijdend gedrag behandeld. Daarnaast werden in verdiepende sessies met externe leden het monitoren van tekortkomingen, het strategisch personeelsbeleid en de bedrijfsvoeringparagraaf van het jaarverslag besproken.

Met ingang van 1 oktober 2022 is een vierde extern AC-lid, met de expertise Accountancy, Tax en Risk & Control, benoemd voor een periode van maximaal 4 jaar. Ook dit jaar heeft het AC een zelfevaluatie uitgevoerd. De conclusies waren positief, terwijl er ook uitdagingen zijn benoemd. Verdere verbeteringen in de werking van het AC zijn agendering en bespreking van uitdagingen maar ook successen op specifieke thema’s van beleid en uitvoering. Het AC maakt ook meer ruimte voor verdiepings-, dialoog- en themasessies en bedrijfsbezoeken.

Licence