Base description which applies to whole site

6.3 Belangrijke ontwikkelingen en verbeteringen in de bedrijfsvoering

Integriteit

Het ministerie van Financiën staat midden in de maatschappij en de uitvoeringsorganisaties hebben veel interactie met burgers. Daarbij is integer handelen een belangrijk aspect van professionele verantwoordelijkheid en vakmanschap.

In 2022 is verder invulling gegeven aan het integriteitsbeleid binnen het kader van de Gedragscode Integriteit Rijk en de voor Financiën benoemde accenten, waaronder het thema dialoog en ethiek. Financiën participeert daarnaast in het rijksbrede programma Opgavegericht samenwerken waarbinnen ‘Grenzeloos Samenwerken’, ‘Dialoog en Ethiek’ en ‘Ambtelijk Vakmanschap’ belangrijke hulpmiddelen zijn bij het bevorderen van morele oordeelsvorming en loyale tegenspraak. Met deze integrale aanpak beoogt Financiën een organisatie te zijn, die integriteit, een veilig en inclusief werkklimaat en rechtvaardige dienstverlening voor de burger hoog in het vaandel heeft. Samen met de uitvoeringsonderdelen hebben we een netwerk van dialoogbegeleiders die zowel binnen als buiten het eigen Ministerie kunnen worden ingezet.

Ondanks de getroffen integriteitsmaatregelen is er in 2022 een incident geweest waarbij een medewerker van de Belastingdienst informatie doorspeelde aan derden. De Belastingdienst heeft dit incident geanalyseerd en naar aanleiding hiervan aanvullende maatregelen genomen. De Tweede Kamer wordt hierover per Kamerbrief nader geïnformeerd.

In control statement Belastingdienst

De Belastingdienst heeft een aanzienlijke opgave om de interne beheersing van de bedrijfsvoering te verbeteren en wil de verbetering aantonen met behulp van een zogenaamd In Control Statement (ICS). Het ICS wordt met behulp van een meerjarig programma stapsgewijs uitgebouwd. Het eerste ICS heeft betrekking op het systeem van interne beheersing van de verantwoording van zowel de belastingontvangsten als de apparaatsuitgaven in 2022. Het ICS wordt tegelijk met de Jaarrapportage van de Belastingdienst over 2022 naar de Tweede Kamer gezonden.83

83

De Jaarrapportage vervangt de derde voortgangsrapportage zoals die tot en met 2021 aan de Tweede Kamer werd aangeboden.

Licence