Base description which applies to whole site

3. Financieel en materieel beheer

Toezicht

Door de val van het kabinet in 2010 is de inwerkingtreding van het wetsvoorstel Wijziging Wet op het Onderwijstoezicht uitgesteld. Afhankelijk van de snelheid van de formatie is de inwerkingtreding nu in de loop van 2011 te verwachten. In het toezicht wordt nu zoveel mogelijk geanticipeerd op de situatie na inwerkingtreding van de WOT.

Duurzaam inkopen

In 2011 zullen de actuele milieucriteria worden toegepast bij alle aanbestedingen waarvoor milieucriteria zijn vastgesteld. Naast vastgestelde criteria die als eisen zijn geformuleerd kunnen ook aanvullende wensen worden meegenomen bij de aanbestedingen. Zowel voor de eigen aanbestedingen als voor de interdepartementale aanbestedingen die in het kader van Categoriemanagement worden uitgevoerd wordt op deze manier uitvoering gegeven aan de doelstelling om 100% duurzaam in te kopen. Wanneer dat bij een specifieke aanbesteding niet mogelijk is, zal dat worden toegelicht.

Betalingsgedrag/betaalfunctie

Uit het onderzoek van de Auditdiensten naar het betaalgedrag van departementen over de eerste 4 maanden van 2009 is gebleken dat de Rijksoverheid ontvangen facturen niet binnen de afgesproken betaaltermijnen afhandelt. Ook bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werden facturen veelal niet tijdig betaald. Vanuit de Tweede Kamer is erop aangedrongen dat het betaalgedrag van de overheid moet verbeteren en dat de overheid juist in tijden van economische crisis een betrouwbare partner moet zijn.

Om het betaalgedrag te verbeteren is een aantal acties gestart die ervoor hebben gezorgd dat het betaalgedrag in 2010 aanmerkelijk is verbeterd. Het percentage tijdig betaalde facturen over de eerste 4 maanden van 2009 (64%) is in de eerste 4 maanden van 2010 sterk verbeterd tot 88%. De verbeteracties zijn gelegen in het beter stroomlijnen en afstemmen van processen, het verduidelijken van verantwoordelijken en het bewustzijn van het belang van tijdig betalen. OCW heeft er vertrouwen in dat het betaalgedrag, met de genoemde maatregelen, structureel aan de norm van 90% zal voldoen.

Licence