Base description which applies to whole site

4. Overige bedrijfsvoeringsaspecten

Overdracht taken van ICN naar RCE

Het voornemen bestaat om het Instituut Collectie Nederland (ICN) op te heffen en de taken onder te brengen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Hiermee wordt beoogd enerzijds de kwaliteit voor de zorg voor het erfgoed in Nederland te verbeteren en tegelijk dezelfde zorg efficiënter te maken. Dit is geheel in overeenstemming met de vernieuwingsoperatie van de Rijksdienst waarbij «meer met minder» het uitgangspunt vormt. De planning is om per 1 januari 2011 de taken overgedragen te hebben.

Onderwijstijd mbo

OCW heeft de afgelopen jaren ingezet op de handhaving van de onderwijsurennorm enerzijds en verbetering van de bedrijfsvoering van onderwijsinstellingen anderzijds. Dit heeft geleid tot een verbetering van de naleving van mbo-opleidingen in 2009, t.w. 83% (76% in 2007) en voldoende programmering 90% (90% in 2007). De resultaten in 2009 betekenen weliswaar een verbetering, maar de progressie is niet voldoende. Alle mbo-opleidingen behoren voldoende onderwijstijd te realiseren.

In het schooljaar 2009–2010 is het toezicht verder aangescherpt onder andere door naast het reguliere onderzoek en de a-selecte steekproef de naleving extra te controleren bij die opleidingen die eerder onvoldoende de 850 urennorm hebben nageleefd en tevens door een scherpere bewaking van de accountantscontrole op de programmering.

In het schooljaar 2010–2011 zal opnieuw een representatief inspectieonderzoek uitgevoerd worden, waardoor vergelijking met de resultaten van 2009 en 2007 mogelijk is.

De eerder genomen maatregelen zoals bekostigingssancties, naming en shaming en extra ondersteuning van de bedrijfsvoering van de mbo instellingen (een belangrijke oorzaak voor niet-naleving van de onderwijstijd) worden ook in 2011 voortgezet.

Afhankelijk van de uitkomsten van het verscherpte toezicht op instellingen in het schooljaar 2009–2010 en de evaluatie van de 850 urennorm (rapportage juli 2010) zullen zonodig nieuwe maatregelen genomen worden.

Licence