Base description which applies to whole site

Artikel 2 Veiligheid en stabiliteit

Toelichting

UitgavenDe realisatie van diverse uitgaven onder artikel 2 is in totaal EUR 12,3 miljoen lager dan verwacht werd bij de 2e suppletoire begroting. Dit is het gevolg van onder andere de volgende mutaties:

VN-Crisisbeheersing:

De bijdrage voor VN-Crisisbeheersingsoperaties (art 2.4) was EUR 2,4 miljoen lager dan verwacht werd.

Stabiliteitsfonds

Twee bijdragen uit het Stabiliteitsfonds (art. 2.4) konden vanwege administratieve redenen niet meer in 2021 worden voldaan en zijn doorgeschoven naar 2022.

Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization

De bijdrage aan de Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO) was EUR 1,9 miljoen lager dan verwacht werd.

Shiraka

De totale uitgaven voor Shiraka waren EUR 1,2 miljoen lager dan voorzien bij 2e suppletoire begroting. Vanwege COVID-19 waren er minder aanvragen, zijn programma's vertraagd en waren er lagere kosten doordat programma's (deels) online uitgevoerd konden worden.

Verplichtingen

De realisatie van diverse verplichtingen onder artikel 2 is in totaal EUR 36,3 miljoen lager dan verwacht werd bij de 2e suppletoire begroting. Dit is het gevolg van de eerder genoemde lagere uitgaven en daarbovenop lagere verplichtingen van EUR 19,2 miljoen, EUR 3,1 miljoen en EUR 3,6 miljoen voor respectievelijk Shiraka, Makandra en Contraterrorisme. Reden hiervoor is dat er vanwege COVID-19 minder verplichtingen zijn aangegaan.

Licence