Base description which applies to whole site

2.2 Artikel 2 Investeren in zoetwatervoorziening

Toelichting

Op dit artikel is ten opzichte van de Najaarsnota in 2022 € -85,3 miljoen minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € -176 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan.

Verplichting

Bij het artikel Investeringen in zoetwatervoorziening is € -176 miljoen minder verplichtingen aangegaan dan verwacht. Deze lagere realisatie betreft:

  • Zoetwatermaatregelen

    Het later dan gepland inwerkingtreding van de regeling en het gegeven dat later dan voorzien aanvragen werden ingediend heeft ertoe geleid dat er in 2022 € -98,2 miljoen minder aan verplichtingen zijn aangegaan dan was verwacht.

  • Implusregel Ruimtelijke Adaptatie

    De realisatie is, in verband met capaciteitsproblemen bij de uitvoering van de regeling, € -37,9 miljoen lager dan eerder verwacht.

  • Deltaplan zoetwater De verplichtingen realisatie is € -12,7 miljoen lager uitgekomen dat verwacht, doordat er in verschillende projectgebieden PFAS is aangetroffen. Hierdoor heeft het project vertraging opgelopen. De einddatum wordt verschoven van 31december 2024 naar 31 december 2025. Daarnaast is € -9,8 miljoen minder verplicht in verband met uitstel van de gunning van het project Aanvoerdeel Noordervaart.

  • In verband met afdrachten aan het BTW-compensatiefonds is de verplichtingenrealisatie € -6,8 miljoen lager.

  • Ten aanzien van de regelingbevaarbaarheid, jachthavens en vaargeulen IJsselmeergebied is € -6,9 miljoen minder verplicht.

  • De post kleine mutaties betreft bij de verplichtingen € -3,3 miljoen.

Uitgaven

2.02 Aanleg zoetwatervoorziening

Op dit artikelonderdeel is € -82,8 miljoen minder gerealiseerd dan verwacht. De lagere realisatie betreft

  • Zoetwatermaatregelen

    Het later dan gepland inwerkingtreding van de regeling en het gegeven dat later dan voorzien aanvragen werden ingediend heeft ertoe geleid dat er in 2022 € -19,5 miljoen minder aan verplichtingen zijn aangegaan dan was verwacht.

  • Implusregel Ruimtelijke Adaptatie

    De realisatie is, in verband met capaciteitsproblemen bij de uitvoering van de regeling, € -37,9 miljoen lager dan eerder verwacht.

  • Deltaplan zoetwater De realisatie is € -12,7 miljoen lager uitgekomen dat verwacht, doordat er in verschillende projectgebieden PFAS is aangetroffen. Hierdoor heeft het project vertraging opgelopen. De einddatum wordt verschoven van 31december 2024 naar 31 december 2025. Daarnaast is € -4,9 miljoen minder gerealiseerd in verband met uitstel van de gunning van het project Aanvoerdeel Noordervaart.

  • BTW-afdracht Een overboeking naar het BTW-Compensatiefonds van het ministerie van Financiën voor de verstrekking van de specifieke uitkeringen voor de Tijdelijke Impulsregeling Klimaatadaptatie aan de werkregio’s € -3,5 miljoen. Daarnaast wordt € -3,3 miljoen overgeboekt naar het BTW-Compensatiefonds in verband met de BTW-afdracht inzake het werkprogramma zoetwatervoorziening oost-Nederland 2022-2027.

  • Het restant (€ -1,0 miljoen) betreft kleinere afwijkingen bij diverse projecten.

Licence