Base description which applies to whole site

3.5 Artikel 5 Infrastructuur en vastgoed

Verplichtingen

De verplichtingen bij dit artikel zijn per saldo € 108,4 miljoen lager dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd.

Voor de verwerving van vastgoed is € 106,2 miljoen minder verplicht. Beperkte capaciteit bij het Rijksvastgoedbedrijf alsmede krapte op de bouwmarkt leiden tot moeizame aanbestedingen. Hierdoor blijven de aanbestedingen van projecten achter ten opzichte van de oorspronkelijke raming zoals aanpassingen aan het vastgoed als gevolg van gewijzigde regelgeving voor € 9 miljoen, legering Defensiebreed voor € 7 miljoen, ontruiming van het kamp Nieuw Milligen voor € 6 miljoen. De verplichtingen voor het Logistiek Centrum Soesterberg voor € 51,0 miljoen (LCS) waren geraamd in 2022, maar worden in 2023 aangegaan. Het overige verschil bestaat uit diverse kleine verschillen.

Uitgaven

De uitgaven bij dit artikel zijn per saldo € 49,4 miljoen lager dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd.

Voor het onderhoud aan het vastgoed is € 9,4 miljoen minder uitgegeven, waarvan € 5,2 miljoen voor de infrastructurele projecten Entry/Exit System en European Travel Information and Autorization System. Deze € 5,2 miljoen is in 2022 aan het budget toegevoegd en wordt naar verwachting in 2023 en 2024 gerealiseerd. Voor de verwerving van vastgoed is € 35,8 miljoen minder uitgegeven. Beperkte capaciteit bij het Rijksvastgoedbedrijf alsmede krapte op de bouwmarkt leiden tot lange levertijden en daarmee tot vertraagde uitgaven. Projecten waarin dit tot uiting komt zijn bijvoorbeeld aanpassingen aan het vastgoed als gevolg van gewijzigde regelgeving voor € 9 miljoen, legering Defensiebreed voor € 7 miljoen, ontruiming van het kamp Nieuw Milligen voor € 6 miljoen.

Licence