Base description which applies to whole site

3.6 Artikel 6 IT

Verplichtingen

De verplichtingen bij dit artikel zijn per saldo € 16,4 miljoen lager dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd.

Voor het onderhoud aan de IT is voor € 22,6 miljoen miljoen meer aan verplichtingen aangegaan. Voor het onderhoud aan de datacenters is met name als gevolg van vertraging bij het investeringsproject GrIT € 77,9 miljoen minder verplicht. Voor de operationele trainers is € 15,3 miljoen envoor de netwerken is € 16,5 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan. Voor onderhoud aan de operationele IT, met name satellietcapaciteit, is € 64,2 miljoen en aan systemen voor elektronische oorlogsvoering is voor € 15,5 miljoen meer aan verplichtingen aangegaan. Voor de vervanging van tablets en telefoons is € 18,2 miljoen en voor telefonie is € 17,4 miljoen meer verplicht. Voor het onderhoud aan licenties is € 23,9 miljoen meer verplicht.

Voor de verwerving van IT is € 34,7 miljoen minder verplicht. Voor onderdelen van het investeringsproject GrIT zijn voor € 73,8 miljoen meer verplichtingen aangegaan dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting, waaronder het Defensie Mobiel Netwerk voor € 17,7 miljoen, Wijzigingen Datacenters voor € 13,9 miljoen, IT Control & Governance € 7,1 miljoen en voor Protected Core Network, IEG en Beheersprocessen samen € 10,0 miljoen. Voor ERP S/4 HANA is € 13,0 miljoen meer verplicht, voor de grondterminals MILSATCOM is € 15,6 miljoen meer verplicht. Voor de verwerving van IT-bandbreedte (diverse kleine bedrijfsvoeringsprojecten) is € 45,3 miljoen, voor de aanpassing van legacysystemen € 34,3 miljoen, voor de vervanging van radio’s € 15,1 miljoen minder verplicht. Voor de projecten Mobile Combat Training Center, informatiegestuurd optreden KMar, Aurora, NATO Secure Wide Area Network, DRIDEF en vervangingsinvesteringen JIVC is € 43,2 miljoen minder verplicht.

Uitgaven

De uitgaven bij dit artikel zijn per saldo € 8,9 miljoen hoger dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. Dit heb ik voor € 20 miljoen aangekondigd in mijn brief «Beleidsmatige mutaties na Najaarsnota» van 19 december, nummer 36 200-K, nr. 6.

Voor de instandhouding van de IT is € 9,2 miljoen meer uitgegeven. Aan onderhoud aan operationele informatievoorziening is € 13,6 miljoen meer uitgegeven, aan licenties is € 9,3 miljoen meer uitgegeven. Voor kleine IT-middelen is € 6,8 miljoen minder uitgegeven, voor IT-advies € 6,7 miljoen minder.

Het overige verschil betreft vele kleinere afwijkingen.

Ontvangsten

De ontvangsten zijn bij dit artikel € 9 ,0 miljoen hoger dan geraamd als gevolg van meer IT-dienstverlening aan overheidsinstanties buiten Defensie dan werd geraamd.

Licence