Base description which applies to whole site

3.4 Artikel 4 Lucht materieel

Verplichtingen

De verplichtingen bij dit artikel zijn per saldo € 952,7 miljoen lager dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. 

De realisatie van de verplichtingen voor de instandhouding van het materieel is € 1.080,4 miljoen lager dan begroot. Dit is vooral het gevolg van administratieve correctie van € 1.036,8 miljoen van de jaarovergang 2021 ‒ 2022 in het begrotingsjaar 2022. De correctie van het budget heeft pas in december 2022 plaatsgevonden, waardoor deze niet is meegenomen in de Najaarsnota. Het betreft hier een technische handeling die geen gevolg heeft voor het daadwerkelijk aangaan van overeenkomsten. Voor de instandhouding van de Apache-aanvalshelikopter is € 83,5 miljoen minder aangegaan, voor de instandhouding van het F35 jachtvliegtuig € 132,2 miljoen meer.

Voor de verwerving is € 141,9 miljoen meer verplicht. Voor de verwerving van de F-35 is € 213,4 meer verplicht, voor diverse luchtsysyemen is € 61,3 miljoen minder verplicht. De realisatie van deze luchtsystemen is lager dan geraamd als gevolg van aanhoudend personeelsgebrek en leveringsproblemen bij leveranciers.

Uitgaven

De uitgaven bij dit artikel zijn per saldo € 33,0 miljoen lager dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd.

Voor de instandhouding van materieel is € 7,1 miljoen meer gerealiseerd. Voor het JSF Program Office (JPO) zijn naast de gebruikelijke voorschotten voor de MOU PSFD Development nog aanvullende kosten in rekening gebracht.

Voor de verwerving is € 37,7 miljoen minder uitgegeven. De realisatie van diverse luchtsystemen is € 10,8 miljoen lager als gevolg van personeelsgebrek en leveringsproblemen bij leveranciers. Daarnaast verloopt het samenvoegen van de Lucht Verkeersleiding Nederland trager dan verwacht waardoor € 8,1 miljoen minder is uitgegeven. Voor de NH90 is € 14,4 miljoen minder uitgegeven, voor de verwerving F-35 € 28,5 miljoen minder. Voor de MALE-UAV is € 14,8 miljoen meer uitgegeven, voor munitie voor het boordkanon van de F-35 is € 14,9 miljoen meer uitgegeven.

Ontvangsten

De ontvangsten bij dit artikel zijn € 11,7 miljoen hoger dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraaamd. Dit heb ik voor € 12 miljoen aangekondigd in mijn brief «Beleidsmatige mutaties na Najaarsnota» van 19 december, nummer 36 200-K, nr. 6. Dit betreft restituties van teveel betaalde voorschotten voor het Patriot wapensysteem voor € 4,5 miljoen en een ontvangst van € 2,3 miljoen voor subsidies voor het interoperability Through European Collaboration-based Centre Automation System, onderdeel van de luchtverkeersleiding Nederland en € 3,8 miljoen voor Recoupment F-35.

Licence