Base description which applies to whole site

Artikel 33: Veiligheid en criminaliteitsbestrijding

Op dit artikel is ten opzichte van de tweede suppletoire begroting in 2022 24,8 mln. minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van 37,6 mln. minder aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn 32,1 mln. hoger dan begroot bij tweede suppletoire begroting.

Toelichting

UitgavenOp de uitgaven is 24,8 mln. minder uitgegeven dan begroot. Dit bedrag is als volgt opgebouwd:

  • Op de apparaatsuitgaven Openbaar Ministerie is er sprake van per saldo 16,8 mln. onderuitputting:

    • Bij het eigen personeel is een onderschrijding van 15 mln. die wordt veroorzaakt doordat het vervullen van vacatures langer duurt dan verwacht mede vanwege de krappe arbeidsmarkt. Daarnaast is het OM in 2022 gecompenseerd voor de uitgaven in het kader van de nieuwe cao van de Rechterlijke macht. De compensatie voor de cao Rechterlijke Macht is nu nog niet besteed omdat er nog geen akkoord is gesloten.

    • Op de onderdelen externe inhuur en ICT is per saldo een overschrijding van 11,7 mln. De benodigde uitgaven om het beheer op niveau te houden, de continuïteit te waarborgen en de noodzakelijke vernieuwing te realiseren op het terrein van ICT veroorzaken deze overschrijding.

    • Een onderuitputting van 5,5 mln. op de SSO’s kosten. De verwachte stijging van de huisvestings- en schoonmaakkosten is meegevallen.

    • Lagere uitgaven op overig materieel in het kader van het ICT-programma EMMA dan geraamd. Dit resulteert in een meevaller van 8,5 mln.

  • De uitgaven voor voornamelijk de proceskostenvergoedingen is dit jaar hoger dan verwacht. Er is 9,5 mln. meer uitgekeerd dan begroot.

  • Het restant bedrag omvat diverse kleineremutaties zoals een meevaller van 3,1 mln. op het onderdeel rechtshandhaving en criminaliteitsbestrijding. Het budget ten behoeve van interceptie, voorlichtingscampagne cybercrime en pilots met (verkeers) BOA’s is niet volledig tot besteding gekomen ondanks dat de trajecten wel in gang zijn gezet. Een meevaller van 3,7 mln. op overige opdrachten omdat een deel van de werkzaamheden in het kader van Digitalisering strafrechtketen en het wetboek van strafvordering in 2023 zal plaatsvinden. Tevens is er een meevaller op het budget vervolging en berechting MH-17 verdachten van 3,6 mln. Op 17 november 2022 heeft de rechtbank uitspraak gedaan in het strafproces. Een gedeelte van de kosten rond die periode is nog niet uitbetaald aan sommige organisaties. Daarnaast waren er uiteindelijk minder zittingsdagen dan eerder begroot en is het perscentrum afgebroken.

  • Het restant bedrag omvat diverse kleine mutaties.

VerplichtingenNaast de verlaging met 24,8 mln. bij de uitgaven worden de verplichtingen ook verlaagd met onder andere de volgende mutaties:

  • Bij het Openbaar Ministerie zijn naast de onderuitputting op de apparaatsuitgaven voor 16,8 mln. minder verplichtingen aangegaan voor 14 mln. De oorzaak is dat in het jaar 2021 bij het OM meerjarige verplichtingen zijn aangegaan voor IT-contracten met de verwachte uitgaven in de jaren waarop ze betrekking hebben. Het gevolg is dat in 2022 ten opzichte van 2021 bijna geen nieuwe verplichtingen zijn aangegaan.

  • Op het onderdeel overige subsidies is 5,8 mln. meer verplicht. In het kader van prostitutiebeleid, aanpak criminaliteit bedrijfsleven, racisme en voetbal, subsidie aan de Stichting Centrum voor criminaliteitspreventie en Veiligheid zijn er verplichtingen aangegaan die pas in 2023 en latere jaren tot betaling zullen leiden.

  • Voor aanpak ondermijning is een onderuitputting van 22,8 mln. De verwachting was dat diverse bijdragebrieven 2023 in 2022 verstuurd zouden worden. Dit is niet gelukt waardoor de brieven nu in 2023 worden verstuurd en verplicht.

  • Het onderdeel Gerechtskosten laat een overschrijding zien van 6,2 mln. In verband met de aanbesteding van de vertaaldiensten zijn er voor de kosten van de intermediairs meerjarige verplichtingen vastgelegd in het jaar 2022.

  • Voor Verkeershandhaving Openbaar Ministerie zijn meerjarige verplichtingen aangegaan wat leidt tot een overschrijding van 5,9 mln. op het verplichtingenbudget.

  • Het restant bedrag omvat diverse kleine mutaties.

OntvangstenDe ontvangsten zijn 32,1 mln. hoger dan geraamd.

  • De afpakopbrengsten zijn 11,2 mln. hoger uitgekomen dan geraamd bij de najaarsnota.

  • Bij de najaarsnota is de raming van de boete en transactiegelden neerwaarts bijgesteld omdat destijds de verwachting was dat de ontvangsten lager zouden uitvallen vanwege mobiliteitsbeperkende Covid-19 maatregelen in het begin van 2022, de hogere brandstofprijzen, lagere WAH (wet administratiefrechtelijke handhaving), de dalende koopkracht en de vervanging van flitspalen. Na de najaarsnota bleek echter meer aan ontvangsten te zijn binnengekomen dan gedacht wat resulteert aan 18,1 mln. meer ontvangsten.

  • Conform artikel 23 lid 2 van de Regeling agentschappen heeft Justid uit de initiële lening de vergoeding voor de overgenomen vermogensbestanddelen ter waarde van 5,8 mln. aan het moederdepartement betaald.

  • Het restant saldo betreft enkele kleine mutaties.

Licence