Base description which applies to whole site

2.4 Artikel 4 Zorgbreed beleid

Verplichtingen

De onderuitputting van € 1,2 miljoen wordt verklaard door verscheidene mutaties die samenhangen met de uitgaven. Voor het tijdig aangaan van verplichtingen door het Zorginstituut Nederland is de verplichtingenruimte 2023 naar 2022 geschoven. Dit omdat de toekenningsbrief inzake het budget 2023 dit jaar nog wordt verzonden en daarmee de verplichting in 2022 wordt vastgelegd. Het gaat hier om een verhoging van € 38,2 miljoen.

Ook is € 63 miljoen ontvangen voor innovatieve stages, deze is via het stagefonds gerealiseerd en leidt tot een correctie op de verplichtingenruimte. Daarnaast is de verplichtingenruimte verlaagd met € 28,7 miljoen vanwege een correctie op het instrument bekostiging Caribisch Nederland. Dit betreft een technische correctie waarbij de verplichtingenruimte gelijk wordt getrokken met het kasbudget. Voor de beheerskosten CAK burgerregelingen is de verplichtingenruimte met € 33,7 miljoen verhoogd. Dit betreft een herschikking binnen artikel 4.

Uitgaven

2. Opleidingen, beroepenstructuur en arbeidsmarkt

SubsidiesEr is onderuitputting ontstaan van € 20,5 miljoen op dit instrument. Dit heeft met name betrekking op een lagere realisatie van de zorgbonus, de nationale zorgreservisten en een lager dan geraamde uitgaven aan de nationale zorgklas.

5. Zorg, welzijn en jeugdzorg op Caribisch Nederland

BekostigingOp het instrument bekostiging is onderuitputting van circa € 27 miljoen ontstaan. De budgettaire middelen waren bedoeld voor de bestrijding van het Covid-19 virus in het Caribische deel van het Koninkrijk, onder meer voor de inzet van medisch personeel, extra materiele kosten van ziekenhuizen, logistieke kosten en ondersteuning van de publieke gezondheid. Door het mildere verloop van het virus in 2022 was er sprake van een lager aantal Covid-19 patiënten dan waar rekening mee was gehouden in de raming en dit leidt tot minder uitgaven dan initieel geraamd.

Licence