Base description which applies to whole site

Bijlage 2.4 Door bewindslieden gedane toezeggingen die nog openstaan

Tabel 186 Door bewindslieden gedane toezeggingen die nog openstaan

Omschrijving

Vindplaats

Voortgangsinformatie parlement

MVenJ heeft toegezegd de bepaling die de mogelijkheid biedt tot het opheffen van het college van afgevaardigden te schrappen, als na de evaluatie de waarde van het voortbestaan is gebleken. (T01567)

Parlementaire Agenda punt [03-07-2012] - Gezamelijke behandeling 30 880 Politiewet/32822 Invoerings- en aanpassingswet Politiewet + 32 891 Wet Herziening Gerechtelijke Kaart

De minister informeert de Kamer hierover bij de brief over de benoemingen in mei 2023.

MVenJ heeft toegezegd dat na de herziening van het Wetboek van Strafvordering het Wetboek van Strafrecht zal worden bezien op de aanwezigheid van obsolete bepalingen.

Parlementaire Agenda punt [26-06-2013] - Wetgevingsoverleg Jaarverslag ministerie van Veiligheid en Justitie 2012 en Slotwet 2012

Hierover zal de Kamer na de voltooiing van de herziening van het Wetboek van Strafvordering nader worden geïnformeerd.

MVenJ heeft toegezegd de Tweede Kamer te informeren afhandeling Kowsoleea-zaak

Parlementaire Agenda punt [04-07-2013] - Plenair debat 33 352 Wijziging W.v.Sr. en de Wegenveerkeerswet 1994 i.v.m. de verbetering van de aanpak van fraude met identiteitsbewijzen en wijziging W.v.Sv., De Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen en de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden in verband met de verbetering van de regeling van de identiteitsvaststelling van verdachten en veroordeelden

De zaak Kowsoleea betreft een langlopend (civiel) juridisch conflict. Op 28 mei 2018 is een stuitingsbrief ontvangen. Vanwege deze brief is van verjaring nog geen sprake, zij het dat een deel van de vordering al eerder verjaard was. Uitgaande van de stuitingsbrief van 28 mei 2018 zou de vordering op 28 mei 2023 verjaren (behoudens hernieuwde stuiting). Na verjaring van de zaak zal de Kamer worden geïnformeerd.

MVenJ zegt toe de wetswijziging na vijf jaar te evalueren.

Parlementaire Agenda punt [17-06-2014] - Plenair debat 32 859 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 i.v.m. het verbeteren van de aanpak van het rijden onder invloed van drugs + Plenair debat 33 346 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 i.v.m. een uitbreiding van de reikwijdte van de recidiveregeling voor ernstige verkeersdelicten

De evaluatie is gestart. De begeleidingscommissie is twee keer bij elkaar gekomen. Het afgeronde onderzoeksrapport wordt voor de zomer van 2023 opgeleverd, Q2 2023.

MVenJ heeft toegezegd de ontwikkeling van het aantal IVS-en mee te nemen in het kader van de evaluatie van de (wet) raadsman bij het politieverhoor.

Parlementaire Agenda punt [19-04-2016] - GOEDGEKEURD> 2e Mondelinge vraag van het lid VAN TONGEREN (GroenLinks) aan de minister van Veiligheid en Justitie over oplopende schadevergoedingen voor onterechte detentie (Volkskrant, 18 april 2016)

Op 12 juli 2021 heeft de MRb de tweede en meest recente WODC-monitor aangeboden aan de Tweede Kamer. De uitkomsten van deze monitor zijn inmiddels besproken met de Nederlandse Orde van Advocaten. Uit deze monitor komt als belangrijkste aandachtspunt naar voren dat de vergoedingen voor verhoorbijstand mogelijk niet in alle gevallen toereikend zijn. Op dit punt is inmiddels een afzonderlijk beleidstraject opgestart. Over de voortgang van dit traject zal de Tweede Kamer op de gebruikelijke momenten, zoals de voortgangsrapportages in het kader van de Stelselvernieuwing Rechtsbijstand, worden geïnformeerd.

MVenJ heeft toegezegd de Kamer te informeren over de Zelhem-casus en daarbij de Kamervragen over dit onderwerp mee te nemen

Parlementaire Agenda punt [22-06-2016] - Algemeen Overleg Strafrechtelijke onderwerpen

Op 27 juni is in antwoord op vragen van het lid Van Toorenburg de toezegging gespecificeerd (de Tweede Kamer wordt zo spoedig mogelijk zodra de stand van het strafrechtelijk onderzoek dat toelaat geïnformeerd, waarbij de beantwoording van de vragen van het lid Van Toorenburg wordt betrokken).

MVenJ heeft toegezegd dat de implementatiewetgeving voor de EU-richtlijn minimumnormen slachtoffers in 2019 zal worden geevalueerd.

Uitgaande brief [28-10-2016] - TK Meerjarenagenda slachtofferbeleid

De Kamer wordt hierover geïnformeerd in de voortgangsbrief die voor het zomerreces naar de Kamer wordt gezonden.

Minister van Veiligheid en Justitie heeft toegezegd Artikel 172b gemeentewet mogelijk schrappen twee jaar na inwerkingtreding Jeugdwet (31.467) (T01774)

Parlementaire Agenda punt [03-07-2012] - Gezamelijke behandeling 30 880 Politiewet/32822 Invoerings- en aanpassingswet Politiewet + 32 891 Wet Herziening Gerechtelijke Kaart

De Eerste Kamer en de Tweede Kamer zijn over de resultaten van de tussenevaluatie Jeugdwet geïnformeerd. Mede op basis hiervan is het actieprogramma Zorg voor de Jeugd gelanceerd. Of artikel 172 gemeentewet kan worden geschrapt wordt meegenomen in de gesprekken met BGM’s, daarnaast wordt nagegaan of het mogelijk is om te bezien hoe vaak dit artikel wordt gebruikt. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn op dit gebied zal de Kamer nader geïnformeerd worden.

De Minister van Veiligheid en Justitie heeft toegezegd vier jaar na inwerkingtreding het protocol van de werking van het protocol te evalueren

Parlementaire Agenda punt [10-05-2017] - Plenair debat 34 235 Goedkeuring van het op 2 oktober 2013 te Straatsburg tot stand gekomen Protocol nr. 16 bij het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (R2053)

Het evaluatieonderzoek loopt van 1 december 2022 tot 1 juli 2023

MVenJ zegt toe bij de wetsevaluatie (amendement 34 518, 11) aandacht te besteden aan mogelijke onnodige juridisering.

Parlementaire Agenda punt [10-05-2017] - Plenair debat 34 518 (Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het clausuleren van het recht op contact of omgang na partnerdoding)

Onder regie van het WODC wordt de wetsevaluatie op dit moment uitgevoerd door Regioplan. De Kamer wordt na de wetsevaluatie en voor het einde van 2023 geïnformeerd.

MVenJ zegt de Kamer toe de wet 5 jaar na haar inwerkingtreding te evalueren en daarbij te betrekken 1. de premiestijging van de WA-verzekering t.g.v. de wetswijziging 2. of het passend is om in uitzonderlijke gevallen hogere bedragen voor affectieschade toe te kennen, dan nu voorzien.

Parlementaire Agenda punt [20-04-2017] - Plenair debat 34 257 Wijziging van onder andere het Burgerlijk Wetboek teneinde de vergoeding van affectieschade mogelijk te maken en het verhaal daarvan alsmede het verhaal van verplaatste schade door derden in het strafproces te bevorderen

Conform toezegging zal deze wet geëvalueerd worden 5 jaar na de inwerkingtreding (1/1/2019).

De minister van Veiligheid en Justitie heeft toegezegd in overleg te treden met de politie en het OM over de uitkomsten van het onderzoek over de toepassing van handpalmafdrukken voor opsporing en vervolging in het algemeen en in het bijzonder over de aanbevolen verbeteringen van de huidige praktijk. Voor zover op basis van dat overleg verbeteringen worden geïmplementeerd zal de minister na twee jaar bezien in welke mate de nu voorgestelde verbeteringen hebben bijgedragen aan de optimalisering van de praktijk.

Uitgaande brief [26-07-2017] - TK Aanbieding rapport De toepassing van handpalmafdrukken voor opsporing en vervolging

Er wordt invulling gegeven aan deze toezegging. Uw Kamer wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Hoekstra (CDA), toe dat hij de bevoegdheid tot insluitingsfouillering zal monitoren en afhankelijk van de aantallen ook evalueren.

Parlementaire Agenda punt [13-05-2014] - Plenaire behandeling van het wetsvoorstel 33 112 Verruiming fouilleerbevoegdheden

De Eerste Kamer wordt in het najaar van 2023 geïnformeerd

MRb zegt de Kamer toe in de uitwerking van de resultaten van de commissie Van der Meer, de bijzonder curator mee te nemen

Parlementaire Agenda punt [04-12-2017] - Wetgevingsoverleg Jeugdzorg en aanverwante zaken van de begrotingen VWS/VenJ

De bijzondere curator valt onder de reikwijdte van de Motie-Klaveren en Ploumen, Kamerstukken II, 28362, nr. 44 en de Motie-Van Nispen en Azarkan, Kamerstukken II, 31 753, nr. 239, waarin de regering wordt verzocht voorbereidingen te treffen om uitvoering te geven aan advies commissie-Van der Meer.

MRJ zegt toe DJI te verzoeken om (a) in het jaarverslag van DJI in te gaan op het aantal incidentenmeldingen en de lessen die hieruit getrokken zijn, en (b) in de jaarlijkse publicatie den DJI in getal in te gaan op de incidentmeldingen en de trends die hieruit af te leiden zijn.

Parlementaire Agenda punt [21-12-2017] - VAO Gevangeniswezen

In 2018 is deze toezegging gestand gedaan met aandacht voor incidenten in de publicatie van ‘DJI in getal’. Vanaf 2019 verschijnt dit rapport niet meer; er wordt momenteel bezien op welke alternatieve wijze aan de toezegging tegemoet wordt gekomen. De Kamer wordt nader geïnformeerd als er een alternatief is gevonden. Momenteel worden de incidentmeldingen opgenomen in een bijlage van de jaarverslagen van DJI.

MV&J zegt de Kamer toe in het kader van de modernisering van het Wetboek van Strafvordering een procedure op te nemen opdat informatie waarvoor een beroep bronbescherming wordt gedaan, in een strafrechtelijk onderzoek niet beschikbaar komt (verzegeld wordt), voordat de rechter daarover een beslissing heeft genomen

Parlementaire Agenda punt [30-01-2018] - Plenair debat 34 032 Wijziging van het Wetboek van Strafvordering tot vastlegging van het recht op bronbescherming bij vrije nieuwsgaring (bronbescherming in strafzaken)

Zal worden afgedaan wanneer wetsvoorstel tot vaststelling van het nieuwe Wetboek van Strafvordering, waarover de Afdeling advisering van de Raad van State advies heeft uitgebracht, bij de Tweede Kamer wordt ingediend.

Mrb zegt de Kamer toe bij de evaluatie van de Wfz in ieder geval in te gaan op: - de effectiviteit en mogelijke neveneffecten van de regeling weigerende observandi en - de behandeling van verzoeken om een machtiging onder die regeling door de penitentiaire kamer

Plenaire Behandeling Wet Forensische Zorg EK. d.d. 15 en 16 januari 2018

Deze toezegging wordt meegenomen bij de evaluatie van de Wfz, drie jaar na inwerkingtreding. Inwerkingtreding vindt gedeeltelijk plaats op 1-1-2019 en gedeeltelijk op 1-1-2020. De Kamer wordt na de evaluatie van de Wfz in 2024 geïnformeerd.

MJenV zegt toe de Kamer begin 2020 te berichten over de resultaten van de voorlichting aan politiemedewerkers en officieren van justitie over de (juridische) mogelijkheden om handpalmafdrukken af te nemen.

Parlementaire Agenda punt [08-02-2018] - Algemeen Overleg Strafrechtelijke onderwerpen

Het is het streven om de Kamer zsm doch uiterlijk in het tweede kwartaal van 2023 te informeren.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Bikker en Strik, toe het gebruik en de effectiviteit van de regeling voor weigerende observandi, inclusief de jurisprudentie daaromtrent en de behandeling door de penitentiaire kamer, te evalueren. In aanloop naar de evaluatie van de wet zullen een of twee veelbelovende alternatieve of aanpalende maatregelen worden uitgewerkt, zodat bij de wetsevaluatie een integrale discussie kan worden gevoerd Toezegging Evaluatie Wfz (32398) (T02559)

Parlementaire Agenda punt [15-01-2018] - Gezamenlijke Plenaire behandeling van de wetsvoorstellen 32 399, 31 996, 32 398

Deze toezegging wordt meegenomen bij de evaluatie van de Wfz, drie jaar na inwerkingtreding. De inwerkingtreding vindt gedeeltelijk op 1-1-2019 en gedeeltelijk 1-1-2020 plaats. De Kamer wordt in 2024 (na de evaluatie)geïnformeerd.

De Minister van Justitie en Veiligheid zegt, naar aanleiding van de vragen van de leden Duthler (VVD) en Postema (PvdA), toe de Kamer tijdig te informeren wanneer zich de situatie gaat voordoen dat er een voorstel tot uitbreiding van het mandaat van het EOM op de JBZ-agenda gaat komen (33.709) (T02568)

Parlementaire Agenda punt [03-04-2018] - Plenair debat over de voorgenomen deelname van Nederland aan het EOM (Europees Openbaar Ministerie)

De Eerste Kamer is onder meer door middel van een BNC-fiche op 19 oktober 2018 ( 22 112, 2707) geïnformeerd over de Mededeling van de Commissie met betrekking tot de mogelijke uitbreiding van het mandaat van het EOM. Op dit moment valt er geen nieuwe ontwikkelingen te melden.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe dat hij de situatie in de arrondissementen Gelderland en Overijssel over vijf jaar opnieuw evalueert in het kader van de herziening gerechtelijke kaart T02619

Uitgaande brief [24-09-2018] - Beantwoording vragen naar aanleiding van de Evaluatie Wet herziening gerechtelijke kaart

Rechtbanken Gelderland en Overijssel en Parket Oost-Nederland hebben de gestelde vragen beantwoord. Reactie wordt verwerkt in een brief aan de TK. Verwachte toezending TK in eerste kwartaal 2023.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Andriessen (D66), Bikker (ChristenUnie) en Wezel (SP), toe dat hij zal verkennen welke behoefte er bestaat bij andere gerechten, zoals de maritieme kamer bij de rechtbank Rotterdam en het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, om volledig Engelstalige procedures te hanteren.T02672

Parlementaire Agenda punt [04-12-2018] ‒ 1e termijn Kamer> Plenair debat Wetsvoorstel 34761 Engelstalige Rechtspraak Internationale handelskamers Rechtbank en Gerechtshof Amsterdam

Wordt meegenomen in het kader van de evaluatie van de wet Engelstalige Rechtspraak Internationale handelskamers Rechtbank en Gerechtshof Amsterdam die medio 2024 zal plaatsvinden.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Andriessen (D66), Duthler (VVD) en Lokin-Sassen (CDA), toe dat financiële meevallers bij de rechtspraak door het NCC(A) besteed zullen worden aan een eventuele verlaging van de griffierechten of aan de rechtspraak, en niet ten bate komen van de Justitie-begroting.

Parlementaire Agenda punt [04-12-2018] ‒ 1e termijn Kamer> Plenair debat Wetsvoorstel 34761 Engelstalige Rechtspraak Internationale handelskamers Rechtbank en Gerechtshof Amsterdam

Kamer zal worden geïnformeerd bij de evaluatie van de wet Engelstalige Rechtspraak Internationale handelskamers Rechtbank en Gerechtshof Amsterdam die medio 2024 zal plaatsvinden.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Duthler (VVD), toe dat hij over vijf jaar de werking van de wet NCC zal evalueren. Daarbij zal de differentiatie van griffierechten worden meegenomen.

Parlementaire Agenda punt [04-12-2018] ‒ 1e termijn Kamer> Plenair debat Wetsvoorstel 34761 Engelstalige Rechtspraak Internationale handelskamers Rechtbank en Gerechtshof Amsterdam

Evaluatie medio 2024.

De MJenV heeft toegezegd de Kamer te informeren over de editie van de lange termijn monitor Raadsman bij politieverhoor. De minister heeft toegezegd dat deze in 2020 aan de TK zal worden gestuurd, zo mogelijk al in de eerste helft van 2020.

Parlementaire Agenda punt [17-04-2019] - Algemeen Overleg Strafrechtelijke Onderwerpen

Op 12 juli 2021 heeft de MRb de tweede en meest recente WODC-monitor aangeboden aan de Tweede Kamer. De uitkomsten van deze monitor zijn inmiddels besproken met de Nederlandse Orde van Advocaten. Uit deze monitor komt als belangrijkste aandachtspunt naar voren dat de vergoedingen voor verhoorbijstand mogelijk niet in alle gevallen toereikend zijn. Op dit punt is inmiddels een afzonderlijk beleidstraject opgestart. Over de voortgang van dit traject zal de Tweede Kamer op de gebruikelijke momenten, zoals de voortgangsrapportages in het kader van de Stelselvernieuwing Rechtsbijstand, worden geïnformeerd.

De minister van J&V zegt toe een overzicht van de additioneel in private en politielabs uit te voeren forensische onderzoeken aan de Kamer te sturen

Parlementaire Agenda punt [31-10-2019] - Algemeen Overleg Forensisch onderzoek

Het onderwerp van deze brief maakt deel uit van een groter traject waarin uitvoering wordt gegeven aan de visie op forensisch onderzoek in de strafrechtketen van de minister uit 2018. Vanuit de ondermijningsmiddelen is daar 30 mln. euro voor beschikbaar en op dit moment wordt gekeken waar dat geld precies naartoe gaat (mede doordat het een oplopende reeks is). Er komt nu steeds meer zicht op welke onderzoeken naar private en politielabs zullen gaan en naar verwachting kunnen we binnen afzienbare tijd wel een brief naar de Kamer sturen om deze toezegging af te doen.

SJenV zegt in AO 7/11-2019 toe de Kamer na afloop van de pilot LVV te informeren.

Parlementaire Agenda punt [07-11-2019] - AO Vreemdelingen- en asielbeleid

De Kamer wordt naar verwachting in Q1 2023 geïnformeerd door middel van de beleidsreactie op het WODC-rapport over de evaluatie LVV

MRB zegt de Kamer toe dat de hoogte van de eigen bijdrage niet de sluitpost zal worden bij de herziening van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand. Als er tegenvallers zijn op andere terreinen zal de eigen bijdrage niet telkens opgehoogd moeten worden

Parlementaire Agenda punt [07-11-2019] - gesubsidieerde rechtsbijstand

Deze toezegging heeft de doorlopend aandacht van het programma Stelselvernieuwing Rechtsbijstand.

MJenV zal begin 2020 in het kader van de indigo-aanpak in gesprek gaan met de reclassering en het OM en de Kamer daarover informeren

Parlementaire Agenda punt [18-12-2019] - Algemeen Overleg Zeden

Met DGSenB DGPenV en DGRR vinden gesprekken plaats over de voortzetting van controle op gegevensdragers en wordt nagedacht over een inzet op de lange termijn.

De evaluatie van het nieuwe screeningsinstrumentarium komt periodiek terug in het Halfjaarbericht. Er zullen ook audits en steekproeven komen. De MJenV komt in de toekomst in een brief daar op terug.

Parlementaire Agenda punt [27-01-2020] - Wetgevingsoverleg 35 170 Screening ambtenaren van politie en politie-externen + 35 065 Wijzigingswet meldkamers

De wet is per 1 januari 2023 in werking getreden en De wet wordt geëvalueerd binnen 5 jaar na inwerkingtreding. De evaluatie ziet op de doeltreffendheid en de effecten van de wet in de praktijk

Minister JenV zegt de Kamer een brief toe over het in de praktijk benutten van het afnemen van handpalmafdrukken, waarbij ook wordt gekeken naar de delicten waarbij dat passend is.

Parlementaire Agenda punt [05-02-2020] - Algemeen Overleg Criminaliteitsbestrijding

Er wordt invulling gegeven aan deze toezegging. Uw Kamer wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

SJenV zegt toe te trachten met de Kamer na het meireces 2020 de resultaten te delen van de resultaten van de pilot versnellen Nigeriaanse asielzaken en mogelijk af te zien van de Dublinclaim

Uitgaande brief [10-03-2020] - TK Schriftelijke reactie op resterende vragen gesteld tijdens het AO Vreemdelingen- en asielbeleid d.d. 13 februari 2020

De feitelijke start van de pilot heeft als gevolg van de Corona maatregelen nog niet kunnen plaatsvinden i.v.m. het opschorten van het asiel- en terugkeerproces. Het asielproces is inmiddels weer opgestart, tweemaandelijks wordt bezien of de pilot alsnog kan starten.

De minister van J&V zegt toe dat de beleidsreactie op de rapportage van de procureur-generaal ingaat op de vraag of er minder verzet is tegen strafbeschikkingen louter vanwege de strafmaat

Parlementaire Agenda punt [04-03-2020] - Algemeen Overleg Strafrechtelijke onderwerpen

De rapportage is aan de Tweede Kamer gezonden. In de maand maart of april 2023 volgt een beleidsreactie.

MinRb zegt de Kamer toe dat als die regeling rond is en het verwijzingsportaal bankgegevens is opgezet, hij serieus zal kijken naar aansluiting door de deurwaarders.

Parlementaire Agenda punt [11-05-2020] - WGO Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Faillissementswet in verband met de herziening van het beslag- en executierecht (Kamerstuk 35225) + Wet homologatie onderhands akkoord (Kamerstuk 35249)

Verwijzingsportaal is nog niet gereed. Op het moment dat het gereed is wordt het gesprek gevoerd en aan de hand daarvan de Kamer geïnformeerd.

MJenV zegt toe in de tweede helft van het volgende jaar antwoord te zullen geven op de vraag of de bestuurlijke aanpak van providers, die niet zorgen voor het verwijderen van antisemitische content of andere hate speech, waardoor een centrale autoriteit een boete oplegt krijgen, werkt.

Parlementaire Agenda punt [01-07-2020] - Initiatiefnota «Over een effectievere aanpak van antisemitisme»

Bezien wordt of de bestuursrechtelijke aanpak van OKM en TOI effect sorteert en of het aanbeveling verdient om deze aanpak ook uit te breiden naar andere vormen van illegale content. In juni 2022 is een bestuursrechtelijke autoriteit opgeleverd, die momenteel verder wordt ingericht. De eerste serieuze evaluatie zal niet eerder dan in 2024 geëffectueerd kunnen worden.

SJenV zegt in uitgaande brief 1/7-2020 toe de Kamer voor de begrotingsbehandeling te informeren over aanscherping van het openbare ordebeleid

Uitgaande brief [01-07-2020] - TK Toezegging inzake mogelijke juridische belemmeringen intrekken verblijfsvergunning

Op 3 oktober 2022 is de Kamer per brief geïnformeerd over de uitspraak van de Raad van State. Het is onduidelijk wanneer deze we deze uitspraak mogen verwachten

SJenV zegt de Kamer in debat op 23/6-2020 , naar aanleiding van vragen van de leden van Doornhof (CDA), Karimi (GroenLinks), Kox (SP), Huizinga-Heringa (ChristenUnie) en Van Rooijen (50PLUS), toe het voorstel voor Rijkswet inperking gevolgen Brexit, zodra aangenomen, te contrasigneren en zal de wet in werking laten treden zodra blijkt dat het terugtredingsakkoord de rechten van de Nederlanders in het VK niet voldoende waarborgt, en zal zodra een motie in de Tweede Kamer wordt aangenomen over de inwerkingtreding hier snel en zorgvuldig over oordelen. (T02983)

Parlementaire Agenda punt [23-06-2020] - Plenair debat iz Voorstel van Rijkswet van de leden Sjoerdsma, Asscher, Van Otterloo, Van Wijngaarden en Van Ojik houdende regels inzake het creëren van tijdelijke uitzonderingen op de Rijkswet op het Nederlanderschap (Rijkswet

Inwerkingtreding van de wet is (nog) niet aan de orde; eea is afhankelijk van hoe het VK het terugtrekkingsakkoord uitvoert

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Rooijen (50PLUS), toe te kijken of er, naast de huidige informatievoorzieningen, er nog andere mogelijkheden zijn om met name kwetsbare groepen, zoals ouderen, voor te lichten over het voorstel voor Rijkswet inperking gevolgen Brexit (T02984)

Parlementaire Agenda punt [23-06-2020] - Plenair debat iz Voorstel van Rijkswet van de leden Sjoerdsma, Asscher, Van Otterloo, Van Wijngaarden en Van Ojik houdende regels inzake het creëren van tijdelijke uitzonderingen op de Rijkswet op het Nederlanderschap (Rijkswet

Inwerkingtreding van de wet is (nog) niet aan de orde; eea is afhankelijk van hoe het VK het terugtrekkingsakkoord uitvoert

MRb zegt de Kamer toe bij de evaluatie van doeltreffendheid en de effect van het tegengaan van huwelijkse gevangenschap ook de positie van kinderen mee te nemen

Parlementaire Agenda punt [09-11-2020] - Wetgevingsoverleg Tegengaan huwelijkse gevangenschap en enige andere onderwerpen (35348)

De Wet tegengaan huwelijkse gevangenschap is recent behandeld in de Eerste Kamer. Deze toezegging wordt betrokken bij de evaluatie die binnen vijf jaar na inwerkingtreding van de wet aan de Tweede Kamer wordt verzonden.

MRb zegt de Kamer toe om, als bij het onderzoeken of huwelijkse uitbuiting beter kan worden aangepakt door het onder te brengen bij de definitie van mensenhandel de conclusie is dat dit niet gaat helpen, uit te zoeken wat dan wel kan helpen

Parlementaire Agenda punt [09-11-2020] - Wetgevingsoverleg Tegengaan huwelijkse gevangenschap en enige andere onderwerpen (35348)

Dit punt is meegenomen in het wetsvoorstel en de novelle Tegengaan huwelijkse gevangenschap en andere onderwerpen, dat op 22 februari j.l. in de Eerste Kamer is besproken.

MRb zegt de Kamer toe dat 128, lid 6 Wet op de rechterlijke organisatie naar analogie zal worden toegepast als het gaat om aanwijzingen richting het Openbaar Ministerie bij een verbodsverzoek in civielrechtelijke zin (toepassing artikel 2:20 BW).

Parlementaire Agenda punt [05-10-2020] - Wetgevingsoverleg inbreng verslag Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek ter verruimingvan de mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen (35366)

Dit is een motie voor het geval de MJenV diens bevoegdheid inzet om het Openbaar Ministerie een aanwijzing te geven op basis van de Wet op de rechterlijke organisatie. Dus een motie over een situatie die zich nog niet heeft voorgedaan.

MinSZW zegt in WGO 12/11 toe de Kamer (samen met SJenV) te informeren over de uitkomst van de consultaties naar aanleiding van de taaleis B1 ten behoeve van naturalisatie

WGO 12 november 2020

Nog steeds in consultatie.

SJenV zegt toe ook bij andere ministeries in te zetten voor de chatfunctie voor slachtoffers van mensenhandel (n.a.v. rapport NRM)

Parlementaire Agenda punt [25-11-2020] - Begrotingsbehandeling ministerie van Justitie en Veiligheid

Brief zit in de lijn. Brief is een beleidsreactie op het Verwey Jonker rapport, opgesteld met VWS in de lead, VNG, DGSenB en DRC.

SJenV zegt de Eerste Kamer een afschrift toe van haar brief aan de Tweede Kamer inzake eventuele aanscherming van het beleid rondom het intrekken en verlenen van verblijfsvergunningen (35.210 VI) (T02992)

Uitgaande brief [26-10-2020] - Antwoorden vragen inzake mogelijke juridische belemmeringen bij intrekken verblijfsvergunning

In afwachting van de uitspraak van de Raad van State.

MJenV zegt de Kamer toe onderzoek te laten verrichten naar geweld tegen journalisten.

Parlementaire Agenda punt [26-01-2021] - Behandeling van de Wet uitbreiding taakstrafverbod (35528)

Het onderzoek is geagendeerd bij het WODC en wordt momenteel uitgevoerd. Oplevering onderzoek eind januari 2023 verwacht.

De MRb zegt toe het specifieke punt van de veroordeelde mensen in DJI echt specifiek mee te nemen in de evaluatie (De ggz-wetgeving bevat ook evaluatiebepalingen).

Parlementaire Agenda punt [10-12-2020] - Notaoverleg Gevangeniswezen en tbs

Deze toezegging wordt meegenomen bij de evaluatie van de Wfz. De evaluatie vindt binnen 5 jaar en na 10 jaar plaats. De kamer wordt tzt (2024) geïnformeerd.

T03282 - De MRb zegt de Eerste Kamer toe dat er in het traject omtrent de modernisering van het Wetboek van Strafvordering wordt meegenomen of er in plaats van een limitatieve opsomming met betrekking tot de spreekgerechtigden op een zitting, kan worden volstaan met een algemeen materieel criterium. Dit criterium moet passend zijn binnen het kader van EU-regelgeving.

Parlementaire Agenda punt [13-04-2021] - Wijziging van het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafrecht in verband met de nadere versterking van de positie van het slachtoffer in het strafproces (Wet uitbreiding slachtofferrechten) 35349

Dit punt wordt meegenomen in het traject v.d. modernisering van het Wetboek van Strafvordering.

De MRb zegt de Eerste Kamer toe dat slachtoffers en nabestaanden door het OM goed geïnformeerd worden (met name bij het hoger beroep) over verzoeken tot wijziging van de voorwaarden voor tbs of PIJ-maatregel en worden adequaat opgeroepen voor de TUL-zittingen, zodat zij het spreekrecht dat ze door de Wet uitbreiding slachtofferrechten krijgen, daadwerkelijk kunnen gaan uitoefenen.

Parlementaire Agenda punt [13-04-2021] - Wijziging van het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafrecht in verband met de nadere versterking van de positie van het slachtoffer in het strafproces (Wet uitbreiding slachtofferrechten) 35349

Mogelijkerwijs meenemen in implementatie van WUS, dan wel mee laten lopen in het uitwerken van het bestuurlijk akkoord I&R in de tenuitvoerlegging. Voorzien voor eerste helft 2023.

De MRb zegt de Eerste Kamer toe dat er een evaluatie van de Wet uitbreiding slachtofferrechten wordt gehouden waarin er onder andere kostenaspecten van de wet aan de orde zullen komen.

Parlementaire Agenda punt [13-04-2021] - Wijziging van het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafrecht in verband met de nadere versterking van de positie van het slachtoffer in het strafproces (Wet uitbreiding slachtofferrechten) 35349

Twee jaar na de inwerkingtreding van de wet. Verwacht in 2025.

MRb zegt toe de mogelijkheden voor meer gegevensbescherming in het bestuursrecht te bekijken en zal daarbij ook het artikel van de NTB 2021/62 betrekken (Van Nispen).

Parlementaire Agenda punt [20-05-2021] - Algemeen Overleg bescherming persoonsgegevens

Deze toezegging zal worden betrokken bij de beleidsreactie op het evaluatierapport over de UAVG, dat begin 2023 naar de Tweede Kamer zal worden gezonden

MRb zegt een Kamerbrief toe na afloop van de gerechtelijke procedures AP (Ellian).

Parlementaire Agenda punt [20-05-2021] - Algemeen Overleg bescherming persoonsgegevens

De gerechtelijke procedures van VoetbalTV (hoger beroep) is afgerond, maar die van de KNLTB is nog niet afgerond. Bij de laatste zaak zijn prejudiciele vragen gesteld aan het HvJEU. De uitkomst van die procedure moet worden afgewacht voor de Kamer kan worden geïnformeerd.

SJenV zegt in uitgaande brief d.d. 15 juni 2021 toe de Kamer op een later moment te informeren over de mogelijkheid van gebruik van ECRIS-TCN (third country nationals) binnen de asielprocedure en in de aanpak van overlastgevers.

Uitgaande brief [15-06-2021] - TK Beleidsreactie Inspectierapport Vervolgonderzoek naar de aanpak van overlastgevende asielzoekers

De Kamer wordt geïnformeerd wanneer er ontwikkelingen zijn

T03290 - MRb zegt de EK toe om, mocht het initiatiefvoorstel Kuiken uiteindelijk niet kunnen rekenen op een meerderheid in de EK, met de RvdR en het OM in overleg te gaan over een mogelijke versnelling van de nieuwe 2:20-procedure.

Parlementaire Agenda punt [15-06-2021] - Wetsvoorstel 35366 Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek ter verruiming van de mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen

De plenaire behandeling in de EK is op verzoek van de initiatiefnemers is aangehouden

SJenV zegt toe te (laten) onderzoeken in hoeverre het mogelijk is de kwantitatieve inzet van lichtere toezichtmaatregelen te meten.

Uitgaande brief [08-07-2021] - TK Beleidsreactie ACVZ-advies Samen werken aan terugkeer

De Kamer wordt naar verwachting in Q1 2023 geïnformeerd

MJenV zegt de Kamer toe na inwerkingtreding in het regulier overleg met de rechtspraak de publicatie van uitspraken van de RC’s in overweging te geven. De EK wordt daarover geïnformeerd)

Parlementaire Agenda punt [23-03-2021] - Plenaire behandeling Initiatiefvoorstel 35 296 Wet handhaving kraakverbod (Voorstel van wet van de leden Koerhuis en Van Toorenburg tot wijziging van het Wetboek van Strafvordering in verband met het wijzigen van de rechterlijke procedure voor de beoordeling van de rechtmatige binnentreding van een woning of lokaal met als doel het verwijderen van personen alsmede voorwerpen die daar worden aangetroffen)

Deze toezegging zal worden meegenomen in de brief over de nulmeting die voor de zomer nog verstuurd zal worden.

De MJenV zegt toe dat twee jaar na inwerkingtreding de wet wordt geëvalueerd.

Parlementaire Agenda punt [23-03-2021] - Plenaire behandeling Initiatiefvoorstel 35 296 Wet handhaving kraakverbod (Voorstel van wet van de leden Koerhuis en Van Toorenburg tot wijziging van het Wetboek van Strafvordering in verband met het wijzigen van de rechterlijke procedure voor de beoordeling van de rechtmatige binnentreding van een woning of lokaal met als doel het verwijderen van personen alsmede voorwerpen die daar worden aangetroffen)

Het WODC heeft de taak op zich genomen om een monitoringmechanisme op te zetten, teneinde de evaluatie na twee jaar (na 1 juli 2024, aangezien de wet per 1 juli 2022 in werking is getreden) te vergemakkelijken. De nulmeting, die op de situatie voorafgaand aan de inwerkingtreding ziet, wordt in het voorjaar van 2023 opgeleverd.

SJenV zegt toe een externe auditcommissie op te richten die de totstandkoming van de MPP structureel toetst, vanaf 2022

Uitgaande brief [12-07-2021] - TK Beleidsreactie Governance Meerjaren Productie Prognose migratieketen (MPP)

De Kamer wordt naar verwachting in Q1 2023 geïnformeerd

SJenV zegt toe (onderdelen van) de MPP beschikbaar te stellen voor openbare inzage.

Uitgaande brief [12-07-2021] - TK Beleidsreactie Governance Meerjaren Productie Prognose migratieketen (MPP)

De Kamer wordt naar verwachting in Q1 2023 geïnformeerd

MJenV zegt toe de implementatie van de verbetermaatregelen naar aanleiding van de aanbevelingen van de ARK nauwlettend te volgen en de Kamer nader te berichten over de verdere voortgang

Uitgaande brief [16-07-2021] - TK Voortgang toezegging en opvolging van de ARK aanbevelingen inzake cybersecurity grenstoezicht Schiphol

De Kamer wordt naar verwachting in Q1 2023 geïnformeerd

MJenV zegt toe dat de uitkomsten van het onderzoek dat in 2022 zal worden uitgevoerd door de Politieacademie naar de bekendheid van het Handelingskader gerapporteerd zullen worden aan de Kamer. Verder wordt hier jaarlijks een update van verstrekt aan de Kamer

Parlementaire Agenda punt [09-09-2021] - Dertigledendebat over etnisch profileren door de politie

Dit onderzoek wordt momenteel uitgevoerd door politie. Uw Kamer wordt middels het eerste halfjaarbericht politie 2023 over deze toezegging geïnformeerd.

SJenV zegt toe de Kamer medio 2022 nader te informeren over het beleidskader voor de aanpak van mensensmokkel.

Uitgaande brief [20-09-2021] - TK Beleidsreactie Inspectierapport Opsporing Koninklijke Marechaussee; thema Mensensmokkel

De Kamer wordt naar verwachting in Q1 2023 geïnformeerd

MRb zegt de Kamer toe dat bij de evaluatie van de wet zal worden gekeken of een betere afspiegeling van vrouwen in raden van commissarissen doorwerkt in een betere afspiegeling van vrouwen in raden van bestuur.

Parlementaire Agenda punt [14-09-2021] - Plenaire behandeling 35628 Evenwichtiger verhouding tussen mannen en vrouwen in bestuur en raad van commissarissen + MinOCW

Aan deze toezegging zal uitvoering worden gegeven bij de evaluatie van de wet, vijf jaar na inwerkingtreding. De wet is op 1 januari 2022 inwerking getreden. De evaluatie vindt plaats in 2027.

T03279 - De Minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe, naar aanleiding van een opmerking van het lid Frentrop (FVD), om het aantal keren dat de bedenktijd wordt ingeroepen uiteindelijk ook te betrekken bij de tussentijdse evaluatie.

Parlementaire Agenda punt [16-03-2021] - Plenaire behandeling Wetsvoorstel Inroepen bedenktijd door bestuur van beursvennootschap (35367)

Dit wordt betrokken bij de tussentijdse evaluatie.

De MJenV zegt toe om in het vervolgonderzoek van het WODC naar high impact crimes de volgende twee elementen mee te nemen: 1. inzicht in waarom delinquenten zich op een bepaalde manier ontwikkelen en daarbij aandacht te hebben voor sociaaleconomische en demografische kenmerken en 2. de kwalitatieve component.

Parlementaire Agenda punt [01-12-2021] - Commissiedebat Criminaliteitsbestrijding

Het WODC heeft dit onderzoek opgenomen in de programmering voor 2023. De verwachting is dat de Kamer eind 2023 over de uitkomsten van het onderzoek geïnformeerd zal kunnen worden.

MJenV zegt de Kamer toe dat de Kamer nadere informatie ontvangt over de implementatie van de aanbeveling over cybersecurity op Schiphol (n.a.v. het ARK-rapport).

Parlementaire Agenda punt [01-12-2021] - Commissiedebat Online Veiligheid en Cybersecurity

De Kamer wordt naar verwachting in Q1 2023 geïnformeerd

MRB zegt de Kamer toe voor het einde van het jaar een brief te sturen over videoconferentie in de rechtspraak

Parlementaire Agenda punt [30-09-2021] - Commissiedebat Rechtspraak

Op 11 april 2022 is een tussenbericht gestuurd over videoconferentie in het civiel recht en het bestuursrecht. MRb zal de Kamer in het eerste kwartaal van nader informeren.

MRB zegt de Kamer toe om, als daar behoefte aan bestaat, een gesprek aan te gaan met de Friese rechtbanktolk die zijn werkzaamheden is gestopt

Parlementaire Agenda punt [30-09-2021] - Commissiedebat Rechtspraak

De betreffende Friese tolk is tevens de voorzitter van één van de acht beroepsorganisaties waar het departement minimaal 2x per jaar mee spreekt. Op 20 januari 2023 is (ambtelijk) met alle deelnemers uit de keten gesproken bij de Dag van de Tolkdienstverlening. Dit is als positief ervaren en zal 2x per jaar gecontinueerd worden.

MRB zegt de Kamer toe om in het najaar van 2022 een brief te sturen over benoemingen bij de rechtspraak.

Parlementaire Agenda punt [30-09-2021] - Commissiedebat Rechtspraak

De evaluatie van benoemingen van gerechtsbestuurders is eind 2022 afgerond. De resultaten komen, na analyse en vaststelling daarvan door de rechtspraak, in april/mei 2023 beschikbaar. De minister informeert de TK hierover naar verwachting in mei 2023.

MRb zegt de Kamer toe - de gevolgen van de updateverplichting voor de administratieve lastendruk voor ondernemers zorgvuldig te monitoren; - in de uitwerking hiervan mee te nemen dat kleine(re) ondernemers informatie en ook ondersteuning nodig hebben, i.h.b. t.a.v. verhouding t.o.v. fabrikanten/leveranciers; - een evaluatie van de wet (en met de Tweede Kamer overleggen over de evaluatiecriteria)

Parlementaire Agenda punt [26-01-2022] - Implementatiewet richtlijnen verkoop goederen en levering digitale inhoud (35 734)

In behandeling, EZK voortouw.

MJenV zegt de Kamer toe dat dat dit jaar nog een brief volgt over het stelsel in Italië en wat daarvan voor Nederland wordt geleerd

Parlementaire Agenda punt [27-01-2022] - Commissiedebat Georganiseerde criminaliteit en ondermijning

Verzending brief is uitgesteld tot oplevering WODC-rapport Italiaanse wetgeving. Daar is de Kamer per brief d.d. 22 december jl. over geïnformeerd. WODC-rapport wordt eind april opgeleverd, dus brief zal halverwege juni worden uitgestuurd.

MJenV zegt de Kamer toe in maart 2022 een brief te sturen over bewaken en beveiligen en daarin ook mogelijke scenario's van inzet van private beveiligers mee te nemen.

Parlementaire Agenda punt [27-01-2022] - Commissiedebat Georganiseerde criminaliteit en ondermijning

Ten aanzien van de scenario’s zitten we nog in de pilotfase, dit is eerder gemeld in CD. Indien er nieuwe ontwikkelingen zijn of een definitieve uitwerking kan worden gedeeld, wordt de Kamer daarover geïnformeerd.

De minister (MRb) zegt toe de kamer toe het onderzoek te sturen over zelfredzaamheid (t.a.v. gesubsidieerde rechtsbijstand) vóór de zomer aan de Kamer

Parlementaire Agenda punt [10-03-2022] - Debat hoofdlijnen beleid Ministerie van Justitie en Veiligheid

Er is vertraging ontstaan doordat de data van de Raad voor Rechtsbijstand minder eenvoudig te analyseren was op kinderopvangtoeslagzaken. De resultaten van het onderzoek worden begin 2023 verwacht.

MRb stuurt eind dit jaar evaluatie RIO naar de Kamer incl. beleidsreactie. Hierin wordt de vraag meegenomen of RIO ook voor minderjarigen van toegevoegde waarde kan zijn.

Parlementaire Agenda punt [17-03-2022] - Commissiedebat Justitiële Jeugd

Door de Minister voor Rechtsbescherming is toegezegd dat dit jaar nog een evaluatie van de pilot re-integratieofficier volgt en dat deze met een beleidsreactie naar de Kamer wordt verzonden. De resultaten van de evaluatie en de beleidsreactie worden eind 2023 verwacht.

De minister stuurt voor het einde van dit jaar de opties van het waarschuwings-alarmsysteem naar de Kamer en het plan zelf medio 2023.

Commissiedebat Taakdifferentiatie Brandweer en Crisisbeheersing 24/3

Uw Kamer is geïnformeerd over de opties van het WAS in de verzamelbrief van 24-01-2023. De verwachting is uw Kamer medio 2023 te kunnen informeren over het plan zelf.

MRB zegt de Kamer toe in het najaar 2022 het IBO met een kabinetsreactie met de Kamer te delen

Justitiële jeugd 17-03-2022

De beleidsreactie is op 24 februari jl. aan de Kamer verstuurd. TK Beleidsreactie IBO Jeugdcriminaliteit

De MRb zegt toe voor het zomerreces de Kamer te informeren over de verkenning naar de vervangende taakstraf.

Parlementaire Agenda punt [23-02-2022] - Commissiedebat Strafrechtelijke onderwerpen

We gaan binnen de verkenning naar het sanctiestelsel kijken of we de vvt kunnen beproeven. Voor de zomer van 2023 wordt de Kamer hier over geïnformeerd.

De MRb zegt de Kamer toe in een brief over straffen een reactie op het voorstel van het lid Sneller over een burgerforum inzake passende straffen mee te nemen.

Parlementaire Agenda punt [23-02-2022] - Commissiedebat Strafrechtelijke onderwerpen

De toezegging kan worden meegenomen bij de verkenning. Over de verkenning zal de Kamer voor het zomerreces worden geïnformeerd.

SJenV zegt de Kamer toe de leefomstandigheden van kinderen in Ter Apel structureel mee te nemen in de reactie op de Motie Bisschop over een robuuste asielketen

Parlementaire Agenda punt [19-04-2022] - GOEDGEKEURD, 1e IN RIJ: Mondelinge vraag van - het lid PODT (D66) aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, over het bericht ‘Kinderombudsvrouw: kinderen in Ter Apel verwaarloosd’ (Nos.nl, 15 april 2022)

De Kamer wordt naar verwachting in het voorjaar van 2023 hier nader over geïnformeerd

MRb zegt de Kamer toe oog te hebben voor het toezicht op het bewind over vermogen van minderjarigen en TK over dit vraagstuk te informeren

Parlementaire Agenda punt [24-03-2022] - Commissiedebat Personen- en familierecht

In behandeling.

MRb zegt de Kamer toe met een wetsvoorstel over draagmoederschap te komen na de zomer en daarbij de risico’s uit het rapport van de commissie Joustra te betrekken

Parlementaire Agenda punt [24-03-2022] - Commissiedebat Personen- en familierecht

De verwachting is dat het wetsvoorstel in Q2 2023 zal worden ingebracht in de Ministerraad, waarna de Kamer z.s.m. geïnformeerd zal worden.

MRb zegt de Kamer toe medio 2024 te komen met concrete resultaten over het expertiment, het digiplein, en professionalisering op het gebied van relatie- en scheidingsproblematiek

Parlementaire Agenda punt [24-03-2022] - Commissiedebat Personen- en familierecht

De Kamer wordt medio 2024 geïnformeerd over concrete resultaten over het experiment, het digiplein, en professionalisering op het gebied van relatie- en scheidingsproblematiek

MRb zegt toe de resultaten van het WODC-onderzoek over de effectiviteit van sanctiemogelijkheden bij omgangsproblematiek te delen met TK

Parlementaire Agenda punt [24-03-2022] - Commissiedebat Personen- en familierecht

De Kamer zal hier in het voorjaar 2023 over worden geïnformeerd.

MRb zegt de Kamer toe de inrichting van één loket en de hulpbehoeften van slachtoffers in september 2022 in kaart te hebben en de Kamer daarover te informeren.

Parlementaire Agenda punt [06-04-2022] - Commissiedebat Seksueel geweld en kindermisbruik

De Kamer wordt begin 2023 middels brief over de uitkomst van het onderzoek geïnformeerd.

SJenV zegt de Kamer toe de Kamer te informeren wanneer de delta tussen de beschikbare en benodigde plekken klein wordt

Parlementaire Agenda punt [21-04-2022] - Plenair debat over de stand van zaken rond coördinatie van de huisvesting, medische zorg, sociale voorzieningen, onderwijs en verdere integratie van Oekraïense vluchtelingen en de effecten hiervan voor de opvang van andere groepen asielzoekers en statushouders.

Beeld m.b.t. bezetting en capaciteit wordt continu gemonitord. De TK wordt regelmatig geïnformeerd over de stand van zaken.

SJenV zegt de Kamer toe dat vorderen (van leegstaande panden) alleen in noodsituaties aan de orde komt; SJenV zegt de Kamer toe dat hij de Kamer op voorhand informeert wanneer het kabinet over wenst te gaan tot vorderen, tenzij er sprake is van een noodsituatie waardoor dit op voorhand niet mogelijk is. Noodwetgeving zal niet worden ingezet voor niet-Oekraïners

Parlementaire Agenda punt [21-04-2022] - Plenair debat over de stand van zaken rond coördinatie van de huisvesting, medische zorg, sociale voorzieningen, onderwijs en verdere integratie van Oekraïense vluchtelingen en de effecten hiervan voor de opvang van andere groepen asielzoekers en statushouders.

Indien dit aan de orde zou komen, wordt deze toezegging gestand gedaan.

MVenJ zegt de Kamer toe dat er een onderzoek volgt naar het effect van de mogelijkheid van het Openbaar Ministerie om een hogere straf te eisen bij Veilige Publieke Taak-delicten op de strafoplegging door de rechter

Parlementaire Agenda punt [17-02-2022] - Commissiedebat Politie

Het WODC zal het onderzoeksrapport naar verwachting in het najaar 2023 aanbieden aan het ministerie van JenV..

MRb zegt de Kamer toe dat de rule of law als leidend principe wordt meegenomen in het tripartite overleg.

Parlementaire Agenda punt [14-04-2022] - Commissiedebat conceptopdracht Staatscommissie Rechtsstaat

I.v.m. vertraging van de formele instelling van de staatscommissie laat de verzamelbrief met een reactie op de motie en toezeggingen tot nader order op zich wachten.

MRb zegt de Kamer toe dat in dit tripartite overleg tevens de aspecten samenwerking tussen de staatsmachten, eventueel te nauwe betrokkenheid en de benoemingen in nevenfuncties, zoals ingebracht door rapporteur Omtzigt, zullen worden betrokken.

Parlementaire Agenda punt [14-04-2022] - Commissiedebat conceptopdracht Staatscommissie Rechtsstaat

I.v.m. vertraging van de formele instelling van de staatscommissie laat de verzamelbrief met een reactie op de motie en toezeggingen tot nader order op zich wachten.

MRb zegt de Kamer toe dat de begeleidingscommissie ook tripartite wordt samengesteld, dus Tweede Kamer, Eerste Kamer en rechterlijke macht.

Parlementaire Agenda punt [14-04-2022] - Commissiedebat conceptopdracht Staatscommissie Rechtsstaat

I.v.m. vertraging van de formele instelling van de staatscommissie laat de verzamelbrief met een reactie op de motie en toezeggingen tot nader order op zich wachten.

MRb zegt de Kamer toe dat de suggestie van een red team rechtsstaat aan de staatscommissie wordt meegegeven. Dit is dan een red team dat input geeft aan de staatscommissie.

Parlementaire Agenda punt [14-04-2022] - Commissiedebat conceptopdracht Staatscommissie Rechtsstaat

I.v.m. vertraging van de formele instelling van de staatscommissie laat de verzamelbrief met een reactie op de motie en toezeggingen tot nader order op zich wachten.

Mrb zegt de Kamer toe dat in de opdracht aan het einde van de eerste alinea ook de rechterlijke macht wordt genoemd. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft hier aan toegevoegd dat dit punt samenhangt met de toezegging

Parlementaire Agenda punt [14-04-2022] - Commissiedebat conceptopdracht Staatscommissie Rechtsstaat

I.v.m. vertraging van de formele instelling van de staatscommissie laat de verzamelbrief met een reactie op de motie en toezeggingen tot nader order op zich wachten.

MVenJ zegt de Kamer toe om voor de zomer schriftelijk terug te komen met een reflectie op de groepsaansprakelijkheid. Hierin worden de gedragsaspecten meegenomen. In dezelfde brief zal ook uiteengezet worden welke effectieve routes er zijn voor het verhalen van schade op daders.

Parlementaire Agenda punt [12-05-2022] - Commissiedebat Jaarwisseling

Toezegging verhalen van schade op daders is afgedaan met brief (4364987) van 12 december 2022 Toezeggingen CD Jaarwisseling en VKC-verzoek ADO Den Haag. Toezegging verruiming groepsaansprakelijkheid openlijke geweldpleging zal worden opgepakt met toezegging testcase CD Politie 22 december 2022.

MRb zegt de kamer toe dat er standaard een procesbegeleider komt voor ouders bij een uithuisplaatsing. Dit kan een gedragswetenschapper, mediator of advocaat zijn. De vorm wordt uitgewerkt.

Parlementaire Agenda punt [12-05-2022] - Plenair debat over problemen met uithuisplaatsingen van kinderen + MP

De juridische ondersteuning aan kinderen en ouders bij uithuisplaatsingen wordt beproefd in een pilot kosteloze rechtsbijstand. De pilot wordt gemonitord. Op basis van de uitkomsten van de monitoring neemt MRb een besluit over of en hoe hij kosteloze rechtsbijstand structureel gaat vormgeven.

MRb zegt de Kamer toe zoveel mogelijk data te verzamelen om inzicht te krijgen in vrijwillige uithuisplaatsingen bij gedupeerden

Parlementaire Agenda punt [12-05-2022] - Plenair debat over problemen met uithuisplaatsingen van kinderen + MP

Deze toezegging is gestand gedaan door verzending van de tweede voortgangsrapportage aanpak uithuisplaatsingen kinderopvangtoeslag d.d. 1 november 2023.

MRb zegt de kamer toe om te bezien of de werkwijze van het Ondersteuningsteam ook voor andere (niet-gedupeerde) ouders met een uithuisplaatsing kan worden ingezet.

Parlementaire Agenda punt [12-05-2022] - Plenair debat over problemen met uithuisplaatsingen van kinderen + MP

Deze toezegging wordt momenteel nader uitgewerkt en hangt ook samen met de toezegging om een procesbegeleider aan te stellen voor ouders bij een uithuisplaatsing. De Kamer zal zo spoedig mogelijk hierover geïnformeerd worden.

MRb zegt de Kamer toe om te bespreken met de Gecertificeerde Instellingen dat “niets doen” ook een optie is, vanuit het besef dat we erg risicomijdend zijn geworden.

Parlementaire Agenda punt [12-05-2022] - Plenair debat over problemen met uithuisplaatsingen van kinderen + MP

De wijze van uitvoering en de consequenties van deze toezegging moet met de ketenpartners nader worden besproken. De kamer wordt zo snel mogelijk geïnformeerd over de uitkomsten hiervan.

MRb zegt de Kamer toe bij het College van pg’s onder de aandacht te brengen of shunning onder de reikwijdte van het huidig wettelijk instrumentarium kan vallen.

Parlementaire Agenda punt [01-06-2022] - Slachtofferbeleid

Afgedaan met: Uitgaande brief [07-02-2023] - TK Beleidsreactie WODC onderzoek onbelemmerd spreekrecht

MRb zegt de Kamer toe in een gesprek met het College van pg’s het waarborgen van het spreekrecht en de problematiek gegevensuitwisseling OM-SHN te adresseren. Over de uitkomst van het gesprek wordt de Kamer na de zomer geïnformeerd via een aparte brief.

Parlementaire Agenda punt [01-06-2022] - Slachtofferbeleid

Afgedaan met: Uitgaande brief [07-02-2023] - TK Beleidsreactie WODC onderzoek onbelemmerd spreekrecht

MRb zegt de Kamer toe te kijken bij de evaluatie van de Wet langdurig toezicht of de verlenging van de proeftijd ook daadwerkelijk in de praktijk goed werkt. MRb zal dit meenemen in de evaluatie Wet langdurig toezicht.

Parlementaire Agenda punt [01-06-2022] - Slachtofferbeleid

Dit wordt meegenomen in de brede evaluatie WLT. Dit is naar verwachting in de loop van 2023 afgerond.

MRb zegt de Kamer toe medio 2023 te bezien hoe het staat met het nationaal keurmerk letselschade

Parlementaire Agenda punt [01-06-2022] - Slachtofferbeleid

MRb zegt de Kamer toe medio 2023 te bezien hoe het staat met het nationaal keurmerk letselschade.

MRb zegt de Kamer toe bij de Stas OCW aan te kaarten of zij met hoofdredacteuren van de media in gesprek kan gaan om het publiceren van volledige namen van slachtoffers tegen te gaan. De uitkomst hiervan wordt meegenomen in de voortgangsrapportage.

Parlementaire Agenda punt [01-06-2022] - Slachtofferbeleid

Afgedaan met: Uitgaande brief [03-11-2022] - TK Voortgangsbrief Slachtofferbeleid Beleidskeuzes uitgelegd

MRb zegt de Kamer toe een eenduidig landelijke werkwijze te regelen m.b.t. het reinigen van een plaats delict, wanneer dit een woning betreft, en informeert de Kamer eind 2022 over deze werkwijze.

Parlementaire Agenda punt [01-06-2022] - Slachtofferbeleid

Kamer wordt dit jaar over de nieuwe werkwijze geïnformeerd.

MRB zegt de Kamer toe aan de politie over te brengen dat tot die tijd (totdat de eenduidig landelijke werkwijze schoonmaak plaats delict is geregeld) in voorkomende gevallen de schoonmaak geregeld moet worden.

Parlementaire Agenda punt [01-06-2022] - Slachtofferbeleid

Hier worden momenteel met de politie afspraken over gemaakt.

MRb zegt de Kamer toe om na te gaan of de besluitvorming over modernisering van het geweldscriterium naar voren kan worden gehaald, om dit waar mogelijk parallel te laten lopen met de inwerkingtreding van de wet seksuele misdrijven

Parlementaire Agenda punt [01-06-2022] - Slachtofferbeleid

Dit project loopt parallel met de inwerkingtreding van de wet seksuele misdrijven. Naar verwachting is dit begin 2024 gereed.

MRb zegt de Kamer toe op basis van de doorrekening op uitvoerbaarheid en financiële impact met een integrale inhoudelijke beleidsreactie te komen op de voorstellen van de Commissie Donner, naar verwachting volgt deze eind 2022

Parlementaire Agenda punt [01-06-2022] - Slachtofferbeleid

Kamer wordt voor de zomer van 2023 geinformeerd.

MRb herhaalt de toezegging van MJenV een standpunt in te nemen over de inrichting van een meldpunt gesloten gemeenschappen nadat het rapport van de Commissie Hendriks (1 november) is verschenen, en de Kamer hierover te informeren

Parlementaire Agenda punt [01-06-2022] - Slachtofferbeleid

De verwachting is dat uw Kamer voor de zomer 2023 wordt geïnformeerd over het standpunt van MJenV m.b.t. de inrichting van een meldpunt n.a.v. de aanbevelingen van het rapport van de commissie Hendriks.

MRb zegt toe bij de taakoverdracht naar het CJIB in het eerste kwartaal van 2023 aandacht te hebben voor het verstrekken van een afschrift van het vonnis aan het slachtoffer en zal hier in de voortgangsrapportages op terug komen.

Parlementaire Agenda punt [01-06-2022] - Slachtofferbeleid

De Kamer wordt in het voorjaar 2023 geïnformeerd.

MJenV zegt de Kamer toe het verzoek om onderzoek naar het handelen van de NCTV in afgelopen jaren (DENK) mee te nemen in de uitvoering van het verzoek van Omtzigt over verzamelde informatie over politici, als ook het verzoek van BIJ1 naar aanleiding van verzoeken van Kamerlid Omtzigt en DENK. Concreet vraagt het verzoek om nadere duiding van de procedure voor burgers die door NCTV zijn gevolgd om hun recht te halen, en aan te geven of hindernissen zijn weggenomen en welke resultaten dit heeft opgeleverd

Parlementaire Agenda punt [02-06-2022] - Debat over de werkwijze van de NCTV

Toezegging uit Debat over de werkwijze van de NCTV. Grotendeels meegenomen in brief voor het zomerreces. Gesprekken lopen nog; mogelijk wordt hier in de volgende brief wederom nader op ingegaan.

MJenV zegt toe om gesprek te voeren met bestuurders van moskeeën

Parlementaire Agenda punt [02-06-2022] - Debat over de werkwijze van de NCTV

Als minister van Erediensten is hier doorlopend aandacht voor.

MJenV zegt toe om voor/in het wetsvoorstel algemene termen te specificeren. Mede met oog op het feit dat de discussie op de eigenstandige analysetaak van de NCTV zit.

Parlementaire Agenda punt [02-06-2022] - Debat over de werkwijze van de NCTV

Kamer wordt hier naar verwachting nader over geïnformeerd in de Nota van Wijziging.

MJenV zegt toe om mee te nemen in het proces of verschillende partijen (Tweede Kamer, kritische organisaties, Raad van State) meegenomen kunnen worden in een mogelijke Nota van Wijziging. Een brede consultatie is de wens vanuit de TK

Parlementaire Agenda punt [02-06-2022] - Debat over de werkwijze van de NCTV

De Nota van Wijziging wordt na besluitvorming in de MR aan de Raad van State verzonden. Na advisering zal dit verwerkt worden en zal de Nota van Wijziging aangeboden worden aan de Kamer.

MJenV zegt toe om in het najaar terug te komen op de kerntaken (analyse en coördinatie) bij de behandeling van het wetsvoorstel. Wat is de toegevoegde waarde NCTV t.o.v. andere actoren

Parlementaire Agenda punt [02-06-2022] - Debat over de werkwijze van de NCTV

Kamer wordt hier naar verwachting nader over geïnformeerd in de Nota van Wijziging.

MJenV zegt toe om in het wetsvoorstel terug te komen op het hoe de toezichtstaken zijn ingevuld en hoe dat in het wetsvoorstel vorm krijgt

Parlementaire Agenda punt [02-06-2022] - Debat over de werkwijze van de NCTV

Kamer wordt hier naar verwachting nader over geïnformeerd in de Nota van Wijziging.

MJenV zegt toe om in het najaar terug te komen op waarborgen die zijn ingebouwd in het wetsvoorstel, zodat personen, organisaties etc. niet onrechtmatig kunnen worden gevolgd

Parlementaire Agenda punt [02-06-2022] - Debat over de werkwijze van de NCTV

Kamer wordt hier naar verwachting nader over geïnformeerd in de Nota van Wijziging.

MRb zegt de kamer toe om in begin november een brief op te sturen over de invoeringstoets naar de Kamer met specifiek het perspectief van lvb’ers in acht genomen.

Parlementaire Agenda punt [15-06-2022] - Gevangeniswezen en tbs

TK is begin november geïnformeerd over proces invoeringstoets. In deze brief is nogmaals genoemd dat er in de invoeringstoets expliciet stil wordt gestaan bij mogelijke knelpunten voor de groep lvb gedetineerden. In het voorjaar van 2023 wordt de Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van de invoeringstoets.

MRb zegt de kamer toe om per brief te laten weten wat hij doet bewaarders te beschermen in de gevangenis en voor het uitzetten van asielzoekers en statushouders in de gevangenis na het uitzitten van hun straf.

Parlementaire Agenda punt [15-06-2022] - Gevangeniswezen en tbs

In behandeling. Kamer wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

MJenV zegt de Kamer toe de vraag te geleiden over wat er gebeurd is met de geregistreerde meldingen antisemitisme door aan de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB).

Parlementaire Agenda punt [22-06-2022] - Wetgevingsoverleg over het Slotwet en Jaarverslag 2021

De vraag is doorgeleid aan de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB). Naar verwachting kan de vraag in Q1 2023 beantwoord worden.

MRb zegt de Kamer toe dat er in het najaar een Italiëbrief zal komen.

Parlementaire Agenda punt [22-06-2022] - Wetgevingsoverleg over het Slotwet en Jaarverslag 2021

Interne gesprekken lopen over de inhoud van de brief. Eerste concept zal in september worden opgesteld. Verwachting is dat verzending eind 2022 haalbaar is.

MJenV zegt de Kamer toe voor het eind van het jaar een brief te sturen over het idee van een aparte rechtsgang ondermijnende criminaliteit

Parlementaire Agenda punt [15-06-2022] - Commissiedebat Georganiseerde criminaliteit, ondermijning en criminaliteitsbestrijding

Wordt meegenomen in de brief over de Italiaanse aanpak. zie relnr. 113790.

SJenV zegt toe voor de begrotingsbehandeling met een langetermijnvisie te komen

Parlementaire Agenda punt [06-07-2022] - Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid - voortzetting

De Kamer wordt geïnformeerd door middel van de fundamentele heroriëntatie die naar verwachting eind 2023 naar de Kamer wordt gezonden

MJenV zegt de Kamer toe te onderzoeken op welke manier flexibiliteit geborgd kan worden in het LFNP naar voorbeeld Bureau Bijzondere Instroom Defensie

Parlementaire Agenda punt [07-07-2022] - Commissiedebat Politie

Deze toezegging wordt meegenomen in de arbeidsmarktstrategie. De arbeidsmarktstrategie wordt eind maart 2023 met de Tweede Kamer gedeeld.

De MRb zegt de Kamer toe om in de brief over het proces ten aanzien van de verbetering van de toegang tot het recht de kamer te informeren over de vergoeding van strafmediators.

Parlementaire Agenda punt [22-06-2022] - Commissiedebat Arbitrage, mediation en herstelrecht

Dit wordt meegenomen in een brief over toegang tot het recht die naar verwachting in de loop van 2023 wordt verzonden.

De MRb zegt de Kamer toe het knelpunt inzake de verstrekking van gegevens door het OM aan Perspectief Herstelbemiddeling nader te onderzoeken en hiervoor in overleg gaat met politie, OM en Perspectief Herstelbemiddeling om te vragen wat er schort en welke afspraken er kunnen worden gemaakt. De uitkomsten worden meegenomen in de brief die vóór de begroting uitgaat.

Parlementaire Agenda punt [22-06-2022] - Commissiedebat Arbitrage, mediation en herstelrecht

De Kamer is hierover procedureel geïnformeerd in de brief over de afdoening van de motie van Mutluer die voor de begrotingsbehandeling aan de TK is gestuurd. In de volgende voortgangsbrief over herstelrecht die na de zomer aan de Kamer wordt gestuurd zal hierop inhoudelijk worden ingegaan.

MJenV zegt toe de Kamer te informeren over de uitkomsten van de evaluatie, uitgevoerd door het WODC, inzake de wet drugs in het verkeer.

Parlementaire Agenda punt [02-12-2021] - Commissiedebat Verkeersveiligheid

De evaluatie is gestart. De begeleidingscommissie is twee keer bij elkaar gekomen. Het afgeronde onderzoeksrapport wordt voor de zomer van 2023 opgeleverd, Q2 2023.

MRb zegt toe in gesprek te gaan met betrokkenen bij binnenlandse afstand en adoptie, zoals Verleden in Zicht, over de aansprakelijkstelling naar aanleiding van de privacyschending bij het onderzoek naar binnenlandse adoptie.

Parlementaire Agenda punt [16-06-2022] - Commissiedebat adoptie

Deze gesprekken zijn momenteel nog gaande. De Kamer zal na afronding van de gesprekken geïnformeerd over de uitkomsten.

MVWS zegt de Kamer toe de juridische verkenning in het kader van het strafbaar stellen van matchfixing voor het eind van het jaar (half november 2022) af te ronden. Deze verkenning onderzoekt wat de toegevoegde waarde is van het expliciet (nader) strafbaar stellen van matchfixing.

Matchfixing 29-6-2022

JenV is bezig met de juridische verkenning waaronder de inventarisatie van de internationale ervaringen rondom strafbaarstelling. Over de voortgang van de verkenning wordt de TK in het voorjaar geïnformeerd.

SJenV zegt de Kamer een evaluatie van het proces rondom de situatie in Ter Apel toe voor het voorjaar

Parlementaire Agenda punt [08-09-2022] - Plenair debat over de asielopvang

In afwachting van het inspectierapport; de Kamer wordt naar verwachting in Q2 2023 geïnformeerd

SJenV zegt een beleidsreactie toe op het inspectierapport over de situatie in Ter Apel binnen drie weken na verschijnen van het rapport

Parlementaire Agenda punt [08-09-2022] - Plenair debat over de asielopvang

In afwachting van het inspectierapport; de Kamer wordt naar verwachting in Q2 2023 geïnformeerd

SJenV zegt de Kamer een brief toe over de evaluatie van de maatregelen om de asielinstroom te beperken

Parlementaire Agenda punt [08-09-2022] - Plenair debat over de asielopvang

Gaat naar verwachting mee in MPP-brief van eind maart.

SJenV zegt toe de Kamer een periodieke te informeren (maandelijks / 6-wekenlijks) over de voortgang van het aantal gerealiseerde opvangplekken

Parlementaire Agenda punt [08-09-2022] - Plenair debat over de asielopvang

Loopt, de Kamer wordt periodiek geïnformeerd met een brief over de actuele opvangsituatie.

MRb zegt de Kamer toe om de uitvoeringsconsequenties van een mogelijkheid van een geslachtsnaamwijziging gedurende een jaar na de geboorte te bespreken met gemeenten en meenemen in het licht van de evaluatie elektronische dienstverlening van de burgerlijke stand in 2023.

Parlementaire Agenda punt [07-09-2022] - Wijziging van enige bepalingen in Boek 1 en Boek 10 van het Burgerlijk Wetboek en van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek van Bonaire, Sint Eustatius en Saba met betrekking tot de keuze van de geslachtsnaam (introductie gecombineerde geslachtsnaam)) (35 990)

Evaluatie loopt. De resultaten zijn naar verwachting na de zomer beschikbaar.

MRb zegt de Kamer toe om de mogelijkheid om de naamskeuze ook schriftelijk te doen in plaats van aan de balie en een elektronische naamskeuze te overwegen in het licht van de evaluatie van de burgerlijke stand in 2023.

Parlementaire Agenda punt [07-09-2022] - Wijziging van enige bepalingen in Boek 1 en Boek 10 van het Burgerlijk Wetboek en van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek van Bonaire, Sint Eustatius en Saba met betrekking tot de keuze van de geslachtsnaam (introductie gecombineerde geslachtsnaam)) (35 990)

De evaluatie loopt. De resultaten zijn waarschijnlijk na de zomer beschikbaar.

MRb zegt de Kamer toe de gronden waarop naamswijziging mogelijk is en het proces en de kosten die daaraan verbonden zijn, nader door te lichten ter voorbereiding van een aanpassing van het Besluit geslachtsnaamwijziging.

Parlementaire Agenda punt [07-09-2022] - Wijziging van enige bepalingen in Boek 1 en Boek 10 van het Burgerlijk Wetboek en van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek van Bonaire, Sint Eustatius en Saba met betrekking tot de keuze van de geslachtsnaam (introductie gecombineerde geslachtsnaam)) (35 990)

De voor de doorlichting benodigde onderzoeken worden momenteel vormgegeven. De Kamer zal hier zo spoedig mogelijk over geïnformeerd worden.

SJenV zegt toe voorafgaand met de Kamer te communiceren over de uitkomsten van het TNO-rapport en de reactie daarop van de IND. Voordat er sprake is van een onomkeerbaar besluit, zal SJenV dat eerst met de Kamer communiceren en, als de Kamer daar prijs op stelt, bespreken.

Parlementaire Agenda punt [15-09-2022] - Plenair Dertigledendebat over het bericht dat de IND zich schuldig zou maken aan etnisch profileren (+ stas Van Huffelen)

De Kamer wordt naar verwachting in maart 2023 geïnformeerd

MJenV zegt de Kamer toe eerder te informeren over de stand van zaken integratie NCSC, DTC en CSIRT-DSP bij het laatste Commissiedebat Online Veiligheid en Cybersecurity voor het zomerreces

Parlementaire Agenda punt [14-09-2022] - Commissiedebat Online veiligheid en cybersecurity

Volgt uit het commissiedebat Online Veiligheid en Cybersecurity van 14 september. Brief is voorzien voor mei 2023.

SJenV zegt toe ernaar te streven het wetsvoorstel ongewenstverklaring voor de begrotingsbehandeling in consultatie te brengen.

Parlementaire Agenda punt [21-09-2022] - Algemene Politieke Beschouwingen

In afwachting van kabinetsbespreking.

Kabinet (MJenV) zegt toe voor de zomer van 2023 een brief aan de te Kamer zenden over het heroverwegen van een planbureau voor veiligheid, mede in het licht van de ervaringen met de Nationale Veiligheidsraad die nu wordt opgezet.

Parlementaire Agenda punt [21-09-2022] - Algemene Politieke Beschouwingen

Volgt uit de Algemene Politieke Beschouwingen. Er hebben inmiddels enkele reguliere Nationale Veiligheidsraden plaatsgevonden. De Kamer wordt voor de zomer nader geïnformeerd.

SJenV zegt de Kamer een analyse toe over het verschil in het Nederlandse inwilligingspercentage (TZ202210156)

Parlementaire Agenda punt [12-10-2022] - Commissiedebat JBZ-Raad (13-14 oktober) Luxemburg - deel migratie

De Kamer wordt naar verwachting in Q1 geïnformeerd

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe in het eerste kwartaal van 2023 een brief te sturen over de transparantie en het depolitiseren bij gratie. (Z202210-090)

Parlementaire Agenda punt [05-10-2022] - Commissiedebat Strafrechtelijke onderwerpen

De Kamer wordt in het eerste kwartaal hierover geïnformeerd.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe aan te sturen om aan het einde van het tweede kwartaal van 2023 een brief naar de Kamer over de positie van slachtoffers en nabestaanden in het kader van de levenslange gevangenisstraf en de herbeoordeling. (TZ202210-087)

Parlementaire Agenda punt [05-10-2022] - Commissiedebat Strafrechtelijke onderwerpen

Kamer wordt voor het zomerreces hierover geïnformeerd.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe om eind 2023 het wetsvoorstel over de herbeoordeling van levenslang naar de Kamer te sturen. (TZ202210-086)

Parlementaire Agenda punt [05-10-2022] - Commissiedebat Strafrechtelijke onderwerpen

Het wetsvoorstel is in ambtelijke voorbereiding.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe voor het einde van het jaar een brief over de problemen bij de oninbare civiele vorderingen te sturen. (TZ202210-157)

Parlementaire Agenda punt [05-10-2022] - Commissiedebat Strafrechtelijke onderwerpen

De Kamer wordt voor het zomerreces geïnformeerd over de stand van zaken

MJenV zegt de Kamer toe om met actieplan arbeidsmarktstrategie te komen in het eerste kwartaal van 2023 (TZ202210-184)

Parlementaire Agenda punt [20-10-2022] - Commissiedebat Politie

De arbeidsmarktstrategie wordt eind maart 2023 met de Tweede Kamer gedeeld.

MJenV zegt de Kamer toe de visie op politiefunctie toe te sturen voor het einde van 2023 (TZ202210-185)

Parlementaire Agenda punt [20-10-2022] - Commissiedebat Politie

Het proces om te komen tot een visie op de politiefunctie wordt gedurende 2023 doorlopen. De Tweede Kamer wordt d.m.v. de Halfjaarberichten geïnformeerd over de voortgang.

MJenV zegt de Kamer toe in verzamelbrieven steeds in te gaan op de voortgang van de visie op de politiefunctie (TZ202210-185)

Parlementaire Agenda punt [20-10-2022] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer is door middel van het laatste Halfjaarbericht geïnformeerd over de stand van zaken van het traject destijds. In het volgende Halfjaarbericht wordt uw Kamer hierover opnieuw geïnformeerd.

MJenV zegt de Kamer toe de samenwerkingsagenda politie en groene boa’s toe te sturen in het voorjaar 2023. (TZ202210-186)

Parlementaire Agenda punt [20-10-2022] - Commissiedebat Politie

Er zijn overleggen ingepland. Het plan is om de werkafspraken zoveel mogelijk te baseren op de afspraken die in domein I zijn gemaakt.

MJenV zegt de Kamer toe periodiek de Kamer een update te geven over de stand van zaken uitvoering moties over de samenwerkingsagenda voor politie en groene boa’s (motie Michon-Derkzen en Mutluer) en bevordering veilig werken boa’s (motie Bisschop en Michon-Derkzen). (TZ202210-187)

Parlementaire Agenda punt [20-10-2022] - Commissiedebat Politie

Er zijn overleggen ingepland. Het plan is om de werkafspraken zoveel mogelijk te baseren op de afspraken die in domein I zijn gemaakt.

MJenV zegt de Kamer toe de AMVB bewapening en uitrusting boa’s in voorhang aan de Kamer te doen toekomen. (TZ202210-187)

Parlementaire Agenda punt [20-10-2022] - Commissiedebat Politie

Het wetsvoorstel dat de wettelijke grondslag vormt van de amvb, is behandeld in de Ministerraad. De adviesaanvraag bij de Afdeling advisering van de Raad van State is in januari 2023 gedaan. Wanneer de indiening van het wetsvoorstel bij de TK volgt, is afhankelijk van wanneer de Raad van State met het advies komt. De amvb zal tezamen met de indiening van het voornoemde wetsvoorstel aan de TK worden voorgelegd (voorgehangen).

MJenV zegt de Kamer toe in volgend halfjaarbericht politie nader in te gaan op het plan van aanpak uitsluiting, discriminatie en racisme. Hierbij wordt aandacht gegeven aan het selecteren van leidinggevenden op hun bijdrage aan de veiligheid op de werkvloer. (TZ202210-188)

Parlementaire Agenda punt [20-10-2022] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer wordt middels het eerste halfjaarbericht politie 2023 over deze toezegging geïnformeerd.

MJenV zegt een reflectie op het voorstel van lid Michon-Derkzen om executieven meer diensten op straat laten draaien toe. Over dit voorstel gaat de minister in gesprek met de bonden en een terugkoppeling wordt gegeven aan de Kamer. (TZ202210-192)

Parlementaire Agenda punt [20-10-2022] - Commissiedebat Politie

In de cao 2018-2020 is afgesproken dat mensen die wisselen van een executieve naar een niet-executieve functie voor 5 jaar beschikbaar blijven voor operationele diensten. Deze afspraak wordt momenteel geëvalueerd. De uitkomsten van de evaluatie zullen worden meegenomen in het eerste halfjaarbericht politie van 2023.

De minister van J&V zegt toe dat aan het vertaalonderzoek worden toegevoegd: de financieringswijze in het buitenland en de financiële verschillen voor vertalers naar verschillende talen bij het systeem van uitbetaling op basis van doetaaltelling op woordbasis en het systeem van uitbetaling op basis van doeltaaltelling op aanslagbasis, waarbij een vast aantal aanslagen inclusief spaties als een regel wordt genormeerd of als pagina wordt genormeerd. (TZ202210-076)

Parlementaire Agenda punt [06-10-2022] - Commissiedebat Juridische beroepen

Deze toevoeging is toegevoegd aan het onderzoek naar de vertaalmarkt. De overeenkomst voor het vertaalonderzoek is ondertekend en het onderzoek zal naar verwachting 6 maanden duren.

De minister voor Rechtsbescherming zegt toe de Kamer een uitgangspuntenbrief te sturen met een nadere uitwerking van het toezicht op de advocatuur. De minister laat nog weten binnen welke termijn deze brief naar de Kamer komt. (TZ202210- 097)

Parlementaire Agenda punt [06-10-2022] - Commissiedebat Juridische beroepen

Uitgangspuntenbrief inzake versterking toezicht advocatuur wordt in het eerste kwartaal van 2023 naar de Tweede Kamer gestuurd.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe om in het eerste kwartaal van 2023 een update te sturen over de vog-screening aan de Kamer. (TZ202210-100)

Parlementaire Agenda punt [08-09-2022] - Commissiedebat Staats- en bestuursrecht

De minister voor Rechtsbescherming schrijft op dit moment een brief over de VOG-screening en is voornemens om deze in het eerste kwartaal van 2023 de Kamer te doen toekomen en daarmee te voldoen aan de toezegging een update te sturen over de vog-screening.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe om de nieuwe beleidsregels uit het maatwerkkader van de vog-screening voor lichte zeden voor het einde van 2022 of begin 2023 aan de Tweede Kamer te sturen. (TZ202210-101)

Parlementaire Agenda punt [08-09-2022] - Commissiedebat Staats- en bestuursrecht

Aanpassing en verduidelijking rondom het maatwerkkader zeden in de beleidsregels van de VOG-screening worden op dit moment uitgevoerd en zullen in de in Q1 2023 verwachte VOG-brief aan de Kamer uiteengezet worden.

SJenV zegt de Kamer een nadere reactie toe op het WODC-Rapport Bijzonder ingewikkeld om aan papieren te komen toe

Uitgaande brief [04-11-2022] - TK Aanbieding eindrapport: “Bijzonder ingewikkeld om aan papieren te komen”

De Kamer wordt naar verwachting in Q2 2023 geïnformeerd

SJenV zegt toe de Kamer te informeren over de uitkomsten van het onderzoek naar de hogere instroom van amv

Uitgaande brief [04-11-2022] - TK Actuele situatie asielketen

De Kamer wordt naar verwachting in Q3 2023 geïnformeerd.

SJenV zegt toe de Kamer te informeren over de voortgang van de genomen maatregelen omtrent de inwilligingspercentages van Nederland en daaarmee ook de wijze van totstandkomen en uitvoering van het landgebonden asielbeleid

Uitgaande brief [04-11-2022] - TK Actuele situatie asielketen

De Kamer wordt naar verwachting in Q1 2023 geïnformeerd

SJenV zegt toe draagvlak (en draagkracht) onderdeel te laten zijn van de evaluatie van de opvang van Oekraïense vluchtelingen

Parlementaire Agenda punt [14-11-2022] - Wetgevingsoverleg Begrotingsdeel migratie (voortzetting eerste termijn kabinet en tweede termijn)

Deze toezegging is in behandeling.

SJenV zegt toe zicht in te zetten om met land van herkomst afspraken te maken over terugname van amvs

Parlementaire Agenda punt [14-11-2022] - Wetgevingsoverleg Begrotingsdeel migratie (voortzetting eerste termijn kabinet en tweede termijn)

De Kamer wordt medio maart geïnformeerd

SJenV zegt toe de Kamer om de drie maanden inzicht te geven in de voortgang bij de IND (specifiek over de BRP-straat)

Parlementaire Agenda punt [14-11-2022] - Wetgevingsoverleg Begrotingsdeel migratie (voortzetting eerste termijn kabinet en tweede termijn)

De Kamer wordt naar verwachting in maart 2023 geïnformeerd

SJenV zegt toe verschillende opties voor intensivering grenstoezicht uit te werken en te proberen de Kamer voor het kerstreces te informeren (in de schriftelijke beantwoording vragen eerste termijn)

Uitgaande brief [09-11-2022] - TK Antwoorden op vragen tijdens wetgevingsoverleg over het begrotingsdeel migratie d.d. 7 november 2022

De Kamer wordt naar verwachting in Q1 2023 geïnformeerd

De Minister zegt de Kamer toe een wetsvoorstel te sturen waarmee de bepaling in het erfrecht wordt aangepast dat geen financieel voordeel gehaald mag worden uit een misdrijf. (TZ202211- 084)

Parlementaire Agenda punt [10-11-2022] - Commissiedebat Civiel gerechtelijke onderwerpen (ingekort)

Een Kamerbrief met hoofdlijnen voor voorstel wordt eerste kwartaal/begin tweede kwartaal van 2023 aan TK gestuurd.

De Minister zegt de kamer toe een brief toe te sturen over de mogelijkheden voor letselschadeslachtoffers om hun schade te verhalen bij verzekeraars vooruitlopend op aanpassing van wet- en regelgeving. (TZ202211- 085)

Parlementaire Agenda punt [10-11-2022] - Commissiedebat Civiel gerechtelijke onderwerpen (ingekort)

In behandeling. De Kamer wordt medio 2023 geïnformeerd.

De Minister zegt de Kamer toe de Kamer te informeren over het voorstel de competentiegrens voor de kantonrechter te verhogen naar 50.000 euro. (TZ202211- 086)

Parlementaire Agenda punt [10-11-2022] - Commissiedebat Civiel gerechtelijke onderwerpen (ingekort)

Drb gaat in gesprek met de Raad voor de rechtspraak over de wenselijkheid en haalbaarheid van een verhoging van de competentiegrens van de kantonrechter naar 50.000 euro. Over de uitkomsten daarvan wordt de Kamer in juni 2023 geïnformeerd.

De Minister zegt de Kamer toe de Kamer te informeren over het effectueren van civiele vonnissen naar aanleiding van gesprekken met de KBvG en gaat daarbij ook in op de motie-Van Nispen/Ellian (Kamerstuk 28684, nr. 680). (TZ202211- 087)

Parlementaire Agenda punt [10-11-2022] - Commissiedebat Civiel gerechtelijke onderwerpen (ingekort)

De Kamer wordt voor het zomerreces geïnformeerd over de stand van zaken.

SJenV zegt toe met zijn collega van SZW te spreken over de coulance tegenover werkgevers met betrekking tot de verblijfstickers voor Oekraïeners

Parlementaire Agenda punt [14-11-2022] - Wetgevingsoverleg Begrotingsdeel migratie (voortzetting eerste termijn kabinet en tweede termijn)

Hier is het met de IND en SZW over gesproken. De toezegging is gedaan in de periode dat de overbruggingsperiode voor ontheemden verliep. Vanaf 1 november mogen ontheemden werken, zonder tewerkstellingsvergunning, maar alleen nadat zij een verblijfsbewijs van de IND hebben ontvangen (sticker of O-document). In de periode ervoor was er een stickerpauze, inmiddels is dit weer hervat en heeft iedereen de mogelijkheid gehad om een sticker op te halen. Personen kunnen dit, als zij dit nog niet hebben gedaan, nog steeds doen. Wij zien daarom geen reden om de coulance nog verder uit te breiden, immers dan blijft de mogelijkheid bestaan dat personen waarvan niet is vastgesteld of zij onder de RTB vallen dat zij werken.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe dat in het eerste kwartaal van 2023 een beleidsreactie volgt over de UAVG evaluatie.

Parlementaire Agenda punt [02-11-2022] - Commissiedebat Bescherming persoonsgegevens en digitale grondrechten + Staatssecretaris BZK

Aan de beleidsreactie wordt gewerkt, streven is deze voor Q2 aan de TK aan te bieden.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe in gesprek te treden met de AP over nationale gedragscodes

Parlementaire Agenda punt [02-11-2022] - Commissiedebat Bescherming persoonsgegevens en digitale grondrechten + Staatssecretaris BZK

Dit punt wordt meegenomen bij de evaluatie van de UAVG. Kabinetsreactie volgt voor Q2.

MJenV zegt toe inzichtelijk te maken welke kosten na het terughalen van uitreizigers gemoeid gaan met de vervolging in het kader van terrorisme (niet zijnde de repatriëring). Dit gaat onder meer om jeugdbescherming, reclassering, detentie. NB. Interruptie lid Bikker (CU) over wat het zou betekenen voor de democratische rechtsstaat en bijvoorbeeld ook voor de kinderen als wij deze kosten niet zouden maken.

Parlementaire Agenda punt [24-11-2022] - MJenV - CD Terrorisme/extremisme

Beoogd wordt om de Kamer hierover per brief te informeren in maart 2023.

MJenV zegt toe het onderzoek naar algoritmen naar de Kamer te sturen.(TZ202211-244)

Parlementaire Agenda punt [24-11-2022] - MJenV - CD Terrorisme/extremisme

WODC-onderzoek is waarschijnlijk rond eind maart/april afgerond, daarna volgt aanbieding aan de Kamer.

MJenV zegt toe met een nadere strategie te komen voor de aanpak van online radicalisering met daarbij aandacht voor preventie (TZ202211-243)

Parlementaire Agenda punt [24-11-2022] - MJenV - CD Terrorisme/extremisme

Naar verwachting wordt de Kamer hier zomer 2023 per brief over geïnformeerd.

MJenV zegt toe een Kamerbrief te sturen of er nog mogelijkheden zijn mensen nog beter te beschermen die op een lijst van passagiersgegevens belanden en worden aangehouden. Er wordt ook aandacht besteed aan zogenaamde witte lijsten (dit laatste op verzoek van het lid Mutluer (PvdA). Onderdeel van toezegging mondelinge vragenuur 4 oktober 2022 n.a.v. Argosuitzending ‘onzichtbare muren’. (TZ202211-246)

Parlementaire Agenda punt [24-11-2022] - MJenV - CD Terrorisme/extremisme

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is in gesprek met de Nationale Politie en het Ministerie van Buitenlandse zaken om de mogelijkheden te bezien. Kamer wordt hier per brief voor de zomer van 2023 over geïnformeerd.

MJenV zegt toe te kijken naar de mogelijkheden om bij de gemeenten een uitvraag te doen naar de persoonsgerichte aanpak bij jongeren in het kader van rechtsextremisme en de Kamer hierover te informeren. (TZ202211-247)

Parlementaire Agenda punt [24-11-2022] - MJenV - CD Terrorisme/extremisme

Er wordt op dit moment gekeken welke mogelijkheden er zijn om een uitvraag te doen naar de persoonsgerichte aanpak bij jongeren in het kader van rechtsextremisme

SJenV zegt toe de Kamer in de eerste helft van 2023 te informeren over (de voortgang van) de uitwerking van de aanbevelingen uit het evaluatierapport van de IND: ‘Succesvol opgestart? Een evaluatie van de start-up regeling, 2015-2021’ en de uitvoering hiervan

Uitgaande brief [29-11-2022] - TK Beleidsreactie evaluatie start up regeling

De Kamer wordt naar verwachting in Q2 2023 geïnformeerd

Toezegging van MJenV tijdens het TD politie van 7 december 2022 om schriftelijk te reageren op het artikel omtrent de bewapening ME (Rapport less lethal weapons) in het komende jaar (te betrekken bij eerste halfjaarbericht politie 2023).

Parlementaire agendapunt [7/12] Tweeminutendebat politie

Uw Kamer wordt middels het eerste halfjaarbericht politie 2023 over deze toezegging geïnformeerd.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer een update toe van Politie en justitie over hoe de actie heeft uitgepakt, waar zij nog meer ruimte zien of wat voor ruimte zij nog van ons nodig hebben om daar proactiever tegen op te kunnen treden.

badhosting en reseller actie politie

In Q1 zal er middels een Kamerbrief een update worden gegeven.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zegt namens de minister van Justitie en Veiligheid de Kamer toe terug te koppelen over de voorlichting, en in hoeverre de mensen daadwerkelijk worden bereikt.

Parlementaire Agenda punt [29-11-2022] - GOEDGEKEURD: 2e in RIJ: Mondelinge vraag van - het lid BIKKER (ChristenUnie) aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, bij afwezigheid van de minister, over het bericht ‘Iedereen een noodpakket in huis, adviseert NCTV: ‘Nederland extra kwetsbaar’’ (Ad.nl, 29 november 2022)

Volgt uit het Mondelinge Vragenuur van 29 november 2022. Op 1 december 2022 is de website https://www.denkvooruit.nl/ gelanceerd met daarop bewezen manieren hoe mensen zich kunnen voorbereiden op verschillende risico’s. Van 1 t/m 31 december waren er 10.000 websitebezoekers en van 1 januari t/m 21 februari 14.000. De eerste fase was gericht op mensen die vooral zelf informatie zoeken, vanaf het tweede kwartaal (na de publicatie van de Rijksbrede Veiligheidsstrategie) wordt ingezet op het actief onder de aandacht brengen van de informatie. Naast het algemene publiek wordt specifiek ingezet op het bereiken van mensen met een migratieachtergrond en jongeren. Op basis van inzichten uit de Risico- en Crisisbarometer en het publieksonderzoek veiligheidsbeleving kunnen doelgroepen verder worden gespecificeerd.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zegt namens de minister van Justitie en Veiligheid de Kamer te informeren over de coördinatie op de voortgang van de brief aanpak statelijke dreigingen

Parlementaire Agenda punt [29-11-2022] - GOEDGEKEURD: 2e in RIJ: Mondelinge vraag van - het lid BIKKER (ChristenUnie) aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, bij afwezigheid van de minister, over het bericht ‘Iedereen een noodpakket in huis, adviseert NCTV: ‘Nederland extra kwetsbaar’’ (Ad.nl, 29 november 2022)

Volgt uit het Mondelinge Vragenuur van 29 november. De brief verscheen eind november. De uitwerking van de toezegging wordt nader bezien.

MJenV zegt de Kamer namens SJenV in het eerste kwartaal volgend jaar een voortgangsbrief toe over de aanpak overlastgevend en crimineel gedrag door asielzoekers

Parlementaire Agenda punt [06-12-2022] ‒ 3e Mondelinge vraag van het lid VAN DER PLAS (BBB) aan de minister van Justitie en Veiligheid, bij afwezigheid van de staatssecretaris, over onbeantwoorde schriftelijke vragen inzake het opstarten van een mediation traject met het COA, rijk en gemeente Westerwolde (2022Z18116)

De Kamer wordt naar verwachting in Q1 2023 geïnformeerd

MJenV zegt de Kamer toe om de Kamer te informeren over aantallen en achtergrond van minderjarigen die zonder rijbewijs rijden en daarbij de cijfers van 2021 te betrekken. Hierbij is ook de vraag om te kijken of de wachtlijsten bij het CBR daar van invloed op zijn.

Parlementaire Agenda punt [06-12-2022] - Commissiedebat Verkeersveiligheid en wegen

Wordt opgepakt en gaat mee in verzamelbrief verkeersveiligheid welke in voorjaar 2023 zal worden verstuurd.

MJenV zegt de Kamer toe om de Kamer te informeren over de stand van zaken van de mededelingen van Politie aan het CBR en wat daarin mogelijkheden voor verbetering zijn.

Parlementaire Agenda punt [06-12-2022] - Commissiedebat Verkeersveiligheid en wegen

Dit wordt meegenomen in de eerst volgende kamerbrief over de voortgang van de verkeersveiligheid. Deze brief wordt altijd voorafgaand aan het CD verkeer en wegen naar de Kamer gestuurd.

MJenV zegt de Kamer toe om de Kamer te informeren over of de Politie en het OM bij inbeslagname van telefoons en het uitlezen van de telefoons na een verkeersongeval knelpunten ervaren.

Parlementaire Agenda punt [06-12-2022] - Commissiedebat Verkeersveiligheid en wegen

Uw Kamer wordt hierover in de volgende verzamelbrief verkeersveiligheid (naar verwachting eind april) nader geïnformeerd.

MJenV zegt de Kamer toe te reageren op het rapport/ de aanbevelingen van Van Vollenhoven, de Moor en de NPB inzake wijkagenten, verwarde personen en de GGP (Van der Staaij, SGP

Parlementaire Agenda punt [15-11-2022] - Begrotingsbehandeling ministerie van Justitie en Veiligheid

Uw Kamer wordt middels het eerste halfjaarbericht politie 2023 over deze toezegging geïnformeerd.

MJenV zegt de Kamer toe om in het eerste Halfjaarbericht politie van 2023 in te gaan op de herinrichting van de basispolitiezorg (Mutluer, PvdA)

Parlementaire Agenda punt [15-11-2022] - Begrotingsbehandeling ministerie van Justitie en Veiligheid

Uw Kamer wordt middels het eerste halfjaarbericht politie 2023 over deze toezegging geïnformeerd.

MJenV zegt de Kamer toe om in het eerste Halfjaarbericht politie van 2023 te informeren over de benodigde financiën inzake motie stroomstootwapens (Michon-Derkzen)

Parlementaire Agenda punt [15-11-2022] - Begrotingsbehandeling ministerie van Justitie en Veiligheid

Uw Kamer wordt middels het eerste halfjaarbericht politie 2023 over deze toezegging geïnformeerd.

De minister voor rechtsbescherming zegt de Kamer toe in het najaar 2022 een landelijke norm voor reële caseload af te spreken met de GI's en de gemeenten (motie Peters Kuiken). In januari 2023 hoort de minister voor rechtsbescherming van gemeenten en GI’s of zij daarover afspraken met elkaar hebben gemaakt.

Parlementaire Agenda punt [15-09-2022] - Debat systeem van de jeugdbeschermingsketen

Een kwaliteitskader met prestatiebeschrijvingen voor de jeugdbescherming is in ontwikkeling in opdracht van het Ministerie van JenV en in nauwe samenwerking tussen gemeenten en GI’s. Hierin staat welke activiteiten en welk tijdbeslag zijn gemoeid bij de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen. Dit kan als landelijke basis dienen voor afspraken tussen gemeenten en GI’s over prestaties en caseload.

De minister voor rechtsbescherming zegt de Kamer toe erop toe te zien dat gemeenten en GI's een aanpak maken voor hoe ze toewerken naar een landelijke caseloadnorm. En informeert de Kamer daarover in de tweede helft van januari 2023. Ook blijft de minister voor rechtsbescherming monitoren of reële tarieven ook daadwerkelijk tot stand komen. Indien nodig overweegt De minister voor rechtsbescherming aanvullende maatregelen, zoals het vaststellen van een minimumtarief.

Parlementaire Agenda punt [15-09-2022] - Debat systeem van de jeugdbeschermingsketen

In de verzamelbrief jeugdbescherming 24 januari 2023 is de Kamer geïnformeerd over de aanpak van kwaliteitskader en prestatiebeschrijving. Dit is voorwaardelijk om tot een afspraak over een landelijke caseload te komen. In de brief is aangegeven dat gezamenlijk met gemeenten en GI’s de mogelijkheden en consequenties van een landelijk tarief uit worden gewerkt. De Kamer zal voor de zomer 2023 over de voortgang van dit traject geïnformeerd worden.

De minister voor rechtsbescherming zegt de Kamer toe halfjaarlijks of per kwartaal te monitoren naar de effecten van alle maatregelen en informeert de Kamer daarover.

Parlementaire Agenda punt [15-09-2022] - Debat systeem van de jeugdbeschermingsketen

De Kamer wordt twee keer per jaar (juni en november 2023) middels voortgangsrapportages geïnformeerd.

De minister voor rechtsbescherming zegt de Kamer toe in kaart te brengen of complexe scheidingen thuishoren in de jeugdbeschermingsketen, of dat ze daarbuiten opgevangen kunnen worden.

Parlementaire Agenda punt [15-09-2022] - Debat systeem van de jeugdbeschermingsketen

Momenteel buigt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) zich over een advies over complexe scheidingsproblematiek in de jeugdbescherming. De verwachting is dat dit advies voor de zomer 2023 wordt afgerond c.q. opgeleverd. De Kamer zal hier vervolgens zo spoedig mogelijk over worden geïnformeerd.

De minister voor rechtsbescherming zegt de Kamer toe te bekijken hoe vrijwillige uithuisplaatsingen plaatsvinden (naar aanleiding van zorgen over vrijwillige overeenkomsten tot uithuisplaatsing).

Parlementaire Agenda punt [15-09-2022] - Debat systeem van de jeugdbeschermingsketen

De Kamer zal hier zo spoedig mogelijk over geïnformeerd worden.

De minister voor rechtsbescherming zegt de Kamer toe te bekijken hoe de komende weken de caseload in de jeugdbeschermingsketen al kan worden verminderd, onder meer door interventies te richten op de ouders (in plaats van het kind) in geval van complexe scheidingen.

Parlementaire Agenda punt [15-09-2022] - Debat systeem van de jeugdbeschermingsketen

De Kamer zal voor de zomer 2023 over de voortgang geïnformeerd worden.

De minister voor rechtsbescherming zegt de Kamer toe de evaluatie van het Actieplan verbetering feitenonderzoek in november naar de Kamer te sturen.

Parlementaire Agenda punt [15-09-2022] - Debat systeem van de jeugdbeschermingsketen

De evaluatie heeft vertraging opgelopen en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 gereed zijn. In de Kamerbrief rechtsbescherming d.d. 18 november 2022 is de Kamer hierover geïnformeerd.

De minister voor rechtsbescherming zegt de Kamer toe de Kamer over drie of zes maanden te informeren over de stand van zaken van de proeftuinen in een rapportage in de richting van uw Kamer.

Parlementaire Agenda punt [15-09-2022] - Debat systeem van de jeugdbeschermingsketen

De Kamer wordt twee keer per jaar (juni en november 2023) middels voortgangsrapportages geïnformeerd omtrent de resultaten van de proeftuinen.

De minister voor rechtsbescherming zegt de Kamer toe de komende tijd de resultaten van de proeftuinen goed over het voetlicht te brengen, zodat we ervan leren en zien dat het daadwerkelijk iets verandert in dit land voor de jeugdbeschermingsketen.

Parlementaire Agenda punt [15-09-2022] - Debat systeem van de jeugdbeschermingsketen

De Kamer wordt twee keer per jaar (juni en november 2023) middels voortgangsrapportages geïnformeerd omtrent de resultaten van de proeftuinen.

De minister voor rechtsbescherming zegt de Kamer toe aan de sector te vragen om een inschatting te maken van het feitenonderzoek (wat doe je er wel mee, wat doe je er niet mee?) en dat op te leveren, en deelt dat met de Kamer.

Parlementaire Agenda punt [15-09-2022] - Debat systeem van de jeugdbeschermingsketen

In de voortgangsrapportage jeugd die voor de zomer verstuurd wordt zal hierop worden ingegaan i.r.t. het vervolg op het actieplan verbetering feitenonderzoek.

De minister voor Rechtsbescherming zegt toe de Kamer eind eerste kwartaal 2023 te informeren over de uitkomsten van het onderzoek van de Ksa naar de vraag hoe de aanbieders van online kansspelen de zorgplicht invullen. TZ202210- 099

Parlementaire Agenda punt [06-10-2022] - Commissiedebat Kansspelen

De Kamer zal hier in het voorjaar 2023 over geïnformeerd worden middels de Voorjaarsbrief Kansspelen

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe om in samenspraak met Ksa en VWS de communicatie over risico’s van gokken te verbeteren.

Parlementaire Agenda punt [06-10-2022] - Commissiedebat Kansspelen

De Kamer zal hier in het tweede kwartaal 2023 over geïnformeerd worden.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe om met de evaluatie van de wet KOA te kijken of er aanleiding is om het bedrag in het Verslavingspreventiefonds te vergroten.

Parlementaire Agenda punt [06-10-2022] - Commissiedebat Kansspelen

De Kamer zal hier over geïnformeerd worden bij de evaluatie van de wet Kansspelen op Afstand (KOA) in of na 2024.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe om de kanalisatie van landgebonden poker te monitoren en mee te nemen bij de evaluatie van de Wet koa.

Parlementaire Agenda punt [06-10-2022] - Commissiedebat Kansspelen

De Kamer zal hier over geïnformeerd worden bij de evaluatie van de wet Kansspelen op Afstand (KOA) in of na 2024.

De MRb zegt de kamer toe in het voorjaar van 2023 een brief te sturen met informatie over het benutten en de capaciteit van de beperkte beveiligde afdelingen.

Parlementaire Agenda punt [19-10-2022] - Commissiedebat Gevangeniswezen en tbs

De Kamer wordt eind Q2 middels een brief hierover geïnformeerd.

De MRb zegt de Kamer toe voor de zomer van 2023 een brief te sturen over de uitkomsten van de verkenning van de doorontwikkeling van het sanctiestelsel.

Parlementaire Agenda punt [19-10-2022] - Commissiedebat Gevangeniswezen en tbs

Verkenning is gestart. De Kamer wordt voor het zomerreces geïnformeerd over de eerste contouren.

De MRb zegt de Kamer toe in het tweede kwartaal van 2023 een brief te sturen over de vraag of terroristische delicten onder de BIJ-regeling kunnen vallen.

Parlementaire Agenda punt [19-10-2022] - Commissiedebat Gevangeniswezen en tbs

De Kamer wordt eind Q2 over de voortgang geïnformeerd.

De MRb zegt de Kamer toe in het eerste kwartaal van 2023 een brief te sturen met daarin het overkoepelende beleid van de DJI met betrekking tot racisme en discriminatie

Parlementaire Agenda punt [19-10-2022] - Commissiedebat Gevangeniswezen en tbs

Op schema om Kamer in eerste kwartaal te berichten.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe om jaarlijks een voortgangsrapportage met de Tweede Kamer te delen, inclusief organogram.

Parlementaire Agenda punt [15-12-2022] - Commissiedebat Nederlandse Cybersecuritystrategie

Volgt uit het CD NLCS van 15 december. Brief is voorzien voor najaar 2023.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe met een governance model voor de NLCS te komen.

Parlementaire Agenda punt [15-12-2022] - Commissiedebat Nederlandse Cybersecuritystrategie

Volgt uit het CD NLCS van 15 december. Brief is voorzien medio april.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe een organogram toe te voegen bij de brief mbt de voortgang integratie NCSC, CSIRT-DSP en DTC.

Parlementaire Agenda punt [15-12-2022] - Commissiedebat Nederlandse Cybersecuritystrategie

Volgt uit het CD NLCS van 15 december. Toezegging wordt naar verwachting meegenomen in brief over de stand van zaken integratie NCSC, DTC en CSIRT-DSP.

SJenV zegt toe de Staat van Migratie vanaf 2023 uit te breiden met het aantal verleende vergunningen asiel voor onbepaalde tijd, evenals met het aantal verleende vergunningen regulier voor onbepaalde tijd

Uitgaande brief [02-11-2022] - TK Aanbieding antwoorden feitelijke vragen begroting Justitie en Veiligheid 2023

De Kamer wordt naar verwachting in Q2 2023 geïnformeerd door middel van de Staat van Migratie

SJenV zegt toe in de Staat van Migratie vanaf 2023 te vermelden hoeveel houders van een vergunning onbepaalde tijd asiel zijn genaturaliseerd

Uitgaande brief [02-11-2022] - TK Aanbieding antwoorden feitelijke vragen begroting Justitie en Veiligheid 2023

De Kamer wordt naar verwachting in Q2 2023 geïnformeerd door middel van de Staat van Migratie

TZ202211-210: De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe voor de zomer van 2023 een brief te sturen met een update over de georganiseerde ondermijnende criminaliteit.

Parlementaire Agenda punt [10-11-2022] - Commissiedebat Criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde criminaliteit

Deze toezegging wordt afgedaan met de halfjaarbrief ondermijning, die dit voorjaar wordt verzonden.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe in het voorjaar een brief te sturen over de contouren van de verhoging van de strafmaat voor drugsdelicten. (TZ202211-211)

Parlementaire Agenda punt [10-11-2022] - Commissiedebat Criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde criminaliteit

Deze toezegging wordt momenteel uitgewerkt. We verwachten de Kamer in april te informeren over de uitwerkingsrichting voor de verzwaring van de strafmaat van drugsdelicten.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe in het eerste kwartaal van 2023 een brief te sturen met een update van de gegevensdeling waarin in wordt gegaan op de knelpunten en waarbij de werkagenda wordt gevoegd.(TZ202211-213)

Parlementaire Agenda punt [10-11-2022] - Commissiedebat Criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde criminaliteit

TZ202211-212/213 Met de brief 4279522 is een eerste beeld van de uitvoering van de motie gegeven. De signalen die naar aanleiding van uitgevoerde inventarisatie zijn ontvangen, worden nader geanalyseerd om te bepalen of het gaat om daadwerkelijke, en zo ja van welke soort, gegevensdelingsknelpunten. In het voorjaar 2023 wordt de Kamer nader geïnformeerd over de complexiteit van het vraagstuk, de nadere analyse en de vervolgstappen die zullen worden gezet.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe in het eerste kwartaal van 2023 een brief te sturen over de stand van zaken van de uitwerking van de moties over criminaliteit op vakantieparken. (TZ202211-214)

Parlementaire Agenda punt [10-11-2022] - Commissiedebat Criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde criminaliteit

TZ202211-214: In de (interdepartementale) Kamerbrief van BZK over het vervolg van de actie-agenda vakantieparken wordt de stand van zaken van de vier moties m.b.t vakantieparken meegenomen. Deze brief wordt eind Q1 verzonden.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe voor de zomer een brief te sturen met een stand van zaken van de NSOC. (TZ202211-215)

Parlementaire Agenda punt [10-11-2022] - Commissiedebat Criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde criminaliteit

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in de zomerbrief ondermijnende criminaliteit.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe na de zomer van 2023 het onderzoek van het WODC naar de straftoemeting Veilige Publieke Taak-delicten (VPT) naar de Kamer de sturen.

Parlementaire Agenda punt [22-12-2022] - Tweeminutendebat Politie (CD 22/12)

Het WODC zal het onderzoeksrapport naar verwachting in het najaar 2023 aanbieden aan het ministerie van JenV.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe in de brief in Q1 terug te komen op de risico's van de transitie LE en de wijze waarop deze beheerst gaan worden. (TZ202212-043)

Parlementaire Agenda punt [07-12-2022] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd middels een brief voorafgaand aan het commissiedebat politie van 19 april aanstaande.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe de status van de extra inzet van politie in kwetsbare wijken op te nemen in het eerstvolgende halfjaarbericht.(TZ202212-167)

Parlementaire Agenda punt [22-12-2022] - Tweeminutendebat Politie (CD 22/12)

Uw Kamer wordt middels het eerste halfjaarbericht politie over deze toezegging geïnformeerd.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe voor de zomer van 2023 een brief over preventief fouilleren naar de Kamer te sturen. (TZ202212-166)

Parlementaire Agenda punt [22-12-2022] - Tweeminutendebat Politie (CD 22/12)

Uw Kamer wordt middels het eerste halfjaarbericht politie 2023 over deze toezegging geïnformeerd.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe in de brief van Q1 mee te nemen hoe om te gaan met nieuwe leiders en een mogelijk vacuum dat ontstaat in nieuw leiderschap (hoe vrijvallende functies na de schouw worden gevuld) (TK202212-045)

Parlementaire Agenda punt [07-12-2022] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd middels een brief voorafgaand aan het commissiedebat politie van 19 april aanstaande.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe in de brief van Q1 mee te nemen wat de formele rollen van de vakbond en de OR zijn en de wijze is waarop zij zijn betrokken.

Parlementaire Agenda punt [07-12-2022] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd middels een brief voorafgaand aan het commissiedebat politie van 19 april aanstaande.

MRb zegt de Kamer toe dat er een uiteenzetting komt - in een brief aan de TK - over het onderwerp doorverkoop van schulden met winstoogmerk (als verdienmodel): wat is de praktijk en hoe gaan we daarmee om, wat mag wettelijk wel en wat mag wettelijk niet, wat is gemaximeerd, en welke juridische of andere instrumenten er zijn om dit aan te pakken? (Conform motie De Kort cs tijdens SZW-begrotingsbehandeling van 1 december 2022).

Parlementaire Agenda punt [18-01-2023] - Debat 35 915 Wijziging van de Faillissementswet ter verbetering van de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen

JenV gebruikt de reis van de vordering waarin alle momenten staan om in kaart te brengen waar de mogelijke problemen zitten en of het uitmaakt of een schuldeiser zelf de vordering uitwint of een derde partij. Met SZW wordt nu informatie ingewonnen bij alle betrokken partijen, variërend van rechtspraak, tot incassobureaus, schuldhulpverleners en sociaal raadslieden

De MRb zegt toe de bevindingen van het onderzoek van de inspecties over de zaak Donny M. met de Kamer te delen.

Parlementaire Agenda punt [19-01-2023] - Dertigledendebat over een eerdere veroordeling van de verdachte in de zaak Gino

De Kamer zal hier zo spoedig mogelijk over geïnformeerd worden.

De MRb zegt toe beleidsreactie op onderzoek Strafmaat aan de Kamer te sturen.

Parlementaire Agenda punt [19-01-2023] - Dertigledendebat over een eerdere veroordeling van de verdachte in de zaak Gino

De Kamer zal medio maart 2023 in een verzamelbrief Jeugdcriminaliteit hierover geïnformeerd worden.

De MRb zegt toe een (verzamel)brief aan de Kamer te sturen met een reactie op de petitie van BVNL over zedendelinquenten, en neemt daarin het aantal geseponeerde zedenmisdrijven mee.

Parlementaire Agenda punt [19-01-2023] - Dertigledendebat over een eerdere veroordeling van de verdachte in de zaak Gino

De Kamer zal medio maart 2023 in een verzamelbrief Jeugdcriminaliteit hierover geïnformeerd worden.

De MRb zegt toe een brief aan de Kamer te sturen met een reactie op nieuwsartikel ‘Helft gestrafte jongeren krijgt door rechter opgelegde hulp niet’ Helft gestrafte jongeren krijgt door rechter opgelegde hulp niet | Binnenland | NU.nl

Parlementaire Agenda punt [19-01-2023] - Dertigledendebat over een eerdere veroordeling van de verdachte in de zaak Gino

De Kamer zal medio maart 2023 in een verzamelbrief Jeugdcriminaliteit geïnformeerd worden.

TZ202212-146: De minister komt in het eerste kwartaal van 2023 terug op de gestelde vragen met betrekking tot de uitgevoerde verkenning naar aanleiding van het Franse Senaatsonderzoek naar de porno-industrie. De vraag hoe in dit kader in EU-verband kan worden opgetrokken wordt meegenomen in deze verkenning of in de brief over de JBZ-Raad.

Parlementaire Agenda punt [15-12-2022] - CD Seksueel geweld en kindermisbruik

De Kamer wordt voor eind maart over deze thematiek geïnformeerd.

De minister komt terug op de vergelijking tussen de Nederlandse Centra voor Seksueel Geweld (CSG's) en de fysieke centra in Antwerpen/België.

Parlementaire Agenda punt [15-12-2022] - CD Seksueel geweld en kindermisbruik

In behandeling. De Kamer wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

TZ202212-150: De minister komt in de volgende voortgangsbrief terug op de communicatiestrategie voor de doorlooptijden van zedenzaken.

Parlementaire Agenda punt [15-12-2022] - CD Seksueel geweld en kindermisbruik

Een stand van zaken m.b.t. deze communicatiestrategie -- die onderdeel uitmaakt van het «Actieplan versterken ketenaanpak zedenzaken» -- wordt opgenomen in de voortgangsbrief over de aanpak van (online) seksueel misbruik. Die wordt rond 1 juli naar de Tweede Kamer gezonden.

TZ201212-151: De minister komt terug op verschillende vragen van de commissie over de Autoriteit Online Terroristisch en Kinderpornografisch Materiaal (ATKM).

Parlementaire Agenda punt [15-12-2022] - CD Seksueel geweld en kindermisbruik

Er zal nader worden ingegaan op de vragen van de commissie met betrekking tot de Autoriteit Online en Kinderpornografisch Materiaal (ATKM) in de begeleidende brief bij de aanbieding van het wetsvoorstel bestuurlijke aanpak online kinderpornografisch materiaal.

MRb zegt de Kamer toe de bevindingen van het onderzoek van de inspecties over de zaak Donny M. met de Kamer te delen

Parlementaire Agenda punt [19-01-2023] - Dertigledendebat over een eerdere veroordeling van de verdachte in de zaak Gino

De Kamer zal hier voor de zomer 2023 over geïnformeerd worden.

SJenV zegt de Kamer toe begin maart schriftelijk terug te komen op de vraag van kamerlid Bikker (CU) om de beleidsrichting van de aanpak van criminele uitbuiting te schetsen en neemt daarmee de aanpak vanuit het Verenigd Koninkrijk mee.

Parlementaire Agenda punt [19-01-2023] - Commissiedebat Mensenhandel en Prostitutiebeleid

Brief zal worden opgepakt eind feb. Beoogde verzending in maart 2023.

MRb zegt de Kamer toe beleidsreactie op onderzoek Strafmaat aan de Kamer te sturen

Parlementaire Agenda punt [19-01-2023] - Dertigledendebat over een eerdere veroordeling van de verdachte in de zaak Gino

De Kamer zal hierover geïnformeerd worden middels de Verzamelbrief Jeugdcriminaliteit in Q1 2023.

MRb zegt de Kamer toe een (verzamel)brief aan de Kamer te sturen met een reactie op de petitie van BVNL over zedendelinquenten, en neemt daarin het aantal geseponeerde zedenmisdrijven mee

Parlementaire Agenda punt [19-01-2023] - Dertigledendebat over een eerdere veroordeling van de verdachte in de zaak Gino

De Kamer zal medio maart 2023 in een verzamelbrief Jeugdcriminaliteit hierover geïnformeerd worden.

SJenV zegt de Kamer toe in gesprek te gaan met de VNG en hotelketens inzake mogelijke gedwongen prostitutie in hotels.

Parlementaire Agenda punt [19-01-2023] - Commissiedebat Mensenhandel en Prostitutiebeleid

We gaan een overleg plannen met de VNG en hotelketens. De TK wordt t.z.t. geïnformeerd.

MRb zegt de Kamer toe een brief aan de Kamer te sturen met een reactie op nieuwsartikel ‘Helft gestrafte jongeren krijgt door rechter opgelegde hulp niet’

Parlementaire Agenda punt [19-01-2023] - Dertigledendebat over een eerdere veroordeling van de verdachte in de zaak Gino

De Kamer zal medio maart 2023 in een verzamelbrief Jeugdcriminaliteit hierover geïnformeerd worden.

SJenV zegt de Kamer toe in het Programma Samen tegen Mensenhandel terug te komen op gegevensdeling tussen CoMensha en politie in het licht van de AVG-regelgeving.

Parlementaire Agenda punt [19-01-2023] - Commissiedebat Mensenhandel en Prostitutiebeleid

Het programma Samen tegen mensenhandel wordt momenteel met betrokkenen herijkt. Daarin zal deze toezegging worden meegenomen.

SJenV zegt de Kamer toe de bevindingen en aanbevelingen vanuit de Mensenhandel Field Lab Lovitura mee te nemen in het Programma Samen tegen Mensenhandel.

Parlementaire Agenda punt [19-01-2023] - Commissiedebat Mensenhandel en Prostitutiebeleid

Het programma Samen tegen mensenhandel wordt momenteel met betrokkenen herijkt. Daarin zal deze toezegging worden meegenomen.

SJenV zegt de Kamer toe in februari door middel van een kabinetsreactie te reageren op de Dadermonitor Mensenhandel 2017-2021.

Parlementaire Agenda punt [19-01-2023] - Commissiedebat Mensenhandel en Prostitutiebeleid

Brief zit de DJ in de lijn. Parallel bij SZW en NLA. Even on hold ivm sondering modernisering artikel 273f (coalitieakkoord opgave, wordt in MR deze week besproken).

SJenV zegt de Kamer toe de Tweede Kamer te voorzien van de bloemlezing inzake de Herijking van het Programma Samen tegen Mensenhandel.

Parlementaire Agenda punt [19-01-2023] - Commissiedebat Mensenhandel en Prostitutiebeleid

De bloemlezing wordt opgemaakt en zal in maart naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

SJenV zegt de Kamer een update toe van de uitkomsten van het gesprek met Nidos over alternatieve vormen van opvang voor kinderen met een stoornis, een verstandelijke beperking of met een verslavingscomponent

Parlementaire Agenda punt [24-01-2023] - GOEDGEKEURD: 2e in RIJ: Mondelinge vraag van het lid KOEKKOEK (Volt) aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over het bericht ‘COA hield geweld in opvang stil voor inspectie’ (Nrc.nl, 23 januari 2023)

De Kamer wordt naar verwachting in februari 2023 geïnformeerd

MJenV zegt de Kamer een brief toe over cold cases in relatie tot DNA en genealogische databanken

Parlementaire Agenda punt [02-02-2023] - Commissiedebat Strafrechtelijke onderwerpen MJenV+ MRb

Deze toezegging is in behandeling. De Kamer wordt naar verwachting voor de zomer geïnformeerd.

MRb zegt de Kamer een brief toe over de strafbaarstelling van psychisch geweld/femicide met duiding cijfers Eurostat

Parlementaire Agenda punt [02-02-2023] - Commissiedebat Strafrechtelijke onderwerpen MJenV+ MRb

De Kamer zal hier in Q1 2023 een brief over ontvangen.

MRb zegt de Kamer een brief toe over onvindbare veroordeelden en de strafoverdracht in EU verband bij straffen tot 180 dagen

Parlementaire Agenda punt [02-02-2023] - Commissiedebat Strafrechtelijke onderwerpen MJenV+ MRb

Proces zal betrokken worden bij de WETS.

MRb zegt de Kamer (het voornemen) een brief toe over de bevindingen en te nemen vervolgstappen Wet Politiegegevens

Parlementaire Agenda punt [02-02-2023] - Commissiedebat Strafrechtelijke onderwerpen MJenV+ MRb

De beleidsdirecties zijn samen met wetgeving bezig met voorbereidingen voor het wetgevingstraject voor een verzamelwet waarin de Wpg en Wjsg wordt aangepast. De voorlopige planning is dat in april/mei 2023 de inventarisatie van de concrete aanpassingen beleidsinput gereed is. De Kamerbrief zal kort daarna worden verstuurd.

MJenV zegt de Kamer toe schriftelijk terug te komen op de reikwijdte van de verkenning ‘Verzekerbaarheid van klimaatrisico’s’ en de Kamer te informeren indien deze vragen niet meegenomen kunnen worden (TZ202302- 038)

Parlementaire Agenda punt [01-02-2023] - Commissiedebat Brandweer en crisisbeheersing

Deze toezegging is in behandeling genomen, uw Kamer zal zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd

MJenV zegt de Kamer toe schriftelijk terug te komen op de oplossing ten aanzien van juridische vraagstukken over het behoud van de vrijwillige brandweer. (TZ202302- 039)

Parlementaire Agenda punt [01-02-2023] - Commissiedebat Brandweer en crisisbeheersing

Deze toezegging is in behandeling genomen, uw Kamer zal zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd

MJenV zegt de Kamer toe schriftelijk terug te komen op de door het lid Van Nispen (SP) gestelde vragen over o.a. de cijfers over de afname van brandweerkazernes en de vrijwillige brandweer. Daarbij wordt ingegaan op de cijfers van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers en de problemen zoals die er zijn in de Veiligheidsregio’s Noord-Holland Noord en Zeeland. (TZ202302- 040)

Parlementaire Agenda punt [01-02-2023] - Commissiedebat Brandweer en crisisbeheersing

Deze toezegging is in behandeling genomen, uw Kamer zal zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd

MJenV zegt de Kamer toe schriftelijk terug te komen op de vragen over de blusinstructie in relatie tot vuurwerk en daarbij wordt ook ingegaan op het nader onderzoek.( TZ202302- 041)

Parlementaire Agenda punt [01-02-2023] - Commissiedebat Brandweer en crisisbeheersing

Deze toezegging is in behandeling genomen, uw Kamer zal zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd

MJenV zegt de Kamer toe extra informatie te versturen betreffende het wetsvoorstel Veiligheidsregio’s, dit kan ook middels een gesprek (TZ202302- 042)

Parlementaire Agenda punt [01-02-2023] - Commissiedebat Brandweer en crisisbeheersing

Deze toezegging is in behandeling genomen, uw Kamer zal zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd.

MJenV zegt de Kamer toe schriftelijk terug te komen op de vragen over arbeidsomstandigheden van de brandweerlieden; arbocatalogus en kenniscentrum

Parlementaire Agenda punt [01-02-2023] - Commissiedebat Brandweer en crisisbeheersing

Deze toezegging is in behandeling genomen, uw Kamer zal zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd.

De minister van J&V zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Hattem (PVV), toe om de resultaten van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de effectiviteit van de avondklok naar de Eerste Kamer te sturen zodra het kabinet deze resultaten heeft ontvangen. (T03328)

Parlementaire Agenda punt [23-11-2021] - Debat Goedkeuringswet derde verlenging geldingsduur Twm covid-19 (35 899)

Afgedaan met: Antwoorden Kamervragen over de schriftelijke vragen van het lid Van Hattem over de toezegging onderzoek effectiviteit avondklok

Minister van Justitie en Veiligheid zegt toe om in gesprek te gaan met het openbaar ministerie over het instellen van een aparte officier van justitie voor de vervolging van genocide

Parlementaire Agenda punt [09-02-2023] - Dertigledendebat over het bericht dat een vrouwelijke Syriëganger het Nederlanderschap terugkrijgt

Deze toezegging is in behandeling.

SJenV zegt toe de spreidingswet naar de Kamer te sturen na behandeling in de MR kort na het reces

Parlementaire Agenda punt [23-02-2023] - Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid

Deze toezegging is in behandeling.

SJenV zegt toe binnen 2 weken na het reces de Kamer een reactie te sturen op het vierpuntenplan van het lid Podt inzake de opvang van AMV

Parlementaire Agenda punt [23-02-2023] - Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid

Deze toezegging is in behandeling.

SJenV zegt de Kamer toe schriftelijk terug te komen na vervolgafspraak met commissie Plaisier, mede inzake het inbouwen van specialismen / trainen medewerkers IND inzake bekeerlingen

Parlementaire Agenda punt [23-02-2023] - Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid

Deze toezegging is in behandeling.

SJenV zegt toe de Kamer na ontvangst van het landenbericht van BZ te informeren over het landenbeleid Algerije

Parlementaire Agenda punt [23-02-2023] - Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid

Deze toezegging is in behandeling.

SJenV zegt toe de Kamer voor het meireces te informeren over de impact van de uitspraak over etnisch profileren door de KMar en neemt daarin de analyse interne grensbewaking mee

Parlementaire Agenda punt [23-02-2023] - Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid

Deze toezegging is in behandeling.

SJenV zegt toe de Kamer in Q1 te informeren over de analyse inwilligingspercentages

Parlementaire Agenda punt [23-02-2023] - Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid

Deze toezegging is in behandeling.

SJenV zegt toe de Kamer heel snel te infomeren over de adviesraad Migratie inzake beleidsmatige richtgetallen

Parlementaire Agenda punt [23-02-2023] - Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid

Deze toezegging is in behandeling.

SJenV zegt toe de Kamer alsnog te informeren over de kosten van juristen en rechtszaken over nareis en ook te kijken naar het op opbrengstencomponent

Parlementaire Agenda punt [23-02-2023] - Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid

Deze toezegging is in behandeling.

SJenV zegt toe de Kamer te informeren over hoe het kabinet invulling geeft aan de motie Eerdmans (over het optrekken met de Deense regering inzake het verplaatsen van asielopvang en -procedures naar partnerlanden buiten de Unie

Parlementaire Agenda punt [23-02-2023] - Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid

Deze toezegging is in behandeling.

SJenV zegt toe de Kamer een kwaliteitsupdate te sturen met betrekking tot de noodopvang

Parlementaire Agenda punt [23-02-2023] - Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid

Deze toezegging is in behandeling.

De Mrb zegt de Tweede Kamer toe om vóór deze zomer, samen met de staatssecretaris van VWS, en mede namens de minister van OCW, die van SZW en die van BZ, een Kamerbrief te sturen over de behaalde resultaten van de Actieagenda Schadelijke Praktijken, en over het vervolg. In deze Kamerbrief zal ik ook een gezamenlijke reactie van ons geven op de aanbevelingen in de resolutie.

Parlementaire Agenda punt [21-02-2023] - Debat over het wetsvoorstel en de novelle Tegengaan huwelijkse gevangenschap en andere onderwerpen (35348 / 36123)

Deze toezegging is in behandeling.

De Mrb zegt de Tweede Kamer toe om een terugkoppeling te geven over de wijze van invulling aan eigen bijdrage bij echtscheidingen. Op de vraag van De Boer of een hogere eigen bijdrage bij echtscheidingen in situaties van dwang niet een onwenselijke belemmering voor de toegang tot het recht vormt heeft de MvRb gesteld dat hij nog geen adequaat operationeel antwoord op deze vraag heeft. Dat geldt niet alleen voor deze groep. Ook in bijvoorbeeld de jeugdbeschermingsketen kijk ik hoe ik daar beter invulling aan kan geven. Ook deze groep zal ik nadrukkelijk, expliciet, meenemen. Ik zal naar u terugkoppelen hoe ik daar invulling aan geef.

Parlementaire Agenda punt [21-02-2023] - Debat over het wetsvoorstel en de novelle Tegengaan huwelijkse gevangenschap en andere onderwerpen (35348 / 36123)

Deze toezegging is in behandeling.

Licence