Base description which applies to whole site

2.1 Artikel 1 Investeren in waterveiligheid

Toelichting

Op dit artikel is ten opzichte van de Najaarsnota in 2021 € 80 miljoen minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 459 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 0,3 miljoen hoger dan begroot bij Najaarsnota.

Verplichting

Bij het artikel Investeringen in Waterveiligheid is € 459 miljoen minder verplichtingen aangegaan dan verwacht. Deze lagere realisatie betreft voornamelijk:

  • HWBP (€ -423 miljoen) De provincie Gelderland heeft de goedkeuring van het plan voor het project Tiel-Waardenburg naar 2022 geschoven € -264 mln). Hierdoor is de beschikking niet afgegeven. Daarnaast hebben een aantal waterschappen de beschikkingsaanvraag een jaar verschoven in verband met meer benodigde voorbereidingstijd. Het betreft hier de projecten Zwolle-Olst, Markermeerdijk, Maasovereenkomst, Den Helder-Den Oever, Wieringermeer, Sprok-Sterre, Marken, Sterke Lekdijk en de voorhavens Noordelijke Lekdijk (€ -126 miljoen) en overige kleine vertragingen(€ -8 miljoen). Tevens blijkt het eerder beschikken van het project Koehool niet gerealiseerd te zijn. (€ -25 miljoen).

  • HWBP-2 € -18 miljoen Voornamelijk door vertraging bij het project Markermeerdijk waar meer tijd nodig is voor de contract behandeling.

  • Ruimte voor de Rivier € -2 miljoenOmdat de afwikkeling van enkele restpunten meer tijd nodig heeft.

  • Grensmaas € -2 miljoen Minder verplicht omdat als gevolg van het hoogwater (zomer 2021) een deel van het werk heeft stilgelegen.

  • Steenbestorting Westerschelde € -3 miljoenLagere realisatie omdat de afwikkeling van een nadeelcompensatie is vertraagd .

  • Diverse kleinere mutaties, per saldo een lagere realisatie van € -11 miljoen.

Uitgaven

1.01 Grote projecten waterveiligheid

Op dit artikelonderdeel is € 88 miljoen minder gerealiseerd dan verwacht. Deze lagere realisatie betreft voornamelijk het HWBP-2 programma € -90 miljoen. Deze lagere realisatie wordt veroorzaakt bij de projecten Markermeerdijk (€ -88 miljoen) waar nog geen overeenstemming is met het Hoogheemraadschap over de uitvoering van het project. Hierdoor is de start uitvoering vertraagd. Het project Bergambacht Schoonhoven (€ -1,8 miljoen) waar de eindafrekening niet meer in 2021 afgerond kon worden. Diverse kleinere mutaties, per saldo een hogere realisatie van € 2 miljoen.

1.02 Overige aanlegprojecten waterveiligheid

Op dit artikelonerdeel is € 10 miljoen meer gerealiseerd dan verwacht.

  • Op het HWBP is de realisatie € 24 miljoen hoger dan verwacht. De oorzaak is met name de hogere realisatie door de snellere uitvoering van het project HWBP Gorinchem – Waardenburg € 33 miljoen. Daartegenover staan diverse kleine mutaties, programma innovatie,programm- waterschap Ijsseldijk, die resulteren in een lagere realistie van € 9 miljoen.

  • Op het programma Rivierverruiming is € -10 miljoen niet tot betaling gekomen. Een aantal projecten binnen de post Rivierverruiming Maas hebben in 2021 vertraging opgelopen waardoor er onderuitputting op deze post is ontstaan. Voornaamste reden hiervoor is dat door complexe besluitvorming met veel bestuurlijke partners verkenningen langer duurden dan vooraf gepland. Hierdoor zijn deze middelen niet in 2021 uitgeput, maar zullen ze in 2022 wel noodzakelijk zijn. Deels heeft het ook te maken met de gevolgen van COVID en de gebeurtenissen van afgelopen zomer in Limburg, waardoor capaciteit schaars was en inkooptrajecten vertraging hebben opgelopen. Deze vertraging wordt begin 2022 ingelopen, ook hiervoor geld dat de gereserveerde middelen in 2022 noodzakelijk zijn.

  • Diverse kleinere mutaties, per saldo een lagere realisatie van € -4 miljoen.

Licence