Base description which applies to whole site

3.6 Artikel 7 Defensie Materieel Organisatie

Verplichtingen

De verplichtingen bij dit artikel zijn € 23,7 miljoen lager dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd verwacht.

Bij de inhuur van personeel is € 23,4 miljoen minder verplicht dan begroot. Defensie streeft ernaar om inhuur waar mogelijk om te zetten in vaste formatie. In een aantal gevallen is dit sneller verlopen dan verwacht. Het resterende deel betreft relatief kleine afwijkingen bij diverse verplichtingen.

Uitgaven

De uitgaven bij dit artikel zijn € 3,7 miljoen lager dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd verwacht.

De realisatie van het Defensie Brand- en Bedrijfsstoffenbedrijf is € 9,5 miljoen hoger dan begroot. Deze overrealisatie is voor € 7,0 miljoen veroorzaakt door een te lage raming in de tweede suppletoire begroting. Bij het eigen personeel is de overrealisatie € 5,8 miljoen. Ten tijde van de tweede suppletoire begroting hield DMO al rekening met een hogere vulling van de organisatie, uiteindelijk is deze verwachting nog verder overtroffen dan gedacht ten tijde van de 2e suppletoire begroting. Inhuur van extern personeel kent een onderrealisatie van € 5,6 miljoen. DMO streeft er naar om langdurige inhuur om te zetten in vaste formatie. Dit verliep sneller dan verwacht. De onderrealisatie van € 5,6 miljoen bij personele exploitatie is voor het grootste deel een gevolg van een lagere realisatie van dienstreizen in het binnen- en buitenland. Bij het ramen van deze uitgaven in aanloop naar de tweede suppletoire begroting werd rekening gehouden met beperkte COVID-19 maatregelen. Uiteindelijk zijn de maatregelen in de tweede helft van 2021 verscherpt waardoor lagere uitgaven zijn gerealiseerd. Op overige materiele exploitatie is € 7,7 miljoen minder gerealiseerd. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door lagere afdrachten van BTW. Dit wordt in belangrijke mate verklaard door de COVID-19-maatregelen. Daardoor moesten fabrieken en leveranciers in EU-landen sluiten en zijn er minder goederen uit EU-landen geleverd. Het resterende deel betreft kleine afwijkingen bij diverse budgetten.

Ontvangsten

De ontvangsten bij dit artikel zijn € 6,4 miljoen lager dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd verwacht. Een deel van de onderrealisatie wordt verklaard doordat minder brandstof is verstrekt aan buitenlandse krijgsmachten. Een belangrijke oefening die niet is doorgegaan is Frisian Flag. Bij deze multinationale oefening wordt intensief geoefend met straaljagers. Normaliter levert Defensie de brandstof aan de partners en genereert daarmee ontvangsten. Deze zijn in 2021 niet gerealiseerd. Van deze verlaging is met de brief Beleidsmatige mutaties na Najaarsnota 2021 van 13 december (Kamerstuk 35 925 X, nr. 49) € 6 miljoen gemeld.

Licence