Base description which applies to whole site

Bijlage 3: Sanctiebeleid en malversaties

Malversaties

In 2021 zijn er 4 vermoedens van malversatie met betrekking tot non-ODA-gelden gemeld bij het Expertisecentrum Malversaties (ECM), in 2020 waren dit er 0. Deze stijging kan goeddeels verklaard worden door een versterkte inzet op detectie vanuit ECM, waardoor er meer zicht is op (potentiële) fraude en corruptie.

Inzet op preventie van malversaties rond activiteiten gefinancierd door het ministerie stond ook in 2021 centraal. Zo is de kwaliteit van de risicoparagraaf (die wordt opgesteld bij het financieren van een nieuwe activiteit) verbeterd en zijn er risicomanagers aangesteld om dit blijvend te monitoren en ondersteunen. Daarnaast geeft het ECM workshops en trainingen ten behoeve van het vergroten van het fraudebewustzijn binnen de organisatie en voert het, samen met de verantwoordelijke beleidsdirecties en posten, gesprekken met betrokken contractpartners over geleerde lessen naar aanleiding van malversatiezaken.

Tabel 46 Gemelde non-ODA malversaties in 2021

Jaar

Gegrond verklaard

Ongegrond verklaard

In onderzoek

2021

4

0

0

Tabel 47 Bewezen non-ODA malversaties

Bewezen malversaties

REF: 20-38

 

Land

Kenia

Organisatie

Lokale organisatie

Ontdekt

Op basis van een reguliere controle en daarop volgend accountantsonderzoek kwamen verscheidene onregelmatigheden aan het licht.

Omvang

EUR 10.239

Nederlands aandeel

EUR 10.239

Actie

Het gemalverseerde bedrag is ingehouden op de slotbetaling. De uitvoeringsorganisatie heeft de interne procedures aangescherpt.

REF: 21-15

 

Land

Irak

Organisatie

Internationale organisatie

Ontdekt

De contractorganisatie is het slachtoffer dan diefstal geworden. De politie is ingeschakeld om onderzoek te doen die concludeerde dat medewerkers van de organisatie betrokken waren.

Omvang

EUR 14.573

Nederlands aandeel

EUR 4.270

Actie

Het gemalverseerde bedrag wordt ingehouden op de slotbetaling. De uitvoeringsorganisatie heeft verschillende maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten.

REF: 21-26

 

Land

Albanië

Organisatie

Lokale organisatie

Ontdekt

Op basis van een melding van de lokale organisatie, is vastgesteld dat sprake is geweest van een poging tot omkoping.

Omvang

EUR 12.836

Nederlands aandeel

EUR 12.836

Actie

Het project is stopgezet.

REF: 21-30

 

Land

Kenia

Organisatie

Lokale overheid

Ontdekt

Bij een reguliere controle werd duidelijk dat een accountantsonderzoek bij een lokale uitvoerder was uitgevoerd door een individu die zich ten onrechte had voorgedaan als accountant.

Omvang

EUR 1.337

Nederlands aandeel

EUR 1.337

Actie

De lokale partner heeft door middel van een tenderprocedure een nieuwe accountant gecontracteerd en de kosten voor een nieuw accountantsonderzoek zelf bekostigd. Bij de nieuwe accountantscontrole zijn geen onregelmatigheden geconstateerd.

REF: 21-49

 

Land

Tunesië

Organisatie

Overige

Ontdekt

Bij een reguliere controle door de contractpartij is vastgesteld dat de lokale uitvoeringsorganisatie is afgeweken van de contractuele verplichtingen.

Omvang

EUR 1.500

Nederlands aandeel

EUR 1.500

Actie

De contractpartij staakt de samenwerking met de lokale uitvoeringspartner en dekt de financiële impact uit eigen middelen.

Momenteel zijn er geen lopende sanctiemaatregelen omtrent bewezen malversaties die impact hebben gehad op non-ODA-gelden.

Licence