Base description which applies to whole site

2.3 Artikel 3. Woningmarkt

Op artikel 3 is in 2020 circa € 27 mln. minder verplicht dan begroot. Daarnaast zijn de uitgaven circa € 13 mln. hoger uitgevallen. Hier staat tegenover dat er ook circa € 16 mln. minder is ontvangen dan geraamd.

Toelichting

De onderschrijding op het verplichtingenbudget kent diverse oorzaken. Zo wordt de Financieringsfaciliteit Binnenstedelijke Transformatie in 2021 geïntensiveerd met € 20 mln. Het verplichtingenbudget werd oorspronkelijk geraamd voor 2020, maar komt ten laste van 2021. Daarnaast valt het verplichtingenbudget voor de regeling bevordering eigen woningbezit (BEW) circa € 19 mln. lager uit, komt het verplichtingenbudget voor o.a. de «Corridorstudie Amsterdam-Hoorn» en initiatieven voor alternatieve woonvormen van circa € 2,5 mln. ten laste van 2021 en is € 39,7 mln. verplichtingenbudget naar het Btw-compensatiefonds overgeboekt voor de woningbouwimpuls en de specifieke uitkeringen aan medeoverheden voor kwetsbare groepen.

Daartegenover zijn de verplichtingen aan de huurtoeslag in 2020 circa € 45 mln. hoger uitgevallen dan geraamd als gevolg van de coronapandemie, en is er € 11 mln. overschreden door de afdrachten aan het Btw-compensatiefonds in het kader van de woningbouwimpuls, flexpools en kwetsbare groepen.

De overschrijding op het uitgavenbudget kent diverse oorzaken. Zo is de huurtoeslag circa € 45 mln. hoger uitgevallen dan geraamd, deels als gevolg van de coronapandemie, en zijn de uitgaven met € 14,4 mln. overschreden door de afdrachten aan het Btw-compensatiefonds in het kader van de woningbouwimpuls, flexpools en kwetsbare groepen. Daartegenover is € 43,1 mln. naar het Btw-compensatiefonds overgeboekt voor de woningbouwimpuls en de specifieke uitkeringen aan medeoverheden voor flexpools en kwetsbare groepen. Daarnaast zijn er op verschillende regelingen kasschuiven van 2020 naar 2021 gedaan om de uitgaven in het juiste kasritme te zetten. Dit gaat bijvoorbeeld om circa € 2,1 mln. in het kader van de woondeal met de metropoolregio Amsterdam en circa € 1,6 mln. voor verschillende initiatieven waarmee kennis en ervaring wordt opgedaan met alternatieve woonvormen, zoals de wooncoöperatie.

De onderschrijding op de ontvangsten heeft hoofdzakelijk betrekking op de huurtoeslag. De Belastingdienst is vanaf maart 2020 terughoudend geweest met incasseren mede door de gevolgen van de coronapandemie.

Licence